DJ szettek, vetítések, kulturális beszélgetések és egy fémszobortárlat várja a látogatókat 10 napon át a café budapEST BÁR néven működő fesztiválbisztróban, amely a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál főhadiszállása lesz a pezsgő életéről híres Erzsébet téren.

 

DJ szettek, vetítések, kulturális beszélgetések és egy fémszobortárlat várja a látogatókat 10 napon át a café budapEST BÁR néven működő fesztiválbisztróban, amely a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál főhadiszállása lesz a pezsgő életéről híres Erzsébet téren.

 

A város szívében felállított fesztiválbisztró azonban nem csupán kulináris élményeket kínáló ideiglenes vendéglátóipari egység, hiszen a menüben mini performanszok és koncertek is szerepelnek. Az Erzsébet téri café budapEST BÁRban így terítékre kerül a meglepő és szellemes rögtönzéseiről ismert Momentán Társulat, Rájátszás címmel az allround színpadi ember, zenész-színész Novák Péter adja a színpadi szerzőként is magasan jegyzett költő, Szálinger Balázs alá a lovat. Az irodalmi vonalat erősíti a Fényírás, amely során felolvas Térey János, Falvai Mátyás, Szöllőssy Balázs és Ughy Szabina, az elhangzó szövegekhez passzoló képeket Prókay Ádám VJ szolgáltatja.

 

A nagyvárosi miliő mozgóképes formában is uralja a teret. Walter Ruttman némafilm-klasszikusát – az 1927-es Berlin egy nagyváros szimfóniáját – az ifjú, ám annál tehetségesebb (elektronikus) zeneszerző Amoeba hangszereli át élőben. David Yengibarian szintén e korból merített: ő a melankolikus burleszket támasztja fel Chaplin és a tangóharmonika estéje című improvizációkkal tarkított kávéházi koncertjén.

 

A Café Budapest főhadiszállásán az elektronika jegyében ismert és feltörekvő, fiatal DJ-k is bemutatkoznak Palotaitól Wondawulfig. A lemezlovasok hangkulisszái mellett a fémipari termékekből művészetet kreáló szobrászok alkotásai varázsolják egyedivé a fesztivál tíz napjára az Erzsébet teret.

 

A szabadtéri fémszobortárlat a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion munkáiból álló válogatás. Erős Ágost Koppány, Majoros Gyula, Szabó György, Buczkó György, Péter Ágnes, Pintér Balázs, Kopasz Tamás, Elisabeth Varga és Liu Po-Chun plazma- és lángvágással, fúrással és hegesztéssel készült alkotásai acéllemezekből és -csövekből, ipari idomokból, vashulladékokból, gépészeti elemekből és alkatrészekből kreálnak új minőséget.

 

A café budapEST BÁR programjai ingyenes látogathatók.

 

Café Budapest jeggyel a látogatók 10 % kedvezményre jogosultak aznapi fogyasztásukból.

 

A leghaladóbb táncos, színházi és zenei produkciók seregszemléje a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 2012, idén október 5-14. között, a Budapesti Fesztiválközpont

szervezésében valósul meg. Az első nap eseményeire szeretnénk felhívni Olvasóink figyelmét. Október 5-én kezdődik a kétnapos Jazz Maraton a Budapest Jazz Klubban, valamint a Csemer Boglárka & Sebestyén Áron Duo műsorát hallhatjuk a Bazaar Klubban.

És természetesen mindenkit vár a café budapEST BÁR.

 

Október 5. Budapest Jazz Club, 21.15

Tzumo and the Young Lions of Snétberger Music Talent Center

Közreműködik: Tzumo – zongora, Horváth Pluto József – basszusgitár, Tóni Snétberger – dob, Sárközy Lili – ének, Sárközy József – gitár, Botos Renátó – hegedű, Szénási Tibor – harmonika

A Budapest Jazz Clubbal közös program.

Zenei tehetsége már óvodás korában is nyilvánvaló volt. Versenyt verseny után nyert, majd a klasszikus muzsikusi pályafutást a jazzre cserélte. Sokat ígérő produkciója az idei Jazz maraton egyik meglepetése lehet. Nem csak a vájtfülűeknek kár kihagyni.

Tzumó Árpád a szokásos indítással hétévesen ült a fekete-fehér billentyűkhöz. Nem volt igazán más választása. A most 32 éves művészről elég hamar kiderült, hogy tovább vezet az útja a sima művelt zenészekénél. Versenygyőzelmet halmozott versenygyőzelemre, miután a klasszikus képzést lecserélte a jazzre. Ma már a zseniális Snétberger Ferenc és lelkes, nem mellesleg tehetős támogatói által alapított alsóőrsi Snétberger Tehetségkutató Központban tanít.

Jegyár: 1000 Ft

 

Október 5. Budapest Jazz Club, 22.30

Harcsa-Gyémánt Duó

Közreműködik: Harcsa Veronika – ének, Gyémánt Bálint – gitár

A Budapest Jazz Clubbal közös program.

A címlaplányként is elbűvölő díva, aki egyaránt otthonosan mozog a popban és a jazzben, a legintimebb formációjával varázsolja el a Jazz maraton közönségét. A gitár és az ének örökzöld kettőse a legigényesebbek ízlését is kielégíti.

Az informatikushallgatóból az ország első számú dívájává avanzsált énekesnő a legtudatosabb előadóink egyike. Külleme kőkemény zenészszívet takar. A saját maga által írt számok, a tudatos építkezés egyedülálló a magyar zenetörténetben – már ami a lányokat illeti. Az ifjú Gyémánt Bálint a jazz-zenész famíliák ösvényein járva a klasszikussal kezdte, és csak aztán tért rá a rögtönzéssel és sztenderdekkel kikövezett útra. Duójuk intim élmény. És tessenek úgy érteni, ahogy kell!

Jegyár: 1000 Ft

 

Október 5. Bazaar Klub, 21.00

Csemer Boglárka & Sebestyén Áron Duo

A Bazaar Klubbal közös program.

A francia dalkultúra örökbecsű sanzonjaitól a legfrissebb saját szerzeményekig terjed az ének-zongora duó repertoárja. Az improvizatív betétekkel megtűzdelt jazzkoncert még a frankofón közönség számára is tartogat meglepetéseket. A kétéves duó repertoárja a francia énekes muzsika irodalmából áll össze. Közös, improvizatív játékuk ötvözi a romantikus, bohókás zenei világot a jazz professzionalitásával. Műsorukban Charles Aznavour, Jacques Brel, Marie Laforęt örökzöldjei éppúgy helyet kapnak, mint a kortárs Olivia Ruiz darabjai.

Jegyár: 1000 Ft

 

www.cafebudapestfest.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük