www.google.orgwww.google.org A Google.org öt  kulcsfontosságú kezdeményezést jelentett be annak a törekvésnek a jegyében, hogy az információ hatalmát és a technológiát az emberi életminőség javítása érdekében használja fel. A Google jótékonysági szervezete az 5-10 évre vonatkozó tervek megvalósításában az adott területeken nagy tapasztalattal rendelkező partnerekkel fog együttműködni, az ő szakértelmüket társítja saját erőforrásaival, munkatársai tudásával és globális jelenlétének előnyeivel.

 www.google.orgwww.google.org A Google.org öt  kulcsfontosságú kezdeményezést jelentett be annak a törekvésnek a jegyében, hogy az információ hatalmát és a technológiát az emberi életminőség javítása érdekében használja fel. A Google jótékonysági szervezete az 5-10 évre vonatkozó tervek megvalósításában az adott területeken nagy tapasztalattal rendelkező partnerekkel fog együttműködni, az ő szakértelmüket társítja saját erőforrásaival, munkatársai tudásával és globális jelenlétének előnyeivel.

A mai bejelentés szerint a cég összességében 25 millió dollárt fog új támogatásokra és új befektetésekre adni. Ennek pénzügyi háttérét a Google alapítói közti megállapodás képezi, miszerint  a cég tőkéjének és az éves nyereségnek körülbelül 1 százalékát, illetve alkalmazottaik munkaidejének egy részét jótékonysági célokra fordítják.

"2004-ben  Larry Page és Sergey Brin azt írták az alapítói levélben, hogy szeretnénk, 'ha a Google olyan intézmény lenne, amely jobbá teszi a világot'. Ebben segít nekünk a Google.org (http://google.org/) azáltal, hogy a Google dinamikusan fejlődő technológiáit és az információ rendszerezésében rejlő tudását felhasználja ezekhez az összetett feladatokhoz" – mondta Sheryl Sandberg, a Google online értékesítésért felelős alelnöke, a Google.org igazgatótanácsának tagja.

Dr. Larry Brilliant, a Google.org ügyvezető igazgatója hozzátette: "Ezzel az öt kezdeményezéssel arra teszünk kísérletet, hogy felhívjuk a figyelmet néhány olyan igen fontos problémára, amelyekkel nekünk és az egész világnak is szembesülnie kell az elkövetkező évtized során.  Egyfelől azért koncentrálunk ezekre a kihívásokra, mert úgy véljük, hogy ezáltal jobb és biztonságosabb világot teremthetünk gyermekeink, unokáink, azaz a következő generációk számára a Földön, másfelől pedig úgy gondoljuk, hogy ezek a feladatok jól passzolnak a Google erősségeihez, amely főként az innovatív technológiában, valamint tehetséges mérnökei és  a többi 'Guglista' munkájában rejlik."

A Google.org hasonló szemléletű csoportokhoz csatlakozva a bolygó lakói számára az egészségesebb élet lehetőségét szeretné nyújtani.

Megjósolni és megelőzni

A Google.org (http://google.org/) támogatja azon törekvéseket, amelyek révén a közösségek meg tudják jósolni és előzni a káros eseményeket, mielőtt azok helyi, regionális vagy globális krízisekké nőnék ki magukat. A gyors ökológiai és társadalmi változások egyre növelik az olyan kockázatokat, amilyenek például a fertőző betegségek, az aszály és egyéb környezeti katasztrófák. A Google.org elsődlegesen Délkelet-Ázsia és a trópusi Afrika vidékére irányítja figyelmét. Előbbi terület a SARS-vírus gócpontja, emellett a madárinfluenza veszélye is igen nagy – ezért a szervezet más társaságokkal együttműködve helyi létesítményeket és megelőző programokat szeretne létrehozni ezen a területen. Erre irányuló kezdeményezések:

  • Az InSTEDD (Innovative Support to Emergencies, Diseases and Disasters) non-profit szervezet 5 millió dollárt kap, hogy a korábbiaknál még hatékonyabban tudja a globális egészségügyi veszélyeket és egyéb, az emberi életet fenyegető kríziseket kiszűrni, majd felkészülni  és megfelelő módon reagálni rájuk. Az InSTEDD számos segélyszervezettel, kormányzattal, tudományos intézménnyel és vezető tudósokkal fog együtt dolgozni, hogy a szoftverek és más technológiai eszközök és szolgáltatások révén segítse elő az információáramlást. Az InSTEDD ezentúl támogatja a humanitárius célú közösségeket, hogy alaposabban felkészülhessenek és megfelelően reagálhassanak a közegészségügyi vészhelyzetekre. További információ: http://instedd.org/
  • A biológiai fenyegetettség megelőzése, illetve kivédése érdekében 2,5 millió dollárral járul hozzá a Nuclear Threat Initiative által létrehozott GHSI (Global Health and Security Initiative) tevékenységéhez. A Google.org segíti a GHSI arra irányuló munkáját, hogy a Mekong-medence (Thaiföld, Vietnam, Kambodzsa, Laosz, Mianmar és Kína egyes tartományai) területén a szakképzés támogatásával, valamint fejlettebb és nagyobb laboratóriumok létrehozásával időben észlelhessék és legyőzhessék a különböző kórokat. További információ: http://www.ghsi.org/
  • Több mint 600 000 dollárhoz jut a Clark Egyetem a Google.org és a Gordon és Betty Moore Alapítvány jóvoltából, amelyet az egyetem laboratóriumának fejlesztésére fognak felhasználni. Ezáltal a klímaváltozásnak az ökoszisztémára, az Amazonas-menti és afrikai népek élelem-ellátottságára és egészségére tett hatását tudják hatékonyabban elemezni és előrejelezni. Ez egy olyan platform prototípusa, amelyben a globális környezeti, egészségügyi, fejlesztési adatok és elemző eszközök az interneten keresztül ingyen elérhetők a globális közösségek számára.  További információ: http://www.clarklabs.org/

Információ és segítségnyújtás a közszolgáltatások fejlesztéséhez

A Google.org és partnerei nagyban elősegítik a létfontosságú információk áramlását az olyan nélkülöző országok és régiók felé, mint például India és Kelet-Afrika. A fejlődő országok esetében még az alapvető közszolgáltatások sem elérhetők, főként a társadalom szegényebb rétegei számára.

A Google.org http://google.org/ támogatja az állampolgárok, közösségek, szolgáltatók és szabályozó hatóságok közti információáramlást az alapvető közszolgáltatások – amilyen például az oktatás, egészség- és vízügy – továbbfejlesztése érdekében. A kezdeményezések között szerepel:

  • Kétmillió dolláros támogatás az indiai Pratham civil szervezetnek egy független intézmény létrehozásához, amely az oktatás országos helyzetéről szóló éves jelentést (Nationwide Annual Status of Education Report, ASER), illetve egyéb széleskörű felméréseket fog elkészíteni az oktatás területén. A cél az ilyen jellegű értékelések meghonosítása a többi szektorban is. További információ: http://www.pratham.org/
  • 765 000 dollár a Költségvetési és Törvénykezési Tanulmányok Központjának (Centre for Budget and Policy Studies), egy bangalore-i székhelyű elemző csoportnak, a Költségvetési Információs Szolgáltatás létrehozása érdekében. A cél az indiai önkormányzatok számára a körzeti és városi szintű tervezés megkönnyítése. További információ: http://www.cbpsindia.org/
  • 660 000 dollár adományozása a Törvénykezési Kutatási Központnak (Center for Policy Reserach), azért, hogy egy előremutató jellegű vita alakulhasson ki a városi önkormányzatok és városi szolgáltatások témakörében. Az indiai városok gyors terjeszkedésével célunk, hogy a szükséges információkkal ellássuk a döntéshozókat, annak érdekében, hogy azok még átgondoltabb döntéseket hozhassanak. További információ: http://cprindia.org/


Kis- és középvállalatok (KKV) növekedésének serkentése

A Google.org (http://google.org/) támogatja azon törekvéseket, amelyek a kis- és középvállalatokba való befektetés költségeinek csökkentésére irányulnak, valamint segíti a nagyobb pénzügyi piacokra való belépésüket és támogatja a befektetéseket. A kkv-k fontos szerepet játszanak a teljes gazdasági növekedésben és a munkahelyteremtésben a fejlődő világban, azonban általában híján vannak az alaptőkének és a megfelelő eszközöknek, amelyek elengedhetetlenek a sikerhez. A mikrovállalatok és a legnagyobb cégek egyaránt könnyen megnövelhetik alaptőkéjüket különféle mikrofinanciális intézmények, bankok, és a pénzügyi piacok segítségével, de a kkv-k számára sokkal kevesebb lehetőségük nyílik erre. A Google.org egyik fontos célja, hogy a tőkeáramlás serkentésével segítse tőkéhez való hozzájutásukat. A TechnoServe ebben lesz partner:

  • A TechnoServe 4,7 millió dollárban részesül, hogy a továbbiakban még eredményesebben segítse a vállalkozásokat, ösztönözze új munkahelyek létrejöttét, járuljon hozzá a szegénység csökkentésére irányuló programokhoz és olyan üzletiterv-versenyt hozzon tető alá, amely Ghána és Tanzánia vállalkozóit támogatná. További információ: http://www.technoverse.org

Ehhez a három új kezdeményezéshez csatlakozik még kettő, már korábban bejelentett, a klímaváltozáshoz kapcsolódó ötlet:

A szénnél olcsóbb megújuló energia fejlesztése (RE<C)

A Google 2007. novemberében jelentette be különböző intézményei között zajló együttműködését, amelynek célja, hogy néhány éven – és nem évtizedeken – belül 1 gigawattnyi, a szénnél olcsóbb megújuló energiát állítson elő. A projekt az RE<C névre hallgat, és a nap és szél energiájának korszerű hasznosításán, illetve a geotermikus és egyéb úttörő technológiákon alapul. További információ a Google tiszta energia és tiszta jövő melletti elkötelezettségéről: http://www.google.com/renewable-energy.

Az RE<C kezdeményezés részeként a Google.org többek között az alábbi befektetést támogatja:

  • 10 millió dollár a pasadena-i illetőségű eSolarnak, amely elsősorban a nap energiájának felhasználására specializálódott, és a hagyományos erőművek üzemanyagait a napenergiából nyert hővel kívánja helyettesíteni. Az eSolar által kifejlesztett technológia lehetőséget nyújthat a szénnél olcsóbb, közüzemi méretű áramtermelésre. A novemberi megállapodást követően, a befektetési megegyezés mostanra lezárult. További információk:

http://www.google.com/corporate/green/energy/esolar.pdf

Az elektromos hálózatról tölthető járművek elterjesztése (RechargeIT)

A RechargeIT a Google.org-nak a széndioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló törekvése. Ezt elsősorban az elektromos hálózatról tölthető hibrid autók, az ezzel kapcsolatos technológiák terjesztésének támogatásával igyekszik megvalósítani. A Google.org ezért 500 000 – 2 millió dollár közötti részletekben összesen 10 millió dollárt kíván befektetni néhány olyan profit-orientált cégbe, amelyek tevékenységük, újszerű elképzeléseik révén elősegíthetik a hibrid autók és az elektromos hálózatról tölthető rendszerek világszinten való kereskedelmi fogalomba kerülését.

A hagyományos jótékonysági intézményekkel szemben a Google.org egy olyan összetett szervezet, amely rugalmasságának köszönhetően akár profit-orientált vállatokba is befektethet vagy támogathatja azokat.  A Google.org emellett lobbitevékenységet is folytat közhivataloknál olyan szabályozások megvalósítása érdekében, amelyek összhangban vannak a szervezet céljaival. 

További Google adományok

A Google ma bejelentett legfőbb kezdeményezéseivel folytatni kívánja jótékonysági munkáját, amelyben szolgáltatásait non-profit vállalkozások használhatják fel. Ilyen szolgáltatás a Google Grants, amely ingyenes reklámozási lehetőséget kínál, a Google Apps, amely ingyenes, internet alapú szolgáltatásokat nyújt és a Google Earth, amelynek segítségével olyan eseményeket lehet feltérképezni, mint például a darfuri krízis.

A Google.org-ról

A Google.org a Google jótékonysági szervezete, mely az információ hatalmát és a technológiát felhasználva segít az embereknek életkörülményeik javításában. Fejlesztéseink és támogatói tevékenységünk arra irányul, hogy a mindenki számára elérhető tudás segítségével sikeresen megbirkózhassunk a világ legégetőbb kihívásaival, a klímaváltozással, a gazdasági fejlődéssel és a globális egészségügyi problémákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük