2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

GYORSÍTÁS AZ ÉPÍTÉSÜGYBEN: TÖBB HÓNAPPAL RÖVIDÜLT AZ ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁS

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span> <p>Akár egy évvel is rövidebb lehet az építési engedélyhez szükséges eljárási idő a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 2008-ban hozott intézkedéseinek köszönhetően. Az építőipari beruházások felgyorsítására, az engedélyezések egyszerűsítésére tett erőfeszítések eredményeként mára több tucat eljárás esetében megszűnt a hatósági engedélyezés kötelme, az építőipari kivitelezésben pedig a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erősítették meg.</p><p>

 magyar köztársaság cimere

Akár egy évvel is rövidebb lehet az építési engedélyhez szükséges eljárási idő a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 2008-ban hozott intézkedéseinek köszönhetően. Az építőipari beruházások felgyorsítására, az engedélyezések egyszerűsítésére tett erőfeszítések eredményeként mára több tucat eljárás esetében megszűnt a hatósági engedélyezés kötelme, az építőipari kivitelezésben pedig a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erősítették meg.

 magyar köztársaság cimere

Akár egy évvel is rövidebb lehet az építési engedélyhez szükséges eljárási idő a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 2008-ban hozott intézkedéseinek köszönhetően. Az építőipari beruházások felgyorsítására, az engedélyezések egyszerűsítésére tett erőfeszítések eredményeként mára több tucat eljárás esetében megszűnt a hatósági engedélyezés kötelme, az építőipari kivitelezésben pedig a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erősítették meg.

A 2008-as év meghatározó közigazgatási programjának – az építőipari gyorsítási programnak – keretében több mint 30 jogszabály módosult. A gyorsító csomag öt átfogó területen kezdeményezett egyszerűsítést, jellemzően a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokhoz kapcsolódóan. Így jelentős változások történtek a terület- és telekszerzési eljárásban, az építési engedélyezési eljárásban, a szakmagyakorlói jogosultságok megszerzésében, az építőipari kivitelezésben, valamint az építési követelmények áttekinthetőbbé tételében.

Az építési engedélyezési eljárásoknál bevezettük az építésügyi igazgatási szakértő és az összevont hatósági eljárás intézményét, amellyel lényegesen – akár egy évvel is – csökkenthető az eljárás ideje. A kiemelt beruházásoknál a szakhatósági eljárások ügyintézési határideje is jelentősen csökkent. Ma ezek ügyintézési ideje 15 nap, amely egy alkalommal hosszabbítható meg legfeljebb további 8 nappal. 2009. január 1-jétől hatályos az a jogszabály, amely az építésügyi szakhatóságok számát és a közreműködők körét csökkenti – tovább egyszerűsítve ezzel az engedélyezési eljárást.

Az építőipari kivitelezésben elsősorban a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erősítettük. Például a feketemunka, valamint a lánctartozások visszaszorítása érdekében a reális árképzést, a szerződések részletes dokumentálását, a pontos költségvetés elkészítését célzó szabályozást fogadott el a kormány. Az intézkedésekkel reményeink szerint csökkennek a feketemunka, a lánctartozás és a közbeszerzési anomáliák okozta problémák.

Az építési vállalkozók szerződéskötéskor csak úgy kalkulálhatják díjaikat, hogy abban legalább az építőipari rezsióradíj alapján számolt munkadíjat kell szerepeltetniük, az alá senki nem ígérhet. Így a bérterheket megfizető vállalkozók a közbeszerzéseken nem kerülnek hátrányba azokkal szemben, akik feketén foglalkoztatják a munkásokat. A pótmunka és a többletmunka – szintén 2008 szeptemberétől hatályos – fogalmának meghatározásával, illetve az elszámolásukra vonatkozó egyértelmű szabályozással várhatóan csökken a szerződő felek – így különösen az építőipari vállalkozók – korábbi kiszolgáltatottsága.

A gyorsítási csomag keretében az általános építési engedélyezés is könnyebbé, egyszerűbbé vált. Így a többi között:

  • lehetővé vált az elektronikus ügyintézés az építésügyi hatósági döntéseknél,
  • több tucat építési munkához nem kell építésügyi hatósági engedély,
  • egyszerűsödött a bejelentéshez kötött építészeti – műszaki dokumentáció tartalma.

A gyorsító csomag eredményei

Gyorsítás területei

Újdonságok

Eredmény

Terület és telekszerzési eljárás

A településrendezés egyszerűsített eljárásának bevezetése

Elhagyható az államigazgatási véleményezési eljárás, amely a településrendezési terv elfogadását 45 nappal csökkenti.

Építési engedélyezési eljárás

Összevont hatósági eljárás

Építésügyi igazgatási szakértő

Számos eljárás kikerült az engedélyköteles eljárások köréből

Az egyes engedélyezési szakaszok időigényét 30-360 nappal lerövidíti.

Igénybevétele esetén az ügyintézési határidő  legfeljebb 30 nap.

Az épületek utólagos hőszigetelése;

garázs építése (50 m2-ig);   magánhasználatú fürdőmedence 60 m3-ig;

kirakodó vásároknál kiskereskedők boltjai, sátrai stb.

Szakmagyakorlói jogosultságok

Megfelelő számú szakember biztosítása

A szakmagyakorlási jogosultságra vonatkozó rendelkezések egyszerűsítése,

a szakértői jogosultság megszerzésének könnyítése.

Építőipari kivitelezési tevékenység

Építőipari rezsióradíj, pót- és többletmunka fogalma.

A közbeszerzési törvény módosítása

Tisztességes piaci magatartás keretfeltételeinek jogszabályi megerősítése.

Építési követelmények

OTÉK módosítása

Akadálymentesítés, lakószoba, kerékpár elhelyezésének

szabályozása.

A gyorsítási program nem zárult le. Már folyik az a szakmai munka, amelynek eredményeként várhatóan 2009 végéig további egyszerűsítések kezdődnek meg. A gyorsítási csomag várhatóan kiterjed az összes építési beruházásra. Kiemelt feladatként jelenik meg a lánctartozások problémájának kezelése és a párhuzamos eljárások megszüntetése.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.