2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Intel:a történelem bizonyította, hogy a kutatásba fektetett összegek nagy hatással voltak a jövő innovációjára

7 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/14080"><img class="image thumbnail" src="/files/images/LAN_WLAN.thumbnail.jpg" border="0" alt="Beültetett RFID -egészésügyi adatbázis" title="Beültetett RFID -egészésügyi adatbázis" width="100" height="60" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Beültetett RFID -egészésügyi adatbázis</strong></span></span>  <p>Az Intel Corporation a Számítástechnika-történeti Múzeumban RESEARCH@INTEL NAP-on  a kaliforniaiai Mountain View mutatta be 2008 június 11-én  több mint 70 futurisztikus projektjét és koncepcióját, melyek jelenleg is kutatási fázisban vannak. Az Intel évente több mint 6 milliárd dollárt fordít kutatásra a környezetvédelem, egészségügy, vizuális számítástechnika, mobilitás és egyéb területeken.</p><p>

beültetett rfid -egészésügyi adatbázisBeültetett RFID -egészésügyi adatbázis 

Az Intel Corporation a Számítástechnika-történeti Múzeumban RESEARCH@INTEL NAP-on  a kaliforniaiai Mountain View mutatta be 2008 június 11-én  több mint 70 futurisztikus projektjét és koncepcióját, melyek jelenleg is kutatási fázisban vannak. Az Intel évente több mint 6 milliárd dollárt fordít kutatásra a környezetvédelem, egészségügy, vizuális számítástechnika, mobilitás és egyéb területeken.

beültetett rfid -egészésügyi adatbázisBeültetett RFID -egészésügyi adatbázis 

Az Intel Corporation a Számítástechnika-történeti Múzeumban RESEARCH@INTEL NAP-on  a kaliforniaiai Mountain View mutatta be 2008 június 11-én  több mint 70 futurisztikus projektjét és koncepcióját, melyek jelenleg is kutatási fázisban vannak. Az Intel évente több mint 6 milliárd dollárt fordít kutatásra a környezetvédelem, egészségügy, vizuális számítástechnika, mobilitás és egyéb területeken.

Az Intel technológiai igazgatója, Justin Rattner elmondta, hogy a ma kutatásra szánt befektetései a következő 5 év technológiai fejlődésére lesznek nagy hatással; befolyásolhatják, hogy az emberek miként lépnek kapcsolatba a számítógépekkel és miként fejlesztik a környezetet.

Rattner kifejtette, hogy azáltal, hogy vállalata kiemelten fektet kutatási projektekbe, segít formálni az Intel termékeit és az iparágat egyaránt. Példaként említette, hogy az Intel Atom processzor egy, az Intel laboratóriumában "Snocone" néven futó projektből eredt, amely az ultra-alacsony-fogyasztású processzorok Intel architektúrán való megvalósíthatóságát vizsgálta. Az Intel vPro üzleti platformban lévő több technológia, vagy az 1990-es években a PC-k zenelejátszókhoz, billentyűzetekhez, videokamerákhoz való kapcsolódását segítő USB is a laboratóriumokból érkezett. 

"Az Intel több száz kutatója, és a szoros együttműködés további technológiai vállalatokkal, tudósokkal, egyetemekkel, kormányzatokkal, drámai változásokhoz vezethet a következő 5 évben." – mondta Rattner. "A most bemutatott projektek és az a tény, hogy az elmúlt tíz évben megduplázódtak a kutatás-fejlesztésre szánt összegek, felgyorsítják a tudományos felfedezéseket, javítják az egészségügyet, a környezetvédelmet, hozzájárulnak a vizuális számítástechnika fejlődéséhez és vezeték nélküli internetes élményt biztosítanak bármilyen eszközzel, bárhol a világon."

Vizuális számítástechnika – a több mag megváltoztatja a számítógépeket

Mivel a jövő Intel processzoraiban már sok mag lesz, a mainstream párhuzamos számítástechnikára való áttérés, amikor a különböző feladatokat egyidőben végzi a gép, vizuális számítástechnikai robbanáshoz vezethet – beleértve az élethű három-dimenziós környezetek megjelenítését, a videók azonnali, valós elemzését, valamint azt, hogy az emberek sokkal természetesebben viszonyuljanak eszközeikhez.  

Az Intel és a Neusoft közösen mutattak be egy, a jövő autójába szánt alkalmazást, amelyben a kamerák szemként, a többmagos processzor-alapú számítógépek pedig agyként funkcionálnak. A jövő autói sokkal pontosabban ismerik fel a közeledő járműveket és gyalogosokat, és/vagy figyelmeztetik a vezetőt, vagy működésbe lépnek saját vészhelyzeti mechanizmusai a baleset elkerülése érdekében.

  Ennek a típusú vizuális számítástechnikának sokkal nagyobb számítási teljesítményre van szüksége, és cserébe párhuzamos programozási kérdésekre ad választ (többszörös vagy egyidejű processzor-igények esetén). A bemutató során a hangsúlyt kapott az Intel Ct programozási kutatása, az Intel laboratóriumaiban kifejlesztett C/C++ nyelv-kiterjesztés, amely segítségével a program problémamentesen válthat kettő és nyolc mag között, hogy további szoftverkódok nélkül oldja meg a vészhelyzeteket.

A technológia és a környezet

rádiós belsőfül-protézisRádiós belsőfül-protézisA kutatók folyamatosan keresik, hogy miként kímélhetnék jobban a környezetet és javíthatnák jelentősen az energia-hatékonyságot az Intel alapú termékekben és rendszerekben. Az Intel kutatói olyan új energia-kezelési technológiákat kutatnak, amelyek újra definiálhatják a jövő Intel-alapú számítógépeinek viselkedését és energia-kezelési igényeit.

A „Platform Power Management" gyűjtőnéven ismert technológiák működési elve, hogy folyamatosan figyelik a számítógép működésében beálló változásokat és intelligensen csökkentik az energia-felhasználást vagy kikapcsolják a rendszer olyan részeit, amelyek nincsenek használatban, például a rádiót vagy az USB-portokat. Ezen munkák korai verziói több mint 30 százalékos energia-megtakarítást mutattak a rendszer üresjáratában vagy kis használat mellett. A következő néhány évben az Intel kutatói szerint ezek a kutatások kibővíthetők és akár 50 százalék energia-csökkentést jelenthet üresjáratban vagy erős használat mellett. A Platform Power Management a jövőben valamikor az Intel összes termékébe belekerülhet, a mobil internetes eszközöktől (MID) kezdve a nagy-teljesítményű szerverekig.

Az emberek, egészség és egészségügy összekapcsolása

            Az Intel közel tíz évig emberekre fókuszáló kutatásokat végzett, amely olyan innovatív technológiák kifejlesztéséhez vezethetett, amelyek segítséget jelentenek az öregedés és a krónikus betegek otthoni kezelés szempontjából. Az ezen technológiára épülő személyre szabott technológiák megoldást jelenthetnek a krónikus betegségekben szenvedő, öregedő népesség által növekvő költségekre, míg az emberek is aktívabbá válhatnak saját egészségük megőrzésében.

Az Intel több tudományág iránti elkötelezettségének egyik példája a Technology Reserach for Independent Living (TRIL) központban való részvétele, amely egy áttörő kutatási együttműködés, melyet az Intel Corporation és az ír kormányzat hozott életre. Célja, hogy olyan technológiákat kutassanak, amelyek által lehetővé válik bármilyen korú emberek számára az önálló élet. A TRIL Központ egyik legutóbbi innovációja a BioMOBIUSTM, egy alacsony költségű kutatási számítástechnikai platform, amely segítségével kevés technikai tudásúak által is könnyű kutatási eszköz építhető.

Egy másik példa a járás-analizáló rendszer, amely felismeri az emberek testtartásának, járásának kulcsfontosságú faktorait (a lábak mozgását például), és kiszámítja az esés valószínűségét. Bár ez jelenleg még kutatási project, az ilyen koncepciók a jövőben javíthatják az életminőséget és csökkenthetik az egészségügyi rendszer korlátait.

Villámgyors és zsugorodó vezeték nélküli világ – beszédfelismerés

Míg az Intel processzorai és mobil eszközei továbbra is zsugorodnak, a nagy laptopokban és asztali gépekben megszokott teljesítmény és az internetes élmény iránti igény továbbra is nő. Az Intel kutatói olyan technológiákat vizsgálnak meg, amelyek lehetővé teszik, hogy a mobil internetes eszközök (MID) is kapcsolatba léphessenek és együttműködhessenek a környezetükkel, így a felhasználói élményt ne korlátozza az eszköz mérete.

A beszédfelismerő felhasználói felületek például kifejezetten megfelelnek a kis mobil eszközök igényeihez, mivel a fizikai beviteli és kiviteli csatornák korlátozva vannak. Az Intel kutatói bemutattak egy olyan beszédre vonatkozó felhasználói felületet, amely két mobil eszköz közötti kapcsolat-felvételt kontrollálja, továbbá egy olyan vezeték nélküli kijelzőt, amely megoszthatja a szolgáltatásokat és erőforrásokat. Például a felhasználók utasításokat adhatnak a mobil eszközeik és a nagy-képernyőjű televíziók közötti kapcsolatra, hogy a nagyszülőkkel megosszák az unokákról készült legújabb fotókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.