2008. október 14-én, Maastrichtban, megrendezésre került a negyedik ITERA Workshop. Az International Tissue Engineering Research Association (Nemzetközi Szövet-előállítási és Kutatási Társaság) azoknak a tudósoknak a nemzetközi fóruma, akik őssejt-kutatással, szövet-előállítással és regeneratív orvostudománnyal foglalkoznak.

 2008. október 14-én, Maastrichtban, megrendezésre került a negyedik ITERA Workshop. Az International Tissue Engineering Research Association (Nemzetközi Szövet-előállítási és Kutatási Társaság) azoknak a tudósoknak a nemzetközi fóruma, akik őssejt-kutatással, szövet-előállítással és regeneratív orvostudománnyal foglalkoznak.

 A találkozó célja a konszenzusteremtés volt olyan alapvető kérdésekben, mint a regeneratív medicina jelentősége a jövő gyógyászati eljárásaiban; a köldökzsinórvérből és a köldökzsinór szövetéből nyerhető őssejtek szerepe az orvostudományban; valamint a közösségi, illetve a sajátcélú őssejtmegőrzés fontosságának mind szélesebb körű megismertetése.

    A regeneratív medicina a károsodott szövetek funkcióinak kijavítását vagy helyreállítását tűzte ki célul őssejtek vagy progenitor sejtek alkalmazásával. A résztvevők egyetértettek abban, hogy bár a legtöbb klinikai kezelési eljárás jelenleg még csak kísérleti vagy klinikai vizsgálati szakaszban van, az orvostudomány ezen ága néhány éven belül sok területen érhet el áttörést a gyógyításban, hiszen már eddig is többféle szövetet sikerült előállítani őssejtekből. A kutatók fontosnak tartották azt a szempontot is rögzíteni, hogy a sejtszintű gyógyítás olyan kezelési eljárás, amely a természetes forrásokat használja fel, mesterséges gyógyszerek vagy egyéb vegyületek helyett.

    A konferencia másik kiemelkedő jelentőségű tárgya a köldökzsinór-szövetből származó őssejtekkel kapcsolatos kutatások értékelése volt. A jelenlévő kutatók egyetértettek abban, hogy a köldökzsinórban található őssejtek sokkal nagyobb számban állnak rendelkezésre és az elkülönítésük is sokkal egyszerűbb, mint a köldökzsinórvér-őssejtek esetén. Megállapították, hogy a köldökzsinór-őssejtek multipotens, széles differenciálódási potenciállal rendelkező sejtek, melyek kiegészítik a köldökzsinórvérből származó őssejteket és lehetséges klinikai felhasználásainak száma gyorsan és jelentős mértékben növekszik. Ennek következtében a köldökzsinór-őssejtek akár egynél több klinikai eljárásban is alkalmazhatóak, mivel lényegesen nagyobb számban nyerhetők ki, valamint a köldökzsinórvér-őssejtekkel történő együttes transzplantáció során a klinikai hatékonyság is növelhető. "Az őssejtek legkönnyebben elérhető forrása a köldökzsinór és a köldökzsinórvér, és ezek az őssejtek szinte teljesen mentesek a környezeti vagy az öregedés okozta behatásoktól. Úgy véljük, hogy fontosabb szerepet játszanak, bizonyos esetekben pedig bizonyítottan hatékonyabbak a kezelésben, mint a más forrásokból nyert őssejtek" – mondta Colin McGuckin, a Newcastle-i Egyetem Regeneratív Orvostudományi Professzora.

    Az őssejtmegőrzéssel kapcsolatban a workshop résztvevői megállapították, hogy a megőrzés jelenlegi formáinál – saját célú vagy közösségi -, lehetséges egy hatékonyabb rendszer létrehozása is, az úgynevezett kombinált közösségi- és magán-őssejtbank, amely megoldást kínál mind a magánszemélyek, mind pedig a közösségi felhasználás számára.

    A konferencián a Cryo-Save Csoport tagjaként részt vett a Sejtbank Kft., Magyarország vezető őssejtbankjának a képviselője is. A Cryo-Save, Európa legnagyobb őssejtbanki-szolgáltatója, az ITERA alapító tagja. A hollandiai központú társaság alapkutatásokat folytat az őssejtek fagyasztással történő megőrzése területén. A kutatásokat öt európai egyetemmel és a Fraunhofer Biomedical Engineering Intézettel közösen folytatják, az EU által támogatott CRYSTAL projekt részeként. A Cryo-Save őssejtbanki szolgáltatásai három kontinens (Európa, Ázsia és Afrika) 37 országában vehetők igénybe. A társaság Olaszországban kombinált (közösségi és saját célú) őssejtbanki szolgáltatást is biztosít, a szabályozó hatóságok jóváhagyásának megszerzése után pedig ezt más országokban is be kívánják vezetni.

    A konferencia iránymutatásként szolgálhat mind a klinikai szakorvosok, mind pedig a nagyközönség számára, a megfelelő tájékoztatás alapján történő döntés meghozatalához az őssejtek megőrzését illetően is.

A workshop teljes szövege a szerzők megjelölésével letölthető a következő webhelyről:

http://www.itera-ls.org/downloads.html

http://www.life-sciences.com/

 http://www.conoworld.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük