2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fizetős kiegészítőt kapott az ingyenes képernyőolvasó -Új magyar beszédhang a vakok segítségére

6 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/63217"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_833.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A számítástechnika eszközeinek, vívmányainak fejlõdése gyakorlatilag megállíthatatlannak tünik. A négymagos processzorok erre az évre szinte általánosak lettek a háztartások legjelentõsebb hányadában, a hagyományos pc-kre és táblagépekre szánt Windows 8 itt áll a küszöbön, az újdonságokkal párhuzamosan pedig az alkalmazások is folyamatosan fejlõdnek. </p><p>

images 833.thumbnailA számítástechnika eszközeinek, vívmányainak fejlõdése gyakorlatilag megállíthatatlannak tünik. A négymagos processzorok erre az évre szinte általánosak lettek a háztartások legjelentõsebb hányadában, a hagyományos pc-kre és táblagépekre szánt Windows 8 itt áll a küszöbön, az újdonságokkal párhuzamosan pedig az alkalmazások is folyamatosan fejlõdnek.

images 833.thumbnailA számítástechnika eszközeinek, vívmányainak fejlõdése gyakorlatilag megállíthatatlannak tünik. A négymagos processzorok erre az évre szinte általánosak lettek a háztartások legjelentõsebb hányadában, a hagyományos pc-kre és táblagépekre szánt Windows 8 itt áll a küszöbön, az újdonságokkal párhuzamosan pedig az alkalmazások is folyamatosan fejlõdnek.


Így egyre többre képesek azok a programok is, amelyek valamilyen kisegítõ célokat szolgálnak, például lehetõvéteszik a számítógép használatát a látásukban akadályozottak számára. Ezek rendszerint nagyon egyszerû elven mûködnek: a képernyõn megjelenõ információkat hang útján, esetleg ún. braille kijelzõ segítségével közlik a felhasználókkal. Ilyen módon lehetõvé válik a számítógép csaknem teljes értékû kihasználása: a webböngészés, a szövegszerkesztés, kommunikáció napjaink legnépszerûbb programjai használatával, egyszóval lehetõségek tárháza nyílik azok számára is, akik valamilyen okból ilyen programok használatára kényszerülnek. Ezek az alkalmazások tehát egyfajta speciális igényt elégítenek ki, s noha már a DOS operációs rendszerre is léteztek bizonyos megoldások, szinte évtizedeken át kiküszöbölhetetlen problémát jelentett a végfelhasználók számára az ilyen programok meglehetõsen magasra szabott ára.

A mai egyik legnépszerûbb kereskedelmi képernyõfelolvasó szoftver, a Jaws for Windows is pár százezer forint feletti összeg kifizetése után vásárolható csak meg, s bár az internet által nyújtott megannyi lehetõség kiaknázásával bizonyos, legalitásukban vitatott forrásokból is beszerezhetõ a szoftver, ez lényegében kivitelezhetetlen például egy munkahelyen, ahol a szoftverek eredetisége is nagyon fontos. Cikkünk tárgya erre a problémára kínál megoldást már egynéhány éve, a teljességgel ingyenes, ugyanakkor rengeteg szolgáltatást kínáló NVDA (NonVisual Desktop Access) nevezetû képernyõolvasó ugyanis rendíthetetlenül tör elõre. Ingyenessége mellett rengeteg nyelven elérhetõ, támogatja a jelenkor gépein futó Windows operációs rendszereket, így A windows xp, Vista és 7 kezelését is lehetõvé teszi, sõt a Windows 8 támogatása is folyamatosan fejlõdik, a megjelenését követõen hamarosan már ezt is támogatja majd.

 

Miért az NVDA?

Meglehetõsen sok vonzó tulajdonsága van a nyilvánvaló ingyenes mivoltán kívül is. Az NVDA sokkalta dinamikusabban fejlõdik, mint egy kereskedelmi ernyõolvasó alkalmazás, és mivel nyílt forráskódú, így sokkalta naprakészebben képes az újonnan felmerülõ igényeket kielégíteni. Támogatja például napjaink két legnépszerûbb alternatív webböngészõjét, a Google által karbantartott Chrome-ot, illetve a Mozilla Firefoxot is. További elõny, hogy a támogatott alkalmazások repertoárja is sokkalta gyakrabban bõvül, sõt ezek inkább az ingyenes alternatívák felé tendálnak. Míg például egy kereskedelmi képernyõolvasó csak igen fájó kompromisszumok árán hajlandó felolvasni egy Libre Office-t, addig az NVDA ezekhez is minõségi támogatást biztosít.

 

Ingyen is van, sokat is tud, miért csak másodhegedûs?

Az NVDA, noha már magyar nyelven is elérhetõ lassan négy éve, a magyar látássérültek között sem durrantott egyelõre hatalmasat, dacára annak, hogy könnyen üzembe helyezhetõ, és a hordozható verziójának köszönhetõen bármilyen Windows-t futtató gépen használható. Az ingyenességnek azonban mindig akadnak hátulütõi, jelen esetben ez nem más, mint maga az ingyenesség. Ehhez ugyanis egy közkézen forgó, minõségében nem túl acélos beszédszintetizátorra volt szükség, amely teljesen érthetõen beszél és olvas fel minden információt, ám hangja hosszú távon kifejezetten frusztráló, fárasztó és kiábrándító. A kereskedelmi forgalomban elérhetõ képernyõfelolvasók lényegében itt lépik le az ingyenes NVDA-t a pályáról, a beépített ESpeak fantázianevû beszédszintetizátora ugyanis képtelen versenyezni hangzásban például a Jaws program magyar nyelvû hangjával. Legalábbis képtelen volt, egészen mostanáig.

Az új beszédhang

A magyar verziót fejlesztõ csapat már jó ideje lobbizik azért, hogy egy megfizethetõ árú, ám mégis kellemesebb hangú beszéd készüljön az NVDA-hoz. A most elkészült szintetizátor még mindig töredékébe kerül csak egy képernyõolvasó szoftvernek. Egészen addig meg lehet ugyan oldani letöltögetett crackekkel ezeknek a programoknak a használatát, amíg ezeket otthon alkalmazzuk, ám nehezen fogjuk lezsírozni a munkaadónkkal, hogy egy százezres nagyságrendû program illegális kópiáját használnánk a munkahelyi számítógépen. Ekkor pedig elõkerül a leghasználhatóbb alternatíva, az NVDA, amivel tulajdonképpen minden stimmel, a beszédhangját kivéve.

Amennyiben viszont egyszer rászánjuk magunkat, és a Jaws árának kevesebb, mint egynyolcadáért megvásároljuk a most elkészült hangot, garantáltan nem lesz több gondunk az NVDA-val. Magát a beszédet egy portugál gyökerekkel rendelkezõ cég készítette el az NVDA-hoz, egy kellemes nõi hangról van szó, amelynek hangsúlyozását és hangját szintén szokni kell, de az ingyenes gépi hangnál nagyságrendekkel nagyobb élményt nyújt a használata. Érthetõen beszél, hallgatása órákon keresztül sem fárasztó, s nagyszerû partner lehet akár könyvek olvasásában, webes újságok böngészgetésében, nem kell figyelnünk a kiejtésre és a beszédre, mert az új hang egész egyszerûen kényelmesebb. Természetesen megvásárlása után a további, késõbb megjelenõ NVDA verziókhoz is használható a kiegészítõ, így tehát egy nagyon kedvezõ árú, és hosszú távon megtérülõ befektetést jelenthet mindazok számára, akik nem óhajtanak csillagászati összegeket kifizetni egy speciális szoftverért, mégis jó minõségben szeretnék élvezni azokat a szolgáltatásokat, amelyeket azok kínálnak, s mindezt meglehetõsen jutányos áron. Az új beszédszintetizátort hazánkban a Hobby Rádiót is üzemeltetõ Net-média alapítvány forgalmazza, ezzel is elkötelezve magát a szervezet kitûzött céljához: segíteni a fogyatékos emberek info-kommunikációs lehetõségeinek bõvítését.

A beszédhang online megrendelhetõ a vocalizer.nvda.hu web-oldalon.

Az alapítvány keresi azon támogatóit, akik segítségével pályázat útján meghirdetve ingyenes licenszeket tudna kiosztani a rászoruló látássérültek számára.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.