2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jáki templom

3 perc olvasás

kep_jpg.jpgA Jáki-templom a Szent Jakab kápolnával  

Ha Vas megyében járok, ki nem hagynám a XIII. században élt Jaák-nemzetségről elnevezett Jáki-templomot. Magyarországon sok szép védett műemlék templom található, de a Jáki-templom közöttük is különleges helyet foglal el. Az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a román stílusú építészet kiemelkedő alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyetlen épségben fennmaradt képviselője, amely művészi gazdagságával, a táj képébe illeszkedő mesteri elhelyezésével hívja fel magára a figyelmet.

   Sárkányölő Szent György tiszteletlére alapították 1220-ban, Amadé, győri püspök szentelte fel 1256-ban. Építése során több alkalommal is változtathattak a terveken, erről tanúskodnak a különféle motívumok. Történelme viharos, villámcsapás okozta tűz, vihar és az oszmán hadsereg is megrongálta, nem beszélve a két világháborúról. Többször helyre kellett állítani. Az utolsó nagy átépítés Schulek Frigyes tervei alapján az 1896-os millenniumi évben kezdődött és nyolc évig tartott.

   Leghíresebb része a befelé mélyülő, többszörösen tagolt főbejárat, melyet normann motívumok díszítenek, fölötte a háromszög alakú timpanonban Jézus látható angyalokkal és apostolokkal. A templom főhomlokzatával szemben áll a Szent Jakab-kápolna, ez volt Ják középkori temploma, mivel a kolostori templomnak nem volt szabad plébániaként is működnie.

   A templom formája lényegében a csak romokban megmaradt zsámbéki monostorhoz hasonló, háromhajós, hosszanti irányban három pillérpárral. Nyugati tornyai között karzat kapott helyet. Különbség a templom keleti részén, az apszisoknál (félkör boltozatú fülkék) mutatkozik, Jákon ugyanis a főszentély és a főhajó közé egy úgynevezett szentélynégyszög ékelődött, megnyújtva ez által a főhajó terét, kiemelve a szentélyt. A templomot keresztboltozattal fedték. A falak és boltozat terhét hordó nyolcszögletes alaprajzú pillérekhez háromnegyedes oszlopok tapadnak, figurális, leveles és bimbós díszítésekkel.

   A látogató azonnal észreveheti, hogy a templom teljes felújításra szorul, ideértve a belső tereket és freskókat is. Az MTI híradása szerint kétmilliárd forintból megújul Vas megye egyik legfontosabb öröksége, a Jáki-templom. Amelynek nemcsak szakrális, de kultúrtörténeti és építészeti jelentőséggel is van. Az építkezést a Szombathelyi Egyházmegye koordinálja. A templom és a kápolna a világörökség része lehetne, érdemes lenne kezdeményezni.

   Fővárosiaknak nem kell Vas megyébe menni, ha meg akarják csodálni a Jáki-templomot. Többé-kevésbé valósághű másolata a Városligetben található a Vajdahunyad-várával szemben.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.