2022.október.03. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyurcsány elõterjesztés ­ civil reagálás

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1546"><img class="image thumbnail" src="/files/images/magyar%20szocialis%20forum.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="53" /></a></span> <p>     A miniszterelnök csütörtökön -2009. január 29.-én -elõterjesztett „társadalmi és politikai modellkorrekciója" elégtelen arra, hogy orvosolja a magyar társadalom legfõbb problémáját, a megélhetési gondok súlyosbodását. </p><p> 

 magyar%20szocialis%20forum.thumbnail

     A miniszterelnök csütörtökön -2009. január 29.-én -elõterjesztett „társadalmi és politikai modellkorrekciója" elégtelen arra, hogy orvosolja a magyar társadalom legfõbb problémáját, a megélhetési gondok súlyosbodását. 

 

 magyar%20szocialis%20forum.thumbnail

     A miniszterelnök csütörtökön -2009. január 29.-én -elõterjesztett „társadalmi és politikai modellkorrekciója" elégtelen arra, hogy orvosolja a magyar társadalom legfõbb problémáját, a megélhetési gondok súlyosbodását. 

 

 Ezen csak olyan rendszerkorrekcióval lehet enyhíteni, amely a javak igazságosabb elosztásán alapul a dolgozók, az egész életüket ledolgozott nyugdíjasok, a munkaerõ zömét foglalkoztató kis- és közepes vállalkozók javára ­ reagált a Magyar Szociális Fórum ­ Szociális Kerekasztal szervezõje Gyurcsány Ferenc parlamenti beszédére.

     Simó Endre szerint nem lehet arra bíztatni az embereket, hogy dolgozzanak, miközben nem adnak nekik munkát, illetve olyan alacsony bért kapnak, amelybõl nem tudnak megélni. Miközben csökkentik a béreket és a nyugdíjakat, folyamatosan emelik az árakat, a közüzemi díjakat. Õsz óta nemzetközi hitelbõl származó több száz milliárd forinttal konszolidálták a bankok helyzetét, de egyetlen forinttal sem adtak többet annak a 3-3,5 millió létminimum alatt élõnek, akinek nap mint nap arról kell döntenie, hogy egyen, vagy fûtsön-e.

     Egyetértek a miniszterelnöknek azzal a bankokhoz intézett kijelentésével, amely szerint „Baj lesz, ha csak önmagukra gondolnak"! De vajon mit kíván tenni a kormány azért, hogy a bankok ne csak magukra gondoljanak ­ tette fel a kérdést Simó.

     – Nem igaz, hogy nincs pénz a termelés finanszírozására és beruházásokra. Van rá pénz: az

ország megtermeli a fejlõdéséhez szükséges értéket, csakhogy ez az érték, zömében profit

formájában ki is kerül az országból, és mások jólétét szolgálja. Tehát határozott intézkedéseket  kell hozni azért, hogy korlátozzák a multinacionális trösztök profitexportját, és az EU-tól 2012-ig biztosított 22 milliárd euróval együtt a magyar nemzetgazdaság fejlesztésére fordítsák. Nem  lehet „modellkorrekciót" végrehajtani anélkül, hogy ne vennénk irányt a nemzetgazdaság szuverenitásának helyreállítása felé a globális érdekekkel szemben ­ vélekedett az MSZF szervezõje.

     A miniszterelnök terveire vasárnap közös állásfoglalással reagálnak majd a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala és a Civil Nemzeti Csúcs szervezetei. Állásfoglalásuk kialakításához kikérték közgazdászok és társadalomtudósok véleményét is.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.