2022.augusztus.15. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Ideje cselekedni!” a stroke-prevenció

6 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/15822"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/euurop.thumbnail_1.jpg" border="0" alt="eu" title="eu" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>eu</strong></span></span><strong>Az Európai Parlament tagjai, az élenjáró betegszervezetek, és az orvosi szaktekintélyek átfogó EU stratégia létrehozását szorgalmazzák a szív-érrendszeri betegségek - és mindenekelőtt az Európai Unióban a legfőbb halálokok közé tartozó stroke - visszaszorítására.</strong></p> <p><strong><em> </em></strong>

eueuAz Európai Parlament tagjai, az élenjáró betegszervezetek, és az orvosi szaktekintélyek átfogó EU stratégia létrehozását szorgalmazzák a szív-érrendszeri betegségek – és mindenekelőtt az Európai Unióban a legfőbb halálokok közé tartozó stroke – visszaszorítására.

 

eueuAz Európai Parlament tagjai, az élenjáró betegszervezetek, és az orvosi szaktekintélyek átfogó EU stratégia létrehozását szorgalmazzák a szív-érrendszeri betegségek – és mindenekelőtt az Európai Unióban a legfőbb halálokok közé tartozó stroke – visszaszorítására.

 

Az egyes országok élenjáró betegszervezetei, orvosi és gazdasági szakértői nemrégiben beszámoltak az EU politikai döntéshozóinak a stroke megelőzését célzó kezdeményezéseikről, továbbá átfogó EU stratégia kialakítását szorgalmazták a szív-érrendszeri betegségek (CVD) és a stroke visszaszorítására – különös tekintettel a rizikófaktorokra, többek között a pitvarfibrillációra (PF). A munkaebéddel egybekötött vitán – amelynek házigazdái Cecilia Wikström és Antigoni Papadopoulou EP képviselők voltak – részt vett Isabel de la Mata, John Dalli EU biztos népegészségügyi kérdésekben illetékes tanácsadója is.

Európában jelenleg kb. 4,5 milliónyian szenvednek a stroke rizikófaktorai közé tartozó pitvarfibrillációban (PF), és ez a szám 2050-re várhatóan megkétszereződik[i]. Ez a szívbetegség ötszörösére növeli a stroke kockázatát. A pitvarfibrillációban kialakuló stroke különösen súlyos lefolyású és rokkantsághoz vezet;[ii] a betegek fele a stroke-ot követő egy éven belül elhalálozik.[iii]

Az Egészségügyi Világszervezet a nem fertőző betegségekről szóló csúcstalálkozójának[iv] és „Az aktív időskor európai éve – 2012" közeledtével, az Európa szerte működő betegszervezetek és az EU döntéshozói összegyűltek, hogy megvitassák a stroke és legfőbb rizikófaktorai megelőzésének legfontosabb kihívásait és kezdeményezéseit.

Antigoni Papadopoulou EP képviselő (S&D, Ciprus) megjegyezte: „Noha az Európai Bizottság jelenleg 25, szív-érrendszeri betegségekkel (CVD) kapcsolatos kutatási programot támogat 130 millió euróval[v], nincs egységes EU stratégia a CVD leküzdésére és a Tagállamok tevékenységének összehangolására sem dolgoztak ki terveket. Az Európai Parlament 2007-ben felszólította az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki stratégiát[vi], ám ezidáig nem értek el kielégítő előrehaladást. Ideje cselekedni! Itt az idő, hogy valódi európai stratégia készüljön a szív-érrendszeri betegségek leküzdésére."

 

„Az EU-ban működő betegszervezetek emberfeletti munkával igyekeznek ismertté tenni a stroke kockázati tényezőit. Ismerik a pitvarfibrilláló betegek valós problémáit és jól tudják, mennyire nélkülözhetetlen a prevenció," tette hozzá Cecilia Wikström (ALDE, Svédország) EP képviselő. „Ezt a remek munkát kell kiegészíteni az átfogó, az EU egészét felölelő stratégiával, mely milliók életét menthetné meg."

A mai európai parlamenti ülésen meghallgatták az ALICE Italia Onlus, a Catalonian Stroke Union, a Belgian Stroke Council, a Stroke Alliance for Europe, a France AVC, a Fédération Nationale des Aphasiques de France, és a Stiftung Pflegebrücke betegszervezetek képviselőinek ajánlásait.

James Beeby, a Stroke Alliance for Europe képviselőjeként felidézte, hogy „…az előrejelzések szerint a stroke előfordulásának drámai növekedése várható Európa öregedő lakosságában. A következmények nem csak az egyes betegek életminőségét tehetik tönkre, hanem a családtagjaik, gondozóik és végső soron a társadalom egészének életminőségét is."

Az eseményt a Boehringer Ingelheim támogatásával rendezték meg.

 

Tudnivalók a pitvarfibrillációról (PF)

A PF világszerte a leggyakoribb a tartósan fennálló szívritmuszavarok között: a 40 évesnél idősebb felnőttek egynegyedén kialakul PF életük folyamán.[vii]  A PF hatására a szívverés rendszertelenné válik – gyakran túl szapora lesz, vagy túlságosan lelassul. A pitvarfibrilláló betegek ötször nagyobb eséllyel szenvednek el stroke-ot, mint a nem pitvarfibrilláló egyének. A PF-hoz társuló stroke-ok rendszerint súlyosabb lefolyásúak és nagyobb fokú rokkantsággal járnak, mint a PF-val összefüggésben nem állók. Helyénvaló kezeléssel számos stroke megelőzhető, azonban sok beteg nem is tud veszélyeztetettségéről és ezért semmit sem tesz a stroke megelőzéséért.

Antigoni Papadopoulou

Antigoni Papadopoulou (született 1954-ben, a ciprusi Morfou-ban) ciprusi képviselő 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek; az Európai Szocialisták és Demokraták csoportjához tartozik. Tagja a polgári szabadságjogok bizottságának és a MEP Heart Group-nak, továbbá helyettes tagként vesz részt a foglalkoztatási és szociális ügyek bizottságának munkájában.

Cecilia Wikström

Cecilia Wikström (született 1965-ben, a svédországi, Svanstein-ben) svédországi EP képviselő, a liberális csoport (ALDE) tagja. Immár a második ciklusát szolgálja az Európai Parlamentben. Tagja a jogi bizottságnak, továbbá helyettes tagja a polgári szabadságjogokkal és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának. További tájékoztatásért kérjük, látogasson el a képviselő honlapjára: http://www.folkpartiet.se/wikstrom 

Európai Stroke Szövetség (Stroke Alliance for Europe)

A SAFE a betegek és gyógyítóik álláspontjának hathatós közvetítőjeként felszólítja az európai országok kormányait, hogy vállaljanak vezető szerepet a stroke-prevenció kiemelt egészségügyi feladattá tételében. A SAFE tagságát különféle európai, a stroke megelőzésével és a stroke-os betegek ellátásával foglalkozó betegszervezetek alkotják. További tájékoztatásért kérjük, látogasson el a szervezet honlapjára: http://www.safestroke.org/

 

 


[i]   Go AS, Hylek EM, Phillips KA és mtsai. Prevalence of diagnosed atrial fibrillation in adults: national implications for rhythm management and stroke prevention: the AnTicoagulation and Risk Factors in Atrial Fibrillation (ATRIA) Study. JAMA 2001; 285: 2370-5.

[ii] Marini C, De Santis F, Sacco S, és mtsai. Stroke 2005; 36: 1115-9. Miyasaka Y. és mtsai. Circulation 2006; 114: 119-125; Fuster V. és mtsai. Circulation 2006; 114: e257-e354.

[iii] Marini C, De Santis F, Sacco S, és mtsai. Stroke 2005; 36: 1115-9. Miyasaka Y. és mtsai. Circulation 2006; 114: 119-125; Fuster V. és mtsai. Circulation 2006; 114: e257-e354.

[iv] Az ENSZ magas szintű találkozója a nem ragályos betegségek megelőzé­séről és megfékezéséről – 2011. szeptember  19-20, New York, USA. http://www.who.int/nmh/events/un_ncd_summit2011/en/index.html

[v]  A 2007-2013 időszakra szóló 7. EU kutatási keretprogramban.

[vi]  Az Európai Parlament 2007. július 12.-i határozata a szív-érrendszeri betegségek leküzdéséről. P6_TA(2007)0346

[vii]          Stewart S, Murphy N, Walker A, és mtsai. Cost of an emerging epidemic: an economic analysis of atrial fibrillation in the UK. Heart 2004; 90: 286-92.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.