Az Intel Corporation és a Yahoo! Inc. 2008. augusztus 20., San Francisco-ban közösen jelenttte be  a Widget Channel-t, amely egy TV-alkalmazási keretrendszer az Intel architektúrájára épülő TV-k és kapcsolódó eszközök számára.

 

 

Az Intel Corporation és a Yahoo! Inc. 2008. augusztus 20., San Francisco-ban közösen jelenttte be  a Widget Channel-t, amely egy TV-alkalmazási keretrendszer az Intel architektúrájára épülő TV-k és kapcsolódó eszközök számára.

 

A Widget Channel a speciálisan tévére kialakított internetes alkalmazások élményét biztosítja a nézők számára, miközben tovább nézhetik kedvenc műsorukat. A Widget Channel a Yahoo! Widget Engine motorjára épül, amely egy ötödik generációs alkalmazás-platfom. Segítségével a nézők kapcsolatba kerülhetnek a tv-s widgetekkel vagy kisebb internetes alkalmazásokkal, amelyeket elsősorban azért fejlesztettek ki, hogy kiegészítsék és tovább emeljék a hagyományos tévézési élményt, miközben csak egy távirányítónyi távolságra hozzák az interneten elérhető tartalmakat, információkat és közösségi programokat. A Widget Channel lehetővé teszi a fejlesztők számára a JAVASCRIPT®, XML*, HTML* és Flash® alkalmazását a platformra épülő tv-alkalmazások készítésekor, a pc-s fejlesztőprogramok erejét és kompatibilitását a szórakozató-elektronikai eszközökre is kiterjesztve ezáltal. A Yahoo! Widget Engine támogatása mellett a Yahoo! testreszabott, Yahoo! TV widgeteket kínál majd a felhasználóknak, A Yahoo saját kategóriáikban élvonalbeli internetes szolgáltatásaira épülve. 

A TV widgetek által a nézőknek rengeteg élményben lehet részük, videókat nézhetnek, figyelemmel kísérhetik részvényeiket vagy kedvenc spotcsapatuk teljesítményét, kapcsolatba léphetnek barátaikkal vagy folyamatosan követhetik a legfrissebb híreket és információkat. A nézők egyúttal a TV widgetek által még jobban élvezhetik a programokat, hiszen könnyen fedezhetnek fel új tartalmakat és szolgáltatásokat, majd kedvenceiket meg is oszthatják családjukkal vagy barátaikkal. A TV widgetek személyre szabhatók, hiszen az olyan népszerű internetes szolgáltatásokra épülnek, mint a Yahoo! Finance, a Yahoo! Sports eBay® vagy a Blockbuster® – melyeket a felhasználók már mindennapjaik során is használnak.

„A tévé alapjaiban változtatja majd meg, miként beszélünk az internetről, miként képzeljük el, vagy milyen élményeket kapcsolunk az internethez" – mondta Eric Kim, az Intel szenior alelnöke és a Digital Home csoport ügyvezetője. „Nincs többé passzív élmény – kivéve természetesen, ha a néző akarja így. Az Intel és a Yahoo! most olyan utat mutat, ahol a TV és az internet interaktív és problémamentesen működik együtt, amennyire csak lehet. Szoros együttműködésünk eredménye ez az izgalmas alkalmazás-keretrendszer, melyre alapozva az egész iparág építhet – együttműködhet, innovatív termékeket fejleszthet és megkülönböztetheti magát. Ez az erőfeszítés csak az első azok közül az izgalmas új utak közül, amelyek az internetet a tévére viszik. Ez tényleg megmutatja azt a potenciált, amire a felhasználók a jövőben még számíthatnak!"

            "A Yahoo világszerte, milliók számára az egyik legnépszerűbb kiindulópont PC-n vagy mobil eszközökön" – mondta Marco Boerries, a Yahoo! Inc., Connected Life részlegének alelnöke. "A Yahoo! célja, hogy kiterjessze vezető szerepét az olyan fejlődő piacokra is, mint az internetre csatlakoztatott TV, vagy ahogy mi hívjuk „Cinematic Internet'TM. Az olyan vezető vállalatokkal való partnerség, mint az Intel, megvalósul a szándékunk, hogy kombináljuk az Internet felhasználók döntési szabadságából, közösségi élményéből és a személyreszabhatóságból származó előnyöket a teljesítménnyel és azzal a szinttel, amelyet az Intel architektúrája testesít meg. Így a tradicionális tévét átalakíthatjuk valami sokkal nagyobbá, jobbá és izgalmasabbá. A népszerű Yahoo! Widget Engine használatával támogatjuk a Widget Channel-t, amely így lehetőséget jelent a fejlesztők számára az olyan új élmények kialakításához, amelyek tévénézők millióit érhetik el, szerte a világon. A Yahoo! tervei között szerepel a „Cinematic Internet"TM környezetének kialakítása is, amely előnyöket rejt a felhasználók, a készülékgyártók, a hirdetők és a kiadók számára egyaránt."

A "Widget Channel" keretrendszer és a "TV Widget" környezet

A Widget Channel egy sor erőteljes platform technológiára épül majd, köztük a Yahoo! Widget Engine-t és a alapvető könyvtárakat, amelyek kihasználják az Intel architektúrája által lehetővé váló erőteljes képességeket. A Widget Channel keretrendszer már kialakult internet-technológiákat használ majd ahhoz, hogy jelentősen csökkentse az akadályokat a tévére optimalizált alkalmazások kifejlesztése előtt. Az új TV widgeteket kialakító fejlesztők támogatásáért az Intel és a Yahoo! tervezi a Widget fejlesztői csomag (Widget Development Kit – WDK) bemutatását, amely elérhető lesz a fejlesztők, a szórakoztató-elektronikai gyártók, szolgáltatók, tartalomszolgáltatók és hirdetők számára is. A Widget Channel továbbá magában foglalja a Widget Gallery-t, ahol a fejlesztők több eszközön mutathatják be TV widgetjeiket és amelyen a felhasználók megnézhetik és kiválaszthatják azt, amelyiket használni szeretnék.

Az Intel és a Yahoo! egy sor iparág-vezető vállalattal működik együtt, akik tervezik a TV widgetek kifejlesztését. Közéjük tartoznak az Blockbuster*, CBS Interactive*, CinemaNow*, Cinequest*, Disney-ABC Television Group*, eBay*, GE*, Group M*, Joost*, MTV*, Samsung Electronics Co., Ltd.*, Schematic*, Showtime*, Toshiba* és a Twitter*. Ezen és további vállalatok a Widget Channel keretrendszer segítségével képesek lesznek különböző TV widgeteket kidolgozni és alkalmazni.

http://www.intel.com/go/consumerelectronics  

http://connectedtv.yahoo.com/newsroom.

Az Intel Architektúra

Az Intel architektúra (IA) több millió PC, MID és szerver-alapú internet kliense lelke, amely lehetővé tette az internet-alapú tartalmak és szolgáltatások elterjedését, miközben a felhasználóknak továbbra is kiváló internetes élményben lehetett részük. Az Intel, hogy felgyorsítsa a Internet televízióra való megérkezését, kiterjesztette az IA teljesítményét, csatlakoztathatóságát egy új SoC média célprocesszor családra, ami az Internetre csatlakoztatott CE eszközökhöz készült, ideértve az optikai médialejátszókat, egyesült államokbeli set-top boxokat, digitális tévéket és más csatlakoztatott audiovizuális termékeket.

Az Intel első szórakoztató-elektronikai, IA-alapú SoC terméke az Intel® CE 3100 média processzor (korábbi kódnevén Canmore), amely egy magas szinten integrált chip, amely magában foglal egy nagy-teljesítményű IA-magot és további funkcionális I/O egységeket, hogy ezáltal lehetővé váljon a nagy-felbontású video-dekódolás és video-lejátszás, a házimozi-minőségű audio, a háromdimenziós grafika és a tévé és internetes élmények összekapcsolódása. A Widget Channel szoftver keretrendszert elsősorban az Intel SoC-re épülő, internetes kapcsolódásra képes szórakoztató-elektronikai eszközök új generációjához szánták. Az IA hardver és szoftver-kompatibilitása ugyanakkor támogatást jelent az adások és az internet-tartalmak megjelenítéséhez.  

Az Intel tervei között szerepel továbbá egy Intel Media Processor CE 3100 alapú fejlesztői rendszer kiadása, ami a kezdeti fejlesztőkörnyezetet jelenti majd a Widget Channel-ön megejelenő TV widgetek fejlesztőinek.

Egy nyílt keretrendszer

Az Intel és a Yahoo az iparág más szereplőivel működnek együtt, hogy elősegítsék a  TV Widget rendszerének működéséhez szükséges nyílt és konzisztens szabványokat. Az erőfeszítések részeként a vállalatok már most megosztják a Widget Development Kit első verzióját a fejlesztőkkel. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük