2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Futurisztikus installációk a Paint Up! döntőn

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64995"><img class="image image-_original" src="/files/images/a%20(1)_39.jpg" border="0" width="255" height="172" /></a></span>2012. október 6-án, 19-22.30-ig világszínvonalú bemutatófilm a Paint Up! döntőn a Műcsarnoknál. 3D látvány és interaktivitás 1000 nm-en. A pályamunkák mellett idén is lesz világszínvonalú bemutatófilm az épületvetítés egyedülálló seregszemléjén, a Műcsarnoknál megrendezendő Paint Up! virtuális épületfestő versenyen. Az 1000 nm-es méretben vetített animációban a 3D technikát a laikusok által eddig nem látott interaktív megoldásokkal színesítik az alkotók.</p> <p> 

a%20(1) 392012. október 6-án, 19-22.30-ig világszínvonalú bemutatófilm a Paint Up! döntőn a Műcsarnoknál. 3D látvány és interaktivitás 1000 nm-en. A pályamunkák mellett idén is lesz világszínvonalú bemutatófilm az épületvetítés egyedülálló seregszemléjén, a Műcsarnoknál megrendezendő Paint Up! virtuális épületfestő versenyen. Az 1000 nm-es méretben vetített animációban a 3D technikát a laikusok által eddig nem látott interaktív megoldásokkal színesítik az alkotók.

 

a%20(1) 392012. október 6-án, 19-22.30-ig világszínvonalú bemutatófilm a Paint Up! döntőn a Műcsarnoknál. 3D látvány és interaktivitás 1000 nm-en. A pályamunkák mellett idén is lesz világszínvonalú bemutatófilm az épületvetítés egyedülálló seregszemléjén, a Műcsarnoknál megrendezendő Paint Up! virtuális épületfestő versenyen. Az 1000 nm-es méretben vetített animációban a 3D technikát a laikusok által eddig nem látott interaktív megoldásokkal színesítik az alkotók.

 

Korábban már beszámoltam az eseményről http://euroastra.hu/node/64698 viszont azóta olyan nagy mennyiségű új információ jutott hozzánk, amiket megosztanék Olvasóinkkal is.

 

Bordos László Zsolt nemzetközileg elismert videomapping művész meghívott alkotótársaival minden évben készít egy egyedi, versenyen kívüli alkotást a Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő versenyre, amely a nézők szórakoztatása mellett, a building mapping műfaj aktuális trendjeit is hivatott szemléltetni. HMár-már hagyomány, hogy a művész erre a projektre a korábbi évek Paint Up! győzteseit is felkéri, így idén az alkotók sorában a 2010-es és a 2011-es év első helyezettjei is megtalálhatók.

 

Az idei animáció azonban nem csak a fentiek miatt különleges, hanem főként azért, mert a 3D művészek a Kitchen Budapest csapatával kooperálva elhatározták, hogy megmutatják a közönségnek, hogy ebben a műfajban hol tart ma a világ.

Futurisztikus installációjukban az előre gyártott 3D motívumokat helyszíni, emberi interakcióval vezérelt, valós időben zajló elemekkel ötvözik. Ez azt jelenti, hogy az épület virtuális „felrobbanása" vagy éppen „kivirágzása" mellett, a nézők testközelből láthatják majd azt is, hogy hogyan lehet a Műcsarnok 1000 négyzetméteres architektúráját egyszerű kézmozdulatokkal vezérelve, a helyszínen „átszabni".

 

A kihagyhatatlan élményt ígérő rendezvényen a Műcsarnok többszöri metamorfózisát élheti át a közönség. A monumentális képsorok virtuálisan feldarabolják, táncoltatják vagy éppen mesebeli erdővé varázsolják a múzeum homlokzatát.

 

A film 3D látványát Bordos László Zsolt, Kovács Ivó, Szalkó Dániel, Balogh András Miklós, Kovács Zoltán, Lóránt Demeter, Ferenczy Zoltán és Sípos Ádám készítik, az interaktív elemeket pedig a Kitchen Budapest munkatársai, Korai Zsolt, Kiss László a Balla A. Benjamin jegyzik.

Az alkotók előrejelzése szerint azoknak, akik kilátogatnak az eseményre, eddig még nem tapasztalt, felejthetetlen élményben lesz részük.

 

A külföldön is kuriózumnak számító, a building mapping vetítést népszerűsítő Paint Up! verseny lehengerlő látványával először 2010-ben találkozhattak a hazai nézők. Az azóta rendkívül népszerűvé vált, évente egy alkalommal megrendezett eseményre idén több külföldi pályamunka is érkezett, melyek közül egy török, egy olasz és egy brazil-dubai alkotás is bekerült az október 6-i döntőbe.

A közönség alapdíjas SMS-ben szavazhat arra a pályázóra, akinek a virtuális épületvetítés műfajában készülő munkáját szívesen látná a Budapesti Karácsonyi Vásár ideje alatt.

A nézők által legjobbnak tartott 3 mű alkotója lehetőséget kap arra, hogy megbízási szerződéssel (díjazás ellenében) elkészítsen egy-egy 3 perc időtartamú, karácsonyi témájú animációt a budapesti Vörösmarty téren található Gerbeaud Házra, melyet a 2012. évi Budapesti Karácsonyi Vásár ideje alatt, 1 hónapon át, naponta többszöri ismétléssel láthatnak majd az érdeklődők.

 

Paint Up! 2012 Döntős alkotások

 

4015 frame

Tiba Péter (Tibaur) – Budapest

Piros

D / Molnár Bernadett (ettlike), Reikort Gábor (Affal), Kiss Gábor (Toby), Nagy Norbert (norbi), Móri Éva, Gindele István (Gigi), Németh Viktor (Giant), Kiss Rumbach Henrietta – Budapest

History

Kántor Tamás (Anonim Flow) – Budapest

StereoTherapy

Vinícius Luz – Sao Paulo, Brazília; Edgar Salmen – Dubai, Egyesült Arab Emírségek

Universal planning

Varga Zoltán – Nyíregyháza, Szabó Csaba – Budapest

A teremőr álma

Bessenyei Katalin – Budapest

Este kimentél, reggel bejöttél, suttyomba'

Németh Zsuzsa, Lengyel István – Budapest

Lateral inhibition

OUCHHH / Dilan Regal, Harun Kerem Kose, Emre Onol, Ferdi Alici, Yusuf Emre Kucur, Caglar Ozen, Bahadir Dagdelen, Selçuk Can Güven – Isztambul, Törökország

New world coming

Pozsgay Benedek – Budapest

Tech-tonic

Selmeczy Miklós (MIKS) – Budapest

Az elme forradalma

Juhász Péter – Budapest

Random Access

Donato Maniello – Canosa di Puglia, Olaszország

 

A pályamunkákat 2 alkalommal vetítik le teljes egészében a döntő során.

 

A részletes program:

 

18.30  Bemelegítés, ráhangolódás

19.00  Megnyitó (köszöntő, programismertető, általános információk)

19.15  Az előzsűrizés során kiválasztott 12 mű nyilvános vetítése, az alkotók bemutatása

20.15  Az est fénypontja! (versenyen kívüli alkotás)

A Bordos László Zsolt és alkotótársai által kifejezetten erre az alkalomra készített világszínvonalú, emberi interakcióval kiegészített, 3D animáció vetítése

20.30  A zsűri visszavonul; az értékelés ideje alatt:

a Kitchen Budapest bemutatkozása, interaktív vetítés 1000 nm-en, a döntős pályaművek legjobb részleteinek újbóli vetítése.

a Bordos László Zsolt és alkotótársai által készített 3D animáció újbóli vetítése

21.15  Eredményhirdetés, díjátadás – a zsűri rövid értékelése

– Bordos.ArtWorks által felajánlott különdíj átadása

– közönségdíjak átadása

– 1-3. helyezettek díjazása

– fotózás, elköszönés

21.40  Esemény ráadás (a később érkezőknek) a döntős alkotások helyezés szerinti vetítése

a Bordos László Zsolt és alkotótársai által készített 3D animáció újbóli vetítése

22.30  Rendezvényzárás

(Műsorvezető: Szatory Dávid, a Nemzeti Színház művésze)

 

A program megtekintése INGYENES!

Jó hír azoknak,akik nem tudnak személyesen elmenni az eseményre, hogy a döntőt élőben közvetítik (18.30-tól 22.30-ig) a http://paintup.visualpower.hu/ oldalon és a www.ustream.tv/visualpower csatornán.

A rendezvény ideje alatt a Hősök tere Műcsarnok előtti szakasza (a Dózsa György út és Műjégpálya között) a közúti forgalomtól el lesz zárva, és talán érdemes 30-60 perccel korábban érkezni.

 

Épületrengető animációk a Műcsarnoknál

2012. október 6. 19 órától

A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt eseménye.

Rendezvénygazda: Visualpower

 

http://paintup.visualpower.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.