2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Internet, szabadon 2010

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43370"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/logo_plain2.thumbnail.png" border="0" width="100" height="40" /></a></span>A Google és a Közép-európai Egyetem (CEU) közös szervezésében szeptember 20-22. között Budapesten kerül megrendezésre az "Internet, szabadon 2010" (Internet at Liberty 2010) nemzetközi konferencia. Az esemény, melynek a CEU ad otthont, azokat az összetett kérdéseket állítja a középpontba, amelyek az internet fejlődésével, annak globális, szabad és nyitott térré válásával függenek össze. </p><p>

A Google és a Közép-európai Egyetem (CEU) közös szervezésében szeptember 20-22. között Budapesten kerül megrendezésre az "Internet, szabadon 2010" (Internet at Liberty 2010) nemzetközi konferencia. Az esemény, melynek a CEU ad otthont, azokat az összetett kérdéseket állítja a középpontba, amelyek az internet fejlődésével, annak globális, szabad és nyitott térré válásával függenek össze.

A Google és a Közép-európai Egyetem (CEU) közös szervezésében szeptember 20-22. között Budapesten kerül megrendezésre az "Internet, szabadon 2010" (Internet at Liberty 2010) nemzetközi konferencia. Az esemény, melynek a CEU ad otthont, azokat az összetett kérdéseket állítja a középpontba, amelyek az internet fejlődésével, annak globális, szabad és nyitott térré válásával függenek össze.

Az internet dinamizmusa és decentralizáltsága egyszerre rejt magában új kommunikációs és szabad véleménynyilvánítási lehetőségeket, valamint veszélyeket. Azok a kormányok, melyek ellenőrzésük alatt kívánják tartani az információ terjedését, és az aktivisták, akik a digitális technológiákat használják fel a változtatásokért folytatott küzdelmükben, egyre kifinomultabb stratégiákat követve szállnak szembe egymással szerte a világon.

„A Google nap mint nap a maximálisan szabad véleménynyilvánítás és az információkhoz való szabad hozzáférés megvalósításáért munkálkodik" – mondta David Drummond, a Google alelnöke és fő jogtanácsosa. „Az átláthatóság érdekében olyan online eszközöket fejlesztettünk, melyekkel felhasználóink megnézhetik, mely kormányok igényelték, hogy távolítsunk el tartalmakat, vagy szolgáltassunk adatokat felhasználóinkról. Emellett alapító tagja vagyunk a cégeket, emberi jogi szervezeteket, befektetőket és akadémikusokat tömörítő "Globális Hálózat Kezdeményezés" (Global Network Initiative) nevű csoportnak, mely olyan alapelveket és cselekvési irányelveket alakított ki,  amik alapján a kormányok és a cégek felelősségre vonhatók tetteikért."

Az "Internet, szabadon 2010" konferencia aktivisták, bloggerek, valamint a magán- és közszféra szakembereinek százait hozza össze, hogy az internetes kommunikáció gyakran vitatott szabályozási kérdéseiről értekezzenek. A konferencia tárgyalni fogja az online véleménynyilvánítás határait, a technológia, gazdasági növekedés és emberi jogok komplex összefüggéseit, azokat a módokat, ahogy a disszidensek és a kormányok használják az internetet, és az online kommunikációval kapcsolatos sürgető témákat, mint a privát szféra védelme és a kiberbiztonság.

„Küldetésünk lényege, hogy a CEU intellektuális támogatást nyújtson egy olyan, nyitott és demokratikus társadalom kiépítésében és megerősítésében, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat. A demokratikus intézményrendszerek alapja a véleménynyilvánításhoz való jog, amely nem könnyen létrehozható, nem fixálható, és folyamatosan megújításra szorul. Egyetemi intézményként feladatunk olyan vitafórumok biztosítása, amelyek során ezek az összetett kérdések szabadon megtárgyalhatók. Az egyre több szinten összekapcsolódó világunk egyik globális intézményeként megtiszteltetés a CEU-nak, hogy egy ilyen fontos és nagy horderejű konferenciát szervez együtt a Google-lal"- mondta John Shattuck, a Közép-európai Egyetem elnök-rektora.

A konferencia szekcióülései többek közt az internetre, mint demokratizáló erőre, a kormányzatokat és a privát szektort érintő kihívásokra, és azokra a kihívásokra fókuszálnak, melyek a véleménynyilvánítás népszerűsítésének valamint védelmének összetettségét érintik. Emellett fórumot teremtenek az egyes nemzeteket érintő esettanulmányok, valamint az átláthatóság és elszámoltathatóság előmozdításáért  tett erőfeszítések bemutatására. A konferencia workshopok keretén belül aktivisták, civil szervezetek és cégek segítik a résztvevőket annak elsajátításában, hogy az interneten szabadon fejezzék ki véleményüket, megőrizzék biztonságukat és személyiségi jogaikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük