2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Istennek hála van arany!

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53061"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_105.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span>Az arany nem hazudtolta meg önmagát az elmúlt héten sem, és különösen szilárdan tartotta magát a tőkepiacokon zajló hullámverésben. Az amerikai adósságplafon körüli politikai színjáték elmúltával fájdalmas valóságként került előtérbe az USA államadóssága és annak leminősítése. Ezt követően elszabadult a világ tőzsdéin a pokol, egyedüli eszközként az arany marad állva. A pánikszerű események ismét új rekordig segítették a jegyzéseket - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p>

Az arany nem hazudtolta meg önmagát az elmúlt héten sem, és különösen szilárdan tartotta magát a tőkepiacokon zajló hullámverésben. Az amerikai adósságplafon körüli politikai színjáték elmúltával fájdalmas valóságként került előtérbe az USA államadóssága és annak leminősítése. Ezt követően elszabadult a világ tőzsdéin a pokol, egyedüli eszközként az arany marad állva. A pánikszerű események ismét új rekordig segítették a jegyzéseket – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az arany nem hazudtolta meg önmagát az elmúlt héten sem, és különösen szilárdan tartotta magát a tőkepiacokon zajló hullámverésben. Az amerikai adósságplafon körüli politikai színjáték elmúltával fájdalmas valóságként került előtérbe az USA államadóssága és annak leminősítése. Ezt követően elszabadult a világ tőzsdéin a pokol, egyedüli eszközként az arany marad állva. A pánikszerű események ismét új rekordig segítették a jegyzéseket – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az elmúlt hetekben ismét beigazolódott a fizikai arany központi szerepe a befektetések palettáján. Utalva a szuverén adósságválságok egyre fojtogató terjedésére, amihez még Európa és Amerika fenyegető recessziója is párosul, valamint a pánikszerű tőzsdei fejleményekre és a svájci frank történelmi mértékű erősödésére a New York-i tőzsde egyik kereskedője a CNBC tévétársaságnak nyilatkozva az ég felé emelte karjait, és azt találta mondani „Thank God for Gold!" – „Istennek hála van arany!"

A részvénypiacok aktuális veszteségeivel számos már ismert probléma került előtérbe, amelyek egymásra halmozott terhe alatt légvárként roskadtak össze a világ tőzsdéi. Például annak felismerése, hogy az USA adósságproblémájára csak rövidtávú „megoldás" született. Vagy az, hogy hetek óta csak kijózanítóan rossz adatok érkeznek az USA gazdaságáról, amiért ismét felerősödnek a világmértékű recesszió kiújulására vonatkozó félelmek. Rontja a hangulatot, hogy továbbra is bizonytalanságot szülnek az amerikai Fed mennyiségi lazító programjának folytatásával (QE3) kapcsolatos várakozások. Borzolják a kedélyeket Jean-Claude Trichet európai jegybankelnök riasztó szavai, amikor azt találja mondani, hogy „rendkívül rosszak az európai konjunktúra kilátásai", mint ahogy az olasz és spanyol államkötvényhozamok jelentős emelkedése is. De említhetőek még a véget érni nem akaró válságtanácskozások az EU-ban, és a pénzügyi segélycsomagok emelésének folyamatos szükségszerűsége, valamint az, hogy rossz hírek érkeznek a bankszektor háza tájáról is (például 30 ezer fős leépítés a HSBC banknál, kimagasló veszteségek a Royal Bank of Scotland-nál, romló csődkockázati mutatók stb.)

Mindösszességében a legrosszabb azonban az a felismerés, hogy a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság teljes erővel visszatérni látszik. A jegybanki pénzáradat és az állami konjunktúraprogramok csak arra voltak elegendőek, hogy a nagy összeomlást néhány évvel elodázzák. A központi bankok már kiaknázták teljes eszköztárukat (kamatcsökkentések, kötvényvásárlások, pénzügyi mentőmechanizmusok) tartós eredmény elérése nélkül. Azok az államok, amelyek korábban bankokat mentettek meg az összeomlástól, most maguk is vészes pénzszűkébe kerültek. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a válság csak egy széleskörű, minden OECD-tagállamra kiterjedő adósságátrendezés árán lesz megoldható. Mielőtt azonban erre sor kerülne, még egy súlyos recesszió fenyegetésével kell megküzdenie a világnak, ami katasztrofális inflációba torkollhat a rendszer majdani tényleges „resetelése" előtt.

Az arany kurzusa az elmúlt héten mind dollárban, mind pedig forintban új történelmi magasságokba kapaszkodott. Péntek délután egy uncia (31,1 g) befektetési arany 1.736 dollárba került Londonban, ami 4,66%-os növekedést jelent egy hét alatt. A magyar fizetőeszközben számolva a pénteki záróár 334.076 forint volt, ami 4,09%-os héten belüli növekménynek felel meg.

Arany – technikai elemzés

 Az azonnali szállítású arany jegyzése járt a múlt hét folyamán 1.800 dollár felett is, de a végül nem tudott megkapaszkodni ebben az új tartományban. Ez részben a piac rövidtávú túlhevülésével magyarázható, másrészt pedig az amerikai határidős tőzsdén péntektől érvénybe lépett letéti biztosítékok megemelése törte meg a lendületet. A jegyzések nagymértékű emelkedése jellemzően profitrealizálással is jár, ezért a kisebb korrekciók normális és egészséges velejárói az árfolyamok alakulásának. Az alkalmanként kialakuló túlzásokat ily módon teszi helyére a piac, anélkül hogy indokolt lenne máris „kidurrant aranybuborékot" emlegetni. Rövidtávon technikailag még további korrekcióval érdemes számolni, amely az 1.700 dolláros szintekig, sőt még az alá is elérhet. 1.660 és 1.680 dollár között azonban erős támaszra lelhet a kurzus, amely egy további lecsúszásnak határt szabhat. Legkésőbb erről a szintről akár már startolhat is a következő csúcstámadás.

 Ezüst – technikai elemzés

 Az ezüstárfolyam kilengései valamelyest csökkentek az utóbbi hetekben. A szürkésfehér nemesfém a hónap kezdetén még visszatérni látszott május eleji erejéhez, amikor fontos technikai szintek fölé emelkedve már 41 dollár/uncia felett is járt. A gazdaság növekedési kilátásainak romlása azonban övön aluli ütésként érte az ipari nyersanyagok piacát, így az ezüstöt is, amely 38,29 dolláron, 2,42%-os mínusszal fejezte be Londonban az elmúlt kereskedési hetet. Ugyanakkor a rövidtávon csökkenésnek indult árfolyam egy emelkedő trendcsatornán belül helyezkedik el, amely 32,50 dollárról indult el még május 12-én. A kurzus most nem sokkal az 50-napos mozgóátlag felett tartózkodik, de jókora távolságra a kb. 13%-kal lejjebb húzódó 200-napos mozgóátlagtól. A jelenlegi árfolyamtartományban számos technikai szint található, amelyek ellenállásként vagy támaszként jöhetnek számításba. Rövidtávon most emelkedő tendenciájú oldalázás következhet, bár a technikai elemzés igazán egyértelmű jelzést egyelőre nem ad.

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.