2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hans-Dietrich Genscher és a német egység a Balatonnál

2 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/29663"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/balaton_5.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>Az MDR német televíziós csatorna 2009. július 13-ai, hétfői <em>Fakt ist...!</em> című politikai adássorozatát az 1989-es nyár magyarországi eseményeinek, illetve a német-német-magyar kapcsolatok addigi útjának szentelte <em>Német egység a Balatonnál</em> címmel.</p><p>

 balaton 5.thumbnail

Az MDR német televíziós csatorna 2009. július 13-ai, hétfői Fakt ist…! című politikai adássorozatát az 1989-es nyár magyarországi eseményeinek, illetve a német-német-magyar kapcsolatok addigi útjának szentelte Német egység a Balatonnál címmel.

 balaton 5.thumbnail

Az MDR német televíziós csatorna 2009. július 13-ai, hétfői Fakt ist…! című politikai adássorozatát az 1989-es nyár magyarországi eseményeinek, illetve a német-német-magyar kapcsolatok addigi útjának szentelte Német egység a Balatonnál címmel.

Az adás, amely a Collegium Hungaricum Berlin azonos című kortörténeti projektjére támaszkodva, a CHB épületéből került sugárzásra. Meghívott vendégei voltak Hans-Dietrich Genscher, egykori német külügyminiszter, Horváth István, jelenlegi bécsi és egykori bonni nagykövet, valamint Susanne Daubner, az ARD közismert műsorvezetője, aki 1989-ben Magyarországon keresztül menekült az NSZK-ba. A műsorkészítők számos egykori szemtanú mellett megszólaltatták Can Togay Jánost, a CHB vezetőjét is, akinek csapata több mint egy éve dolgozza fel a '60-as, '70-es és '80-as évek Balaton-parti német-német találkozásainak történetét. Genscher és Horváth részletesen felidézték a ‘89-es nyár eseményeinek krónikáját, amelynek során Genscher hangsúlyozottan felhívta a figyelmet arra a kiemelkedő szerepre, amelyet a szeptember 10-ei magyar határnyitás játszott a berlini fal leomlásában és végső soron Németország újraegyesítésében.

A műsor egyik kiemelkedő pillanata volt, amikor az a nyugatnémet hölgy, aki ismeretlenül is odaadta személyazonosságát egy, az NDK-ból Magyarországon át hamis útlevéllel menekülőnek, húsz év után először találkozott honfitársával.

Az MDR adása beleilleszkedik azon események sorába, amelyeket a Collegium Hungaricum Berlin Német egység a Balatonnál című, 2009. október 1-jén nyíló nagyszabású multimediális kiállítását megelőzik. A kiállítás a szervezők tervei szerint 2010-ben mutatkozik be magyarországi, illetve további német helyszíneken.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.