eueuAz Európai Parlament tagjai, az élenjáró betegszervezetek, és az orvosi szaktekintélyek átfogó EU stratégia létrehozását szorgalmazzák a szív-érrendszeri betegségek – és mindenekelőtt az Európai Unióban a legfőbb halálokok közé tartozó stroke – visszaszorítására.

 

eueuAz Európai Parlament tagjai, az élenjáró betegszervezetek, és az orvosi szaktekintélyek átfogó EU stratégia létrehozását szorgalmazzák a szív-érrendszeri betegségek – és mindenekelőtt az Európai Unióban a legfőbb halálokok közé tartozó stroke – visszaszorítására.

 

Az egyes országok élenjáró betegszervezetei, orvosi és gazdasági szakértői nemrégiben beszámoltak az EU politikai döntéshozóinak a stroke megelőzését célzó kezdeményezéseikről, továbbá átfogó EU stratégia kialakítását szorgalmazták a szív-érrendszeri betegségek (CVD) és a stroke visszaszorítására – különös tekintettel a rizikófaktorokra, többek között a pitvarfibrillációra (PF). A munkaebéddel egybekötött vitán – amelynek házigazdái Cecilia Wikström és Antigoni Papadopoulou EP képviselők voltak – részt vett Isabel de la Mata, John Dalli EU biztos népegészségügyi kérdésekben illetékes tanácsadója is.

Európában jelenleg kb. 4,5 milliónyian szenvednek a stroke rizikófaktorai közé tartozó pitvarfibrillációban (PF), és ez a szám 2050-re várhatóan megkétszereződik[i]. Ez a szívbetegség ötszörösére növeli a stroke kockázatát. A pitvarfibrillációban kialakuló stroke különösen súlyos lefolyású és rokkantsághoz vezet;[ii] a betegek fele a stroke-ot követő egy éven belül elhalálozik.[iii]

Az Egészségügyi Világszervezet a nem fertőző betegségekről szóló csúcstalálkozójának[iv] és „Az aktív időskor európai éve – 2012" közeledtével, az Európa szerte működő betegszervezetek és az EU döntéshozói összegyűltek, hogy megvitassák a stroke és legfőbb rizikófaktorai megelőzésének legfontosabb kihívásait és kezdeményezéseit.

Antigoni Papadopoulou EP képviselő (S&D, Ciprus) megjegyezte: „Noha az Európai Bizottság jelenleg 25, szív-érrendszeri betegségekkel (CVD) kapcsolatos kutatási programot támogat 130 millió euróval[v], nincs egységes EU stratégia a CVD leküzdésére és a Tagállamok tevékenységének összehangolására sem dolgoztak ki terveket. Az Európai Parlament 2007-ben felszólította az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki stratégiát[vi], ám ezidáig nem értek el kielégítő előrehaladást. Ideje cselekedni! Itt az idő, hogy valódi európai stratégia készüljön a szív-érrendszeri betegségek leküzdésére."

 

„Az EU-ban működő betegszervezetek emberfeletti munkával igyekeznek ismertté tenni a stroke kockázati tényezőit. Ismerik a pitvarfibrilláló betegek valós problémáit és jól tudják, mennyire nélkülözhetetlen a prevenció," tette hozzá Cecilia Wikström (ALDE, Svédország) EP képviselő. „Ezt a remek munkát kell kiegészíteni az átfogó, az EU egészét felölelő stratégiával, mely milliók életét menthetné meg."

A mai európai parlamenti ülésen meghallgatták az ALICE Italia Onlus, a Catalonian Stroke Union, a Belgian Stroke Council, a Stroke Alliance for Europe, a France AVC, a Fédération Nationale des Aphasiques de France, és a Stiftung Pflegebrücke betegszervezetek képviselőinek ajánlásait.

James Beeby, a Stroke Alliance for Europe képviselőjeként felidézte, hogy „…az előrejelzések szerint a stroke előfordulásának drámai növekedése várható Európa öregedő lakosságában. A következmények nem csak az egyes betegek életminőségét tehetik tönkre, hanem a családtagjaik, gondozóik és végső soron a társadalom egészének életminőségét is."

Az eseményt a Boehringer Ingelheim támogatásával rendezték meg.

 

Tudnivalók a pitvarfibrillációról (PF)

A PF világszerte a leggyakoribb a tartósan fennálló szívritmuszavarok között: a 40 évesnél idősebb felnőttek egynegyedén kialakul PF életük folyamán.[vii]  A PF hatására a szívverés rendszertelenné válik – gyakran túl szapora lesz, vagy túlságosan lelassul. A pitvarfibrilláló betegek ötször nagyobb eséllyel szenvednek el stroke-ot, mint a nem pitvarfibrilláló egyének. A PF-hoz társuló stroke-ok rendszerint súlyosabb lefolyásúak és nagyobb fokú rokkantsággal járnak, mint a PF-val összefüggésben nem állók. Helyénvaló kezeléssel számos stroke megelőzhető, azonban sok beteg nem is tud veszélyeztetettségéről és ezért semmit sem tesz a stroke megelőzéséért.

Antigoni Papadopoulou

Antigoni Papadopoulou (született 1954-ben, a ciprusi Morfou-ban) ciprusi képviselő 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek; az Európai Szocialisták és Demokraták csoportjához tartozik. Tagja a polgári szabadságjogok bizottságának és a MEP Heart Group-nak, továbbá helyettes tagként vesz részt a foglalkoztatási és szociális ügyek bizottságának munkájában.

Cecilia Wikström

Cecilia Wikström (született 1965-ben, a svédországi, Svanstein-ben) svédországi EP képviselő, a liberális csoport (ALDE) tagja. Immár a második ciklusát szolgálja az Európai Parlamentben. Tagja a jogi bizottságnak, továbbá helyettes tagja a polgári szabadságjogokkal és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának. További tájékoztatásért kérjük, látogasson el a képviselő honlapjára: http://www.folkpartiet.se/wikstrom 

Európai Stroke Szövetség (Stroke Alliance for Europe)

A SAFE a betegek és gyógyítóik álláspontjának hathatós közvetítőjeként felszólítja az európai országok kormányait, hogy vállaljanak vezető szerepet a stroke-prevenció kiemelt egészségügyi feladattá tételében. A SAFE tagságát különféle európai, a stroke megelőzésével és a stroke-os betegek ellátásával foglalkozó betegszervezetek alkotják. További tájékoztatásért kérjük, látogasson el a szervezet honlapjára: http://www.safestroke.org/

 

 


[i]   Go AS, Hylek EM, Phillips KA és mtsai. Prevalence of diagnosed atrial fibrillation in adults: national implications for rhythm management and stroke prevention: the AnTicoagulation and Risk Factors in Atrial Fibrillation (ATRIA) Study. JAMA 2001; 285: 2370-5.

[ii] Marini C, De Santis F, Sacco S, és mtsai. Stroke 2005; 36: 1115-9. Miyasaka Y. és mtsai. Circulation 2006; 114: 119-125; Fuster V. és mtsai. Circulation 2006; 114: e257-e354.

[iii] Marini C, De Santis F, Sacco S, és mtsai. Stroke 2005; 36: 1115-9. Miyasaka Y. és mtsai. Circulation 2006; 114: 119-125; Fuster V. és mtsai. Circulation 2006; 114: e257-e354.

[iv] Az ENSZ magas szintű találkozója a nem ragályos betegségek megelőzé­séről és megfékezéséről – 2011. szeptember  19-20, New York, USA. http://www.who.int/nmh/events/un_ncd_summit2011/en/index.html

[v]  A 2007-2013 időszakra szóló 7. EU kutatási keretprogramban.

[vi]  Az Európai Parlament 2007. július 12.-i határozata a szív-érrendszeri betegségek leküzdéséről. P6_TA(2007)0346

[vii]          Stewart S, Murphy N, Walker A, és mtsai. Cost of an emerging epidemic: an economic analysis of atrial fibrillation in the UK. Heart 2004; 90: 286-92.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük