2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

IMMORENT Kft.: második helyezés ingatlanlízingben – múlt évi eredmények, idei tervek és a magyar jogi helyzet

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/12640"><img class="image thumbnail" src="/files/images/P1010001.thumbnail_0.JPG" border="0" alt="1." title="1." width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>1.</strong></span></span>  <p>A bővülés és a növekedés éve volt a 2007. év az Immorent Kft. számára: az új ingatlanlízing ügyletek volumene 10,5 milliárd forintról 26,3 milliárd forintra nőtt tavaly, ami 150 százalékos növekedésnek felel meg. A magyar Erste Bank Csoport tagja a teljes lízingpiacon a negyedik helyen áll, de az ingatlanlízing területén részesedése alapján a dobogó második fokát sikerült megszereznie.</p><p>

1.1. 

A bővülés és a növekedés éve volt a 2007. év az Immorent Kft. számára: az új ingatlanlízing ügyletek volumene 10,5 milliárd forintról 26,3 milliárd forintra nőtt tavaly, ami 150 százalékos növekedésnek felel meg. A magyar Erste Bank Csoport tagja a teljes lízingpiacon a negyedik helyen áll, de az ingatlanlízing területén részesedése alapján a dobogó második fokát sikerült megszereznie.

1.1. 

A bővülés és a növekedés éve volt a 2007. év az Immorent Kft. számára: az új ingatlanlízing ügyletek volumene 10,5 milliárd forintról 26,3 milliárd forintra nőtt tavaly, ami 150 százalékos növekedésnek felel meg. A magyar Erste Bank Csoport tagja a teljes lízingpiacon a negyedik helyen áll, de az ingatlanlízing területén részesedése alapján a dobogó második fokát sikerült megszereznie.

Az új ügyletek 80 százalékát a Strabag-MML Kft.-vel közösen kivitelezett PPP (Public-Private-Partnership) ügyletek teszik ki. A békéscsabai Tessedik Sámuel Főiskola könyvtára, a Pécsi Egyetem oktatási épülete, a Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatási épülete is például ezen együttműködés keretein belül valósult meg. Ez a partnerség 2008-ban is tovább él, hiszen újabb pályázatokat sikerült megnyerniük. Az IMMORENT jelenleg Magyarországon a legnagyobb finanszírozó partner a felsőoktatási PPP-projektek területén.

2.2.Szente Péter ügyvezető igazgató elmondta: az Immorent lízingspecialistaként nemcsak finanszírozást, hanem projektfejlesztést és az ezzel kapcsolatos szakértői szolgáltatásokat (projektmenedzsment, műszaki szakértői vélemények, értékbecslés, stb.) kínál partnereinek. Bár a projektfejlesztés területén némi telítettség tapasztalható a piacon, bizonyos szegmensekben továbbra is élénk a kereslet. A vállalatok már nem csak irodát, hanem első osztályú munkakörnyezetet keresnek. Ezen igényeket szeretnék 2008 folyamán kezdődő projektekkel lefedni, valamint aktív piaci résztvevőként fellépni a luxuslakások, logisztikai központok és szállodák piacán egyaránt.

3.3.Az ügyvezető a magyar és nemzetközi lízingpiacot elemezve kifejtette: az elmúlt év során összesen 1650 milliárd forint összegű befektetést finanszíroztak lízing igénybevételével Magyarországon. A piacon a legnagyobb szegmenst még mindig a személygépjárművek jelentik 56 százalékkal, bár az arány csökken. Az ingatlanlízing esetében viszont a tavalyi év folyamán 50 százalékos bővülés volt tapasztalható a 2006-os adatokhoz képest. Az osztrák Immorent Csoport felmérései szerint a lízing területen tavaly 14 százalékos növekedés volt Ausztriában, Közép- és Délkelet-Európában, valamint a „cross-border" ügyleteknél. A projektfejlesztés és építési szolgáltatások esetében a fejlődés még imponálóbb: a projektvolumen 71 százalékkal, közel 354,8 milliárd forinttal nőtt.

4.4.Ezeken a piacokon az anyavállalat Immorent AG 2007-ben 20,3 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, ami 18,6 százalékos növekedést jelent.

A téjékoztató során szerkesztőségünk kérdésére elmonták: az egyik legnagyobb problémát a hazi jogi környezet bizonytalansága és tervezhetetlenséges okozza. Műlt esztendőben a PPP konstrukciók voltak kivánatosak. Idén ez már nem biztos, hogy így van. Miként a másik  zavaró tényezőnek nevezte, hogy a jogi környezet bizonytalan. Idén más sokadszor változott az ÁFA törvény. Ez most nem baj, mert sok jogi bizonytalanságot tisztázott. Ugyanakkor a magyar APEH hirhedetten „innovatív" a rendeletek értelmezésében, így ha tisztázatlan valami, akkor valószínűleg másképpen értelmez egy jogszabályt – megnovelhető adóhátralák és büntetések érdekében – mint a bvállakozás, ráadásul saját állásfoglalása sem kötelezi.

5.5.Előrelépés jelent látszólag, hogy készül egy lizing-törvény. De felmerül a jelenlegi Áfa törvények ismeretében az a lehetőség, amit a kikerült nyersszövegek és tervezetek megerősíteni látszanak, hogy ez is afféle, az adószadőknek nagy mozgásteret engedő gumi-paragrafusok lesznek, mint a jelenlegi gazdasági és adó szabályozás nagy része. Ennek ellenére Magyarország kívánatos befektetési terep.Még nem sok jelét tapasztalják, hogy a tőke nagy része menekülne innen. Inkább előre terveznek és óvatos befektetéspolitikával a jelenlegi helyzetet beárazzák, és készülnek a gazdaság előbb utóbb bekövetkező felpörgésére.

6.6.A társaság idén kiterjedt szponzorációs tevékenységet folytat: támogatják Horváth Gábor kétszeres olimpiai-, háromszoros világ- és kétszeres európa bajnok kajakozó felkészülését, valamint a Magyarországi Lions Klubot és a "boulevardésbrezsnyev" Közép-Európai Kortárs Társadalomművészetet Támogató Közhasznú Alapítványt.

 

7.7. 8.8.
9.9. 10.10.
11.11. 12.12.
13.13. 14.14.
15.15. 16.16.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.