Gyurcsány Ferenc 

Gyurcsány Ferenc hétfõn -2007-07-23-án átadta a Pentele Hidat, melyet  53,6 milliárd forintos költséggel építettek fel. Kóka Jánossal közösen avatták fel ezt a beruházást, Pentele híd a Vegyépszer Zrt. és a Hídépítõ Zrt. által létrehozott DunaÚj-Híd Konzorcium fõvállalkozásában, mintegy két és fél év alatt készült.

Gyurcsány Ferenc 

Gyurcsány Ferenc hétfõn -2007-07-23-án átadta a Pentele Hidat, melyet  53,6 milliárd forintos költséggel építettek fel. Kóka Jánossal közösen avatták fel ezt a beruházást, Pentele híd a Vegyépszer Zrt. és a Hídépítõ Zrt. által létrehozott DunaÚj-Híd Konzorcium fõvállalkozásában, mintegy két és fél év alatt készült.

 A tervezett M8-as autópálya középsõ, 5,2 kilométeres részeként megvalósult, összesen 1682,5 méter hosszú hídrendszer két ártéri híd és a Dunát 307,9 méter hosszan átívelõ kosárfülû mederhíd együttese. Összekapcsolja a Dunántúlt a Duna-Tisza közével, és a folyam két szemközti oldalán levõ települést, Dunavecsét, Kisapostaggal. Továbbá a 8-as és a 4-es utak tervezett összekötésével megteremti a lehetõségét egy Ausztriát Erdéllyel összekötõ, nyugat-kelet irányú korridornak.  Pentele híd avató ünnepségén elhangzott bveszédet szószerinti leiratban közöljük.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt ünneplõ közönség!

 

Hidavatás:Gyurcsány Ferenc és Kóka JánosHa tényekrõl és adatokról kell szólni, akkor legelõször azt kell mondani, hogy Magyarországnak van mire büszkének lenni az elmúlt 5 évben. Ez az öt év – és azt remélem, hogy még az elõttünk lévõ jó néhány – a magyar út- és vasútépítés legszebb korainak egyikeként fog bevonulni a magyar történelembe.

 

Az elmúlt öt évben megdupláztuk autópályáink hosszát. Ez is európai teljesítmény. És miközben ennek a mostani hídnak örülünk, nincs okunk elfelejteni, hogy négy évvel ezelõtt adtuk át a szekszárdi hidat. Kóka miniszter úr jó két hét múlva átadja a kõröshegyi völgyhidat, amelynek tizenegynéhány év kellett ahhoz, hogy a tervbõl valóság váljék. Közben éppen az ezt építõ híd konzorciumának tagjai közül többen részt vesznek abban a vállalkozásban, ami az északi M0-ás hídnak az építése. Néhány hónap múlva megállapodunk az M6-os építésének folytatásáról Szekszárdig, Bólyig, Pécsig – és igen, ennek a hídnak a túlsó oldalán el fogjuk érni Kecskemétet és Szolnokot, ahogy épülni fog a 4-es, a 43-as, a 44-es. Remélem, pár hét múlva újra találkozunk, nemcsak a kõröshegyi hídnál, hanem eljönnek majd velünk az M3-as egy következõ szakaszát átadni, amellyel elérjük Nyíregyházát.

 

A nemzet nyilvánvalóan köszönettel tartozik azoknak, akik egy ilyen vállalkozásban részt vesznek, mert azt teszik, amit ígértünk: megújítják Magyarországot. Azok az emberek, akik álmodnak, terveznek, azok az adófizetõk, akiknek a pénzébõl ez a híd épül, azok ahhoz járulnak hozzá, hogy jobb legyen Magyarország.

 

Vallok büszkének lenni, vallok büszkének lenni azért, mert az ország nemcsak képes megálmodni a maga jövõjét, hanem képes arra is, hogy ezt a jövõt valóságos cselekvésbe és megoldásokba is öntse.

 

Igen, megújítjuk Magyarországot – így, utakban és hidakban. De megújítjuk másként is. Megújítjuk majd mindenben, ami az állam mûködését illeti. Nemcsak utat építeni fáradságos, nemcsak hidat építeni kihívás, de ugyanilyen kihívás átalakítani az egészségügyet, oktatást, igazgatást. És ahogyan idõnként hallatlan megterhelõ és hihetetlen kihívás volt ennek a hídnak a megépítése, ugyanilyen kihívás átalakítani az ország mûködését, de a vége, az eredmény majd kárpótolni fog bennünket az erõfeszítésekért. Nem az erõfeszítésért szeretünk építeni, hanem az eredményért.

 

Magyarország megújítása csak ilyen módon mehet végbe. Önöknek és nagyon sokaknak az a szám, hogy 50 milliárd forint, valószínûleg csak egy szám. 50 milliárd forintból vagy felépítünk egy ilyen hidat, vagy engedjük, hogy szétfolyjon az állam mûködésének egyik-másik zugában. 50 milliárd forint egyébként kevesebb, mint az állam mûködésében a hibahatár. De ha ügyesek vagyunk és nem engedjük, hogy széjjelporladjon ez, akár oktatásban, akár egészségügyben, akkor újabb hidak épülhetnek belõle. Érdemes-e megfogni az 50 milliárdot- Igen. Érdemes.

 

Akik itt vannak körülöttünk, azok közül nagyon sokaknak része volt abban, hogy ez a híd elkészüljön. Egymást követõ kormányok, egymást váltó tervezõk, álmodók, adminisztrátorok sokaságának volt ebben munkája. Meg kell köszönni nekik is.

 

Nagyon nagy kár lenne, ha azt hinnénk, hogy ez is csak a pillanatról szól. Nem csak arról szól. Szól mindazokról, akik idáig vezették ezt a korábbi álmot és mára valóság lett belõle.

 

Azt tudjuk mondani Magyarország valamennyi polgárának, hogy az ország megújításának nincsen alternatívája. Az építkezés kormányának és az építkezés országának nincsen alternatívája. Ezt fogjuk folytatni. Lesznek látványos átadások – persze a hétköznapok sokkal inkább nem látványos munkával telnek, de a végeredmény az ország tekintetében épp ilyen látványos lesz.

 

Engedjék meg, hogy ezekkel a gondolatokkal a Pentele hidat most ünnepélyesen átadjam.

 

Köszönöm szépen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük