2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Schmitt Pál lett az Európai Parlament egyik alelnöke

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/97"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/europarlament.thumbnail_0.gif" border="0" width="100" height="56" /></a></span> <p>Az EP kedd este megválasztotta tizennégy új alelnökét. Egyikük a néppárti Schmitt Pál lett.</p><p>

 

Az EP kedd este megválasztotta tizennégy új alelnökét. Egyikük a néppárti Schmitt Pál lett.

 

Az EP kedd este megválasztotta tizennégy új alelnökét. Egyikük a néppárti Schmitt Pál lett.

Az EP tizennégy alelnöke:

név

frakció

ország

Giovanni Pittella

szocialista-demokrata

Olaszország

Rodi Kratsza-Tszagaropoulou

néppárti

Görögország

Sztavrosz Lambrinidisz

szocialista-demokrata

Görögország

Miguel Ángel Martínez-Martínez

szocialista-demokrata

Spanyolország

Alejo Vidal-Quadras

néppárti

Spanyolország

Dagmar Roth-Behrendt

szocialista-demokrata

Németország

Libor Rouček

szocialista-demokrata

Csehország

Isabelle Durant

zöldpárti

Belgium

Roberta  Angelilli

néppárti

Olaszország

Diana Wallis

liberális

Egyesült Királyság

Schmitt Pál

néppárti

Magyarország

Edward McMillan-Scott

konzervatív-reformista

Egyesült Királyság

Reiner Wieland

néppárti

Németország

Silvana Koch-Mehrin

liberális

Németország

Giovanni Pittella, Rodi Kratsza-Tszagaropoulou és Sztavrosz Lambrinidisz már az első fordulóban megkapta a leadott szavazatok abszolút többségét. A harmadik fordulóban választották meg a további 11 alelnököt.

Jerzy Buzek az Európai Parlament új elnöke

Az Európai Néppárt lengyel képviselőjét, Jerzy Buzeket választotta elnökévé kedden az Európai Parlament. Ő az első házelnök, aki a 2004 óta csatlakozott államok valamelyikéből származik. Az EP elnökének megbízatása két és fél évre szól.

A 736 képviselő közül 7l3 szavazott. A leadott voksok közül 69 volt érvénytelen.

Jerzy Buzek 555 szavazatot kapott. Ez az összes leadott szavazat 77,84, illetve az érvényes szavazatok 86,18 százaléka. Az 555 szavazat egyébként az összes, 736 képviselő 75,4 százalékát jelenti.

Az Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal frakció jelöltjére, a svéd Eva-Britt Svenssonra 89-en voksoltak.

Szimbólum az új tagállamoknak

Az újonnan megválasztott elnök rövid beszédében azt mondta, egykoron az volt a vágya, hogy egy szabad Lengyelország parlamenti képviselője legyen, most pedig az Európai Parlament elnöke lett. Ez azt mutatja, mennyire meg tud változni Európa – vélte. Buzek szerint megválasztása szimbolikus jelentőségű a többi közép- és kelet-európai ország számára is, és „elismerés azon milliók számára, akik nem hajoltak meg egy ellenséges rendszer előtt". „Most nincs mi és ti: egy közös Európában élünk" – tette hozzá.

Buzek az EP előtt álló kihívások között említette a munkanélküliség, az energiabiztonság és a klímaváltozás kérdését. A házelnök úgy vélte, „mindenekelőtt szükségünk van a lisszaboni szerződésre, hogy az unió jól szervezett és hatékony legyen".

Jerzy Buzek elismerése jeléül egy szülőhelyéről, Sziléziából származó, szénből faragott szobrot adott elődjének, a szintén néppárti, német Hans-Gert Pötteringnek.

Az új házelnök az EP szeptember 14-17-ei plenáris ülésszakán mond részletes programbeszédet.

Szilézia-Elzász

Jerzy Buzek 1940. július 3-án a lengyel sziléziai Śmiłowicében született. A Sziléziai Műszaki Egyetemen tanult, professzor, számos kutatás, illetve szabadalom fűződik a nevéhez. 1980 óta volt tagja a Szolidaritás nevű ellenzéki szakszervezeti mozgalomnak. 1997 és 2001 között ő volt Lengyelország miniszterelnöke. Az Európai Parlamentnek 2004 óta tagja. Az EP ipar-, kutatás- és energiaügyi, illetve a közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakbizottságában dolgozott.

Frakcióvezetők

Joseph Daul, a néppárti frakció francia vezetője azt mondta, Buzek megválasztása „az egység erőteljes szimbóluma".

A szocialista-demokrata frakcióvezető, Martin Schulz (német) történelmi pillanatként, „a demokrácia és szabadság álmának megvalósulásaként" értékelte az új házelnök megválasztását.

Guy Verhofstadt, a liberális frakció belga vezetője azt mondta, az EP-ben nagy Európa-párti többség van. Erre az elnök is támaszkodhat, elsősorban akkor, amikor az Európai Tanácshoz szól – tette hozzá.

Rebecca Harms (német, zöldpárti) szerint Buzekkel az élén az EP még szorosabbra fűzheti a kötelékeket kelet és nyugat között.

Timothy Kirkhope, a konzervatív-reformista frakció brit képviselője az európai „előretekintés, változás és reform" támogatásáról szólt, Lothar Bisky (Egyesült Európai Baloldal, német) kiemelte Lengyelországnak az európai történelemben játszott szerepét.

A függetlenség-demokrácia csoportból Nigel Farage (brit) gratulált ugyan, de elítélte megválasztásának módját, vagyis a nagyobb pártok közötti egyezséget. A függetlenek közül Bruno Gollnisch szintén bírálta Buzek megválasztásának módját.

Az új elnöknek gratulált José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.

Perger István/Eu Parlament Sajrószolgálat

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.