2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

GIAMPIETRO CUDIN szobrászművész kiállításának megnyitója az Olasz Intézetben

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12371"><img class="image thumbnail" src="/files/images/DSCN1108a.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="83" /></a></span> <p><em>A Holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából, nyitotta meg az Emlékezet Napján Giampietro Cudin kiállítását az Olasz Kulturális Intézet.  <strong> </strong></em></p><p>

 dscn1108a.thumbnail

A Holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából, nyitotta meg az Emlékezet Napján Giampietro Cudin kiállítását az Olasz Kulturális Intézet.   

 dscn1108a.thumbnail

A Holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából, nyitotta meg az Emlékezet Napján Giampietro Cudin kiállítását az Olasz Kulturális Intézet.   

 A kiállítás megnyitóján részt vett, a művész jelenlétében: Őexc. Paolo Guido Spinelli, az Olasz Köztársaság nagykövete; Salvatore Ettorre, az Olasz Kultúrintézet igazgatója; Franco Perlasca, a "Giorgio Perlasca" Alapítvány elnöke; Fausto Perlato, a Banco Popolare Hungary elnöke; Flavio Zanonato, Padova polgármestere; Iles Braghetto, Európai Parlament képviselője; Renato Modenese, Padova Megye képviselője; Walter Stefan, Padova Megye képviselője, a Padovai Interporto elnök-helyettese; Gianfranco Chiesa, Padovai Kereskedelmi Kamara elnöke. A megnyitón részt vett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Nácizmus üldözötteinek Szervezete nevében Lazarovits Ernő és Csécsi Béla a VIII. kerület polgármestere.

perlasca.thumbnail
A megnyitó előtt  Paolo Guido Spinelli, budapesti olasz nagykövet és Franco Perlasca, Giorgio Perlasca fia, koszorút helyezett el Giorgio Perlasca mellszobránál, melyet Giampietro Cudin szobrászművész készített a Banco Popolare Hungary támogatásával. Perlasca, olasz kereskedő, magát spanyol konzulnak kiadva  életeket mentett meg a második világháború során 1944-ben Magyarországon. A hős emléke összeköti a magyarokat és az olaszokat. „Perlasca egyszerre lehet példakép és figyelmeztetés is. Fontosnak tartjuk, hogy azok olasz emberek is tudjanak róla, akik eljönnek a magyar fővárosba, és akik talán soha nem hallottak arról, hogy honfitársuk milyen nagy ember volt a maga egyszerűségében is. Az Olasz Kultúrintézet igazgatója érzett rá ennek a fontosságára, és Dante Marianacci egy csokorra való készséges ember segítségével köztük a Banco Popolare Hungary vezérigazgatójával Fausto Perlatoval elkészíttette Giorgio Perlasca mellszobrát. A mű alkotója Giampietro Cudin szobrászművész, helye pedig a Bródy Sándor utcában azon történelmi épület bejáratánál áll, mely pontosan a II. világháború óta ad helyet az Olasz Kultúrintézetnek" írta Paolo Guido Spinelli a budapesti olasz nagykövet az olasz kultúra közép -európai magazinjában.  

dscn1112 edited.thumbnailA kiállítást az 1866-ban Ybl Miklós tervei szerint épült 1902-ig a magyar képviselőháznak helyet adó történelmi nevezetességű épületben rendezték.

A kiállítás 2008. április 30 -ig tekinthető meg. Nyitva tartás: 10.00-18.00; szombaton: 10.00-13.00, vasárnap: zárva

A művész korábbi kiállításai

Padova 2003, Párizs 2005, Moszkva 2005, Párizs 2006, Moszkva 2006,

Emlékezet napja, Párizs 2007, Budapest 2007,  Budapest 2008

Giampietro Cudin szobrászművész grafikái és szobrai, kiállításai megtekinthetők ezen a címen:

http://www.cudin.it/?Eventi:Budapest_2008_-_Mostra_personale

SIMON ÉVA

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.