Nyakunkon a kánikula, ilyenkor mindenhol dübörögnek a légkondik, irodában, bevásárlóközpontban, autóban, otthon. A kellemes hőmérséklet életmentőnek tűnik, pedig a klíma helytelen használata akár hosszú távon is káros lehet az egészségünkre. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban elkerülhetjük a veszélyeket. A légkondicionáló helyes használatával és a klímareuma kezelésével kapcsolatban ad hasznos tanácsokat Dr. Major Zoltán reumatológus főorvos.

Nyakunkon a kánikula, ilyenkor mindenhol dübörögnek a légkondik, irodában, bevásárlóközpontban, autóban, otthon. A kellemes hőmérséklet életmentőnek tűnik, pedig a klíma helytelen használata akár hosszú távon is káros lehet az egészségünkre. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban elkerülhetjük a veszélyeket. A légkondicionáló helyes használatával és a klímareuma kezelésével kapcsolatban ad hasznos tanácsokat Dr. Major Zoltán reumatológus főorvos.

Hideg üdítő, jégkrém, strandolás és légkondi – általában ezekkel próbáljuk elviselhetővé tenni a tikkasztó nyári hőséget, amely az időjárás előrejelzések szerint hamarosan beköszönt. A klíma az elmúlt években mindenhol megszokottá vált, a hévízi NaturMed Hotel Carbona reumatológus főorvosa szerint azonban tartós egészségügyi problémáink is lehetnek abból, ha nem megfelelően használjuk a berendezést.

Ezek a légkondi-betegségek

A légkondicionált helyiség száraz levegője miatt jelentkezhet légszomj, a szem, a torok és az orrnyálkahártya kiszáradása, de előfordulhat fejfájás és szédülés is. A nagy hőmérsékletkülönbségek is kellemetlenségeket okozhatnak azoknak, akik sokat tartózkodnak légkondicionált helyiségben. Az orvosok tapasztalatai szerint az utóbbi években százból tizenöt-húsz ember ennek köszönheti nyáron jelentkező megfázásos tüneteit. Az elszenvedett hidegsokk mellett gyakran a szükségesnél ritkább vagy felületesebb tisztítás miatt elszaporodott baktériumok is okozhatnak légúti panaszokat, sőt, akár legionárius betegséget is. Az influenzaszerű tünetekkel jelentkező kórt terjesztő baktérium elsősorban nedves hűtési technológiával üzemelő légkondicionáló berendezések alkalmazása során jelenhet meg. A klíma nem megfelelő használatának következtében kifejezetten tartós, hosszú távú probléma is jelentkezhet az ízületeinkben. A közvetlen hideg levegő hatására ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, ami mozgásszervi elváltozásokhoz, például klímareumához vezethet.

 

4+1 tipp a klíma helyes használatához

a hévízi NaturMed Hotel Carbona reumatológus szakértőjétől

1. Tisztítsuk rendszeresen a berendezést!

Otthon, munkahelyen és az autóban felszerelt klímát is évente legalább egyszer vegyszerrel alaposan ki kell tisztítatni, illetve a szűrőt sem árt időről időre kicserélni, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását.

2. Állítsuk megfelelő hőmérsékletre a klímát!

Ahhoz, hogy biztosan ne jelentkezzenek a fenti tünetek, nagyon körültekintően kell beállítani a hőmérsékletet. Fontos, hogy a kinti hőmérséklethez képest csak 5, maximum 8 fokkal legyen hűvösebb a klimatizált helységben.

3. Ne közvetlenül a testre irányítsuk a levegőt!

Sose tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában! Ha légkondicionált helyen dolgozunk, vagy vásárolunk, érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy fázás esetén védekezni tudjunk a meghűlés ellen.

4. Szellőztessünk rendszeresen

Mivel a klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van, érdemes rendszeresen szellőztetni és pótolni az elhasznált oxigént.

+1 Erősítsük immunrendszerünket vitaminokkal!

A C-vitamin és a B-vitaminok szedése mellett kisebb a fáradtságérzés, elviselhetőbb a hőhatás, és javul az alkalmazkodó képesség. A szárító hatás ellen bőséges folyadékbevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk.

Mit tegyünk, ha már kialakultak a tünetek?

A klíma hatására kialakult mozgásszervi panaszok, mint például a klímareuma kezelésére kiváló megoldást nyújtanak a termálvizes fürdőzések, illetve a sókamra, az inhaláció és a Bemer mágnesterápia is. A termálvíz pedig kiemelten hatásos nemcsak a klímareumára, de légúti problémák kezelésére is.

Dr. Major Zoltán, a Naturmed Hotel Carbona reumatológus-főorvosa hangsúlyozza, hogy nemcsak az idősebb korosztály érkezik hozzájuk reumás panaszokkal, hanem egyre több fiatal is. „Vendégeink elsősorban 30 és 60 év közöttiek, de a fiatalabb korosztályból is érkeznek légúti problémákkal és nyak-vállövi izomfájdalommal vendégek, akiknek a panaszait az irodában vagy a gépkocsiban alkalmazott klíma okozhatja, ezért is terjedt el a klímareuma kifejezés. Amíg nem alakul ki komoly baj, a szövetek károsodását megfelelő kezeléssel és tornával helyre lehet állítani, viszont a reumát maradéktalanul gyógyítani nem lehet, csak a tüneteket enyhíteni" – tette hozzá a reumatológus.

A NaturMed Hotel Carbonában a gyógyulni és pihenni vágyók számos lehetőség közül választhatnak gyógymódot a Hévizi tóban fürdés mellett, hiszen a hotelben többek között sókamra, Bemer mágnesterápia és többféle szauna is rendelkezésre áll. A hotel újonnan bevezetésre kerülő állapotfelmérő készülékeinek és vizsgálómódszereinek segítségével pedig pontosan, személyre szabottan konkretizálni tudják az szervezetben lévő elváltozásokat és annak kiváltó okait is, ami nagyban segíti a klímareumából való felépülést is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük