2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Házhoz megy a szűrőbusz

8 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11875"><img class="image thumbnail" src="/files/images/rakvilagnap_hmvasarhely_037.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Az Egészséges Vásárhely Program megnyitórendezvényén ünnepélyesen átadták a Magyar Rákellenes Liga új emlőrákszűrő buszát is, melynek fenntartását és üzemeltetését a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet vállalta magára. </p><p>

rakvilagnap hmvasarhely 037.thumbnailAz Egészséges Vásárhely Program megnyitórendezvényén ünnepélyesen átadták a Magyar Rákellenes Liga új emlőrákszűrő buszát is, melynek fenntartását és üzemeltetését a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet vállalta magára.

rakvilagnap hmvasarhely 037.thumbnailAz Egészséges Vásárhely Program megnyitórendezvényén ünnepélyesen átadták a Magyar Rákellenes Liga új emlőrákszűrő buszát is, melynek fenntartását és üzemeltetését a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet vállalta magára.

Az szűrőbuszhoz szükséges 60 millió forint több, mint kétharmadát a Liga a Johnson&Johnson Charities Aid Foundationtól pályázati támogatásként kapta.  A pályázatot támogatta, és a busz megépítésében jelentős segítséget nyújtott a Ligának a Johnson & Johnson Kft. és a Janssen-Cilag Kft. A pályázati támogatáson és a személyi jövedelemadó 1%-ából befolyt, és erre fordított összegen túl a Liga leveles adománygyűjtésekor 7700 személy segített adományával megvalósítani a kitűzött célt.

 

hatalmas sor hódmezővásárhelyen a rákszűrés napján 2008 áprilisA Magyar Rákellenes Liga 1997-től fokozatosan dolgozta ki az emlőrák korai felismerésére vonatkozó stratégiáját (az emlő-önvizsgálat oktatása, iskolai programok szervezése, a szűrés fontosságának hangsúlyozása stb.). Az egyesület ismeretterjesztő programokkal, tájékoztató kiadványokkal, telefon- és betegszolgálattal, illetve gyógyító eszközök beszerzésével vesz részt a rákellenes küzdelemben, emellett pedig segíti a betegek kezelőorvossal való tudatos együttműködését.

Közismert tény, hogy a rák – a szív- és érrendszeri betegségek után – a második vezető halálok hazánkban. Hogy jobban érzékeltessük a probléma súlyosságát: évente egy Esztergom nagyságú város polgárait veszítjük el daganatos megbetegedésben.

mammográfiás röntgengép a szűrőbuszbanMagyarországon élete során minden nyolcadik nőnek szembe kell néznie az emlőrákkal, ami a nőket veszélyeztető daganatos betegségek leggyakoribb formája.  Ez évente több mint hétezer regisztrált megbetegedést jelent. Korai felismeréssel az emlőrák legyőzhető! Naponta születnek újabb terápiák, gyógyszerek, amelyek lehetővé teszik a rák gyógyítását.

A mammográfos szűrővizsgálat orvosilag bizonyítottan a legalkalmasabb a rák korai felismerésére. A vizsgálaton – amelyre a 45-65 év közötti nőket, a legveszélyeztetettebb korosztályt hívják meg levélben – mindenkinek a saját érdeke, hogy megjelenjen.

rakvilagnap hmvasarhely 178.thumbnailAz ÁNTSZ adatai szerint 2006-ban Zala megyében 62%, Vasban 63%, Szabolcs-Szatmár-Beregben 61% volt a mammográfiai emlőszűrésen megjelentek aránya, a Dél-Alföldön, Bács-Kiskunban 48%, Békésben 50%, Csongrádban pedig csak 42%. A Nemzeti Rákellenes Program 2010-re 70%-os részvételt szeretne elérni emlőszűrésben, és ez nemcsak a statisztika javítása: minden százalék javulás életeket ment meg.

Ebben segít a Magyar Rákellenes Liga szűrőbusza is.

Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult e nemes cél megvalósulásához, és bármekkora adománnyal vagy adója 1%-ának felajánlásával lehetővé tette az emlőszűrő busz megépítését!

           

A Magyar Rákellenes Liga kiemelkedően közhasznú egyesület 1990. óta vesz részt a magyarországi rákellenes küzdelemben. Ez a küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem mindannyiunk közös ügye! Az egyéni felelősségvállalás alól senki sem menthető fel! A Liga ismeretterjesztő programokkal, egészségnapok szervezésével, tájékoztató kiadványokkal vesz részt a szűrésekre való mozgósításban, és anyagi forrásait korszerű gyógyító eszközök, gépek beszerzésére fordítja.

Honlap: http://www.rakliga.hu/

Ingyenes segélyvonal: 06 80 505 675

Útjára indul az Egészséges Vásárhely Program

2008. április 12-én indul útjára a hódmezővásárhelyi önkormányzat képviselőtestülete által elfogadott Egészséges Vásárhely Program (EVP), amely – a magyar egészségügy és a vásárhelyi Erzsébet Kórház megváltozott helyzetére válaszul – a megelőzést és egészségmegőrzést szem előtt tartó szolgáltatások illetve programok bevezetésével kívánja új alapokra helyezni a város egészségügyi ellátását. A program első lépéseként szombat délelőtt a város lakói ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt a Kossuth téren, és ünnepélyesen útjára bocsátották a Magyar Rákellenes Liga új szűrőbuszát is. Az emlőrák szűrésére alkalmas, 60 millió forint értékű busz megépítését alapítványi támogatás és 7700 személy adománya tette lehetővé.

A vásárhelyi önkormányzat az Erzsébet Kórházzal együttműködve az országban egyedülálló programot dolgozott ki, amely már rövid távon javulást hozhat a város lakóinak egészségi állapotában, de hosszútávon is alapja lehet Hódmezővásárhely egészségesebbé és élhetőbbé válásának. Az Egészséges Vásárhely Program a gyermekektől a legidősebbekig lehetőséget teremt az egészséges életmód kialakítására, megtanulására, a betegségek megelőzésére és kiszűrésére, valamint az egészségfejlesztésre és az egészségi állapot nyomon követésére. A tíz évre szóló Egészséges Vásárhely Programot egyhangúlag fogadta el a város közgyűlése, és az idei megvalósításhoz mintegy 170 millió forintos költségvetést is hozzárendelt.

A program első lépéseként speciálisan nők számára rendezett szűrőnapot rendeztek a Kossuth téren, ahol ingyenes szív- és érrendszeri- illetve anyagcsere-vizsgálatokon, valamint nőgyógyászati betegségek rizikószűrésén vehettek részt a város lakói.

Az EVP a város lakosainak három fő korcsoportjára négy fő területre koncentrál:

1.      A gyermekeknek és a fiatalabb korosztálynak szóló program

Az Egészséges Vásárhely Program kiemelt figyelmet fordít a gyermekek egészségi állapotának fejlesztésére, nyomon követésére, szűrések és egészségügyi programok szervezésére, valamint a mozgás feltételeinek megteremtésére. Folytatódik és új elemekkel bővül az iskolákban elindított „Mindennapos testnevelés" program, továbbfejlesztik a gyermekek fizikai állapotát feltérképező mérési módszereket, és az önkormányzat ingyenes sportfelszerelést biztosít a rászoruló gyermekek számára. Az ifjúsági program elemei között kiemelt helyen szerepel a túlsúlyos gyermekek kezelése, a komplex iskolaérettségi vizsgálat egészségügyi szűréssel egészül ki, és a nem kötelező védőoltások széleskörűvé tétele mellett a gyermekek egészségfejlesztési ismeretek oktatása keretében sajátíthatják el az egészséges életmód tárgyi alapjait.

2.      Az aktív korú lakosságnak szóló program

Az aktív korú lakosság programja főleg az egészségszűrésre és a megelőzésre terjed ki. Mindezek mellett a program keretein belül olyan egészséges magatartásra ösztönző rendezvényeket és tájékoztatóprogramokat szerveznek, amelyek az egészséges táplálkozás, a dohányzásról való leszokás, alkoholfogyasztás, valamint kábítószer- és baleset-megelőzés témaköreire fókuszálnak.

Az EVP kiemelt figyelmet fordít az aktív korú nők emlőrákszűrésére, csontsűrűség-mérésére, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az anyagcsere betegségek szűrésére; az aktív korú férfiak körében – többek között – a vastagbél és végbél eredetű daganatok, a prosztatarák, valamint a szív- és érrendszeri rendszeri betegségek szűrésére. Ezenkívül pedig kampányszerű szűrővizsgálatokat szerveznek a közszférában dolgozók számára is.

3.      Időseknek szóló program

A legnagyobb egészségkockázatot az idősebb korosztály képviseli. Ezért az Egészséges Vásárhely Program keretein belül kiemelt feladatnak tartják az idősek egészségvédelmét és színvonalas, szakszerű ellátását.

A nyugdíjasoknak szóló program keretein belül ösztönzik az idős emberek mentálhigiénés szűréseken és pszicho-szociális felméréseken való részvételét, valamint teljes és rendszeres egészségállapot felmérését, emellett pedig időskori életviteli tájékoztatókon táplálkozási, közösségi-szociális és egyéb tanácsokkal látják el őket.

4.      A teljes lakosság számára szóló program

Az Egészséges Vásárhely Program teljes lakosságnak szóló elemei az életmódbeli változtatásokhoz nyújtanak segítséget. A program célja, hogy különböző sport és egészségrendezvények keretein belül megteremtsék a rendszeres testmozgás feltételeit, valamint szakértői hátteret biztosítsanak a káros szenvedélyekről való leszokáshoz és az egészséges életvitel feltételeinek megteremtéséhez.

A város teljes lakosságára kiterjesztik a közszférában elindított dohányzásleszoktatási programot, növelni kívánják a szűrővizsgálatok hatékonyságát és a lakosság részvételi arányát, emellett ingyenes sport- és egészségnapok szervezésével kívánják vonzóbbá tenni a rendszeres testmozgást és ösztönözni az ingyenes szűrővizsgálatokon való részvételt. A program kiterjed még – többek között – a rendszeres vérnyomás-, testsúly- és testmagasság mérésre; vérkoleszterin- és vércukormérésre; bőrgyógyászati szűrésre; dietetikai tanácsadásra; tüdőszűrésre; allergiaszűrésre és tanácsadásra; valamint kihelyezett véradásra.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.