Több mint 82 országból 300 fő részvételével, április 1-3. között Budapesten rendezték meg a 2. Európai Egészségturizmus Kongresszust a Europe Health (München) szervezésében, az Al Raya International Group támogatásával, valamint a Magyar Turizmus Zrt., a Medical Tourism Association USA és a brit Treatment Abroad szakmai közreműködésével.

Több mint 82 országból 300 fő részvételével, április 1-3. között Budapesten rendezték meg a 2. Európai Egészségturizmus Kongresszust a Europe Health (München) szervezésében, az Al Raya International Group támogatásával, valamint a Magyar Turizmus Zrt., a Medical Tourism Association USA és a brit Treatment Abroad szakmai közreműködésével.

            A kongresszuson részt vettek az Arab-öböl országainak döntéshozói is, akik az egészségügyi rendszerük hiányosságait a külföldi kezelések teljes finanszírozásával oldják meg, így fontos volt, hogy a résztvevők a konferencia keretében alaposan megismerjék Magyarország egészségturisztikai kínálatát. A vendégek 95%-a nem járt korábban Magyarországon, ám a konferenciáról és annak kísérőprogramjairól rendkívül pozitívan nyilatkoztak. A Széchenyi Fürdőben tartott megnyitó sajtótájékoztatón és fogadáson Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár és Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket. A másnap esti hajós gálavacsorán pedig Dr. Niklai Ákos, az MT Zrt. elnöke üdvözölte a vendégeket. A kongresszuson az MT Zrt. marketingigazgatójának, Szűcs Balázsnak a prezentációjából kaphattak még átfogóbb képet a résztvevők Magyarország gyógy-és wellness turisztikai adottságairól.

            A kongresszust végig hatalmas nemzetközi sajtóérdeklődés kísérte: Szaúd-Arábiában már a rendezvény első napján nyolc nagy napilap és három televíziós csatorna – többek között az esti 8 órás főhíradó – számolt be a kongresszus eseményeiről, többek között a Nemzetközi Orvos Kongresszus idei díjának az átadásáról is, amelyet a szaúd-arábiai trónörökös kapott az egészségügyi területen kifejtett humanitárius tevékenységéért.

            A kongresszus célja volt az egészségturizmus nemzetközi szintű fejlődésének, piaci változásainak elemzése és bemutatása. Több kontinens szakmai képviselői, a külföldi páciensforgalmat szervező cégek képviselői, a nemzetközi egészségturizmusban részt vevő kórházak, rehabilitációs központok, gyógyszállodák üzemeltetői és orvosai, orvos-technológiai fejlesztők, a külföldi egészségpénztárak képviselői, nemzetközi egészségügyi ellátást is finanszírozó országok döntéshozói, turizmusban dolgozó szakemberek, befektetők, projektgazdák, továbbá magas rangú EU képviselők vettek részt a szakmai rendezvényen. Megvitatták többek között, hogy milyen kihívásokkal néz szembe az európai egészségturisztikai ágazat, milyen változások várhatók az európai egészségbiztosítási rendszerben és ezek miként befolyásolják az ágazat vállalkozásait. Az Európai Unió országai közötti gyógyturizmus és a határokon átívelő egészségbiztosítási rendszer EU direktívája is kiemelt témája volt a rendezvénynek. A 2008 júniusában beterjesztett törvényjavaslat szerint, az eddig nemzetállami kompetenciába tartozó egészségügyben az ambuláns kezeléseknél az EU-n belül nagyobb szabadságjogokat kaphatnak a biztosítottak. A törvény elfogadásával több – EU országból érkező – biztosítottnak lenne elérhető az állami finanszírozási hozzájárulás külföldi kezelés eseten is, amely kedvezően hatna a magyarországi egészségturizmus alakulására is.

            A Magyarországon látottak és tapasztaltak fényében a szervezők úgy döntöttek, hogy néhány év múlva ismét hazánkban rendezik meg az Európai Egészségturizmus Kongresszust.

http://www.europehealth.de/eng/e_aboutus/index.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük