2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jórészt a tervasztalon dõl el a projektek sikere

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/3047"><img class="image thumbnail" src="/files/images/lakópark.thumbnail.jpg" border="0" alt="Porcelán Lakópark" title="Porcelán Lakópark" width="100" height="76" /></a></span>Bár az árérzékenység vitathatatlanul a legfõbb döntési tényezõ újépítésû lakás vásárlásakor, a beruházások sikerességében, az értékesítés idõtartamában egyre nagyobb szerep jut az épület és a lakások optimális megtervezésének.</strong></p><p> 

 

porcelán lakóparkBár az árérzékenység vitathatatlanul a legfõbb döntési tényezõ újépítésû lakás vásárlásakor, a beruházások sikerességében, az értékesítés idõtartamában egyre nagyobb szerep jut az épület és a lakások optimális megtervezésének.

 

 

porcelán lakóparkBár az árérzékenység vitathatatlanul a legfõbb döntési tényezõ újépítésû lakás vásárlásakor, a beruházások sikerességében, az értékesítés idõtartamában egyre nagyobb szerep jut az épület és a lakások optimális megtervezésének.

 

 Íme néhány piaci szemléletû aranyszabály az ideális lakótér kialakításához, az Otthon Centrum értékesítési tapasztalatai alapján.

Az elmúlt pár évben szinte szlogenszerûvé vált – tegyük hozzá: joggal -, hogy a funkcionalitásra, a lakások használhatóságára nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Míg például négy-öt éve is – a befektetési, kiadási célú vásárlások nagy aránya miatt – a garzonlakások voltak a kereslet célkeresztjében, addig manapság a ?minél több szoba, élhetõ alapterületen" lett a tervezõk iránymutatója.

Szobaszámok és méretek

A minigarzonok korszaka már leáldozott. 28 m2 alatt nem nagyon lehet élhetõ és piacképes lakóteret biztosítani. Fizikailag, betartva a helyiségek méretének minimum elõírásait persze megoldható lenne egy másfél szobás lakást is kialakítani ekkora méreten, de azért célszerû gátat szabni a tércsökkentésnek.

A 2000-es évek legelején megépült kisebb lakások forgási sebességébõl adódóan mostanra tömegessé vált azok csoportja, akik a család növekedése miatt nagyobb ingatlanba akarnak költözni, a megszokott minõségi standardok megtartásával. Ebbõl kifolyólag manapság egyre népszerûbbek a másfél és kétszobás lakások mellett az 1+2 fél, illetve 2+fél szobás újépítésû egységek.  

Az 1+2 fél szobás kialakítás 55 m2-en már kényelmesen megoldható. 60 m2 felett viszont már egynél több egész szobát illik kialakítani. Kb. 90 m2 felett viszont olyan mértékben csökken az érdeklõdés, hogy az esetek nagy részében, társasházi projekteknél ennél nagyobb méretû lakást nem célszerû építeni. Mindezek persze a tömegpiaci színtérre vonatkozó szabályok. A prémium szegmensben, kisebb luxustársasházi beruházásoknál – a pénzesebb és igényesebb vásárlóközönség miatt – nagyobb szobákkal ellátott nagyobb lakások keresettebbek.     

Olyan alaptényezõket csak futtában jegyzünk meg, mint hogy a hosszú, keskeny, ?hurka" alakú lakások általában nem kedveltek, csakúgy, mint a hegyesszögû falak. Illetve, hogy nagyon vonzó a leendõ lakók számára, ha lakásuk nem csak egy irányba tájolt.

 

 

Újépítésû lakások méretkategóriái szobaszámonként*

Szobaszám

Méret

Garzon

24-46 m2

1+fél

30-56 m2

2

38-60 m2

1+2 fél / 2+fél

50-70 m2

1+3 fél / 2+2 fél

65-110 m2

Forrás: Otthon Centrum

*Megjegyzés: Piacon elõforduló, de nem feltétlenül piacképes méretek.

Egyéb helyiségek

Új lakásoknál természetes alapkövetelmény, hogy a szobák külön nyílóak legyenek. Néhány éve nálunk is széles körben megjelent a vevõk igénylistáján, és célszerûségével hódít a gardróbszoba. Ilyen helyiséget már a két szobánál nagyobb lakásokba el lehet helyezni, a hálószoba mellé.

Törekedni kell arra, hogy a garzonnál nagyobb lakástípusokban a WC legyen külön a fürdõszobától. Többszintes lakásoknál (ezek kialakítását eleve alaposan át kell gondolni, mert többnyire nehéz ideális elosztást kialakítani két szinten), ha mindkét szintre kerül hálószoba, akkor mindkettõ mellé kell fürdõszobát kialakítani.     

Konyha esetében leáldozóban van az amerikai típusú (nappalitól csak jelzésszerûen elválasztott) kialakítás egyértelmû divatja. Így célszerû választási lehetõséget nyújtani a lakóknak, hogy szeparálják-e külön fallal, vagy sem. Az elsõ esetben viszont természetes szellõzésrõl kell gondoskodni, csakúgy, mint a fürdõszobánál.

Az elõszobánál nehéz eltalálni az ideális méretet. Kerülni kell azonban, hogy ennek kialakítása csak tervezési kényszer legyen, hiszen itt is alapvetõ fontosságú szempont a használhatóság.

Teraszok

Erkély kialakítása minden lakáshoz célszerû. Az erkélyek / teraszok mérete viszont ideális esetben nem haladja meg a lakás területének 10%-át. Kivétel természetesen a nagy, legfelsõ emeleti penthouse lakások, ahol gyakran száz négyzetméter feletti terasz is elképzelhetõ. Törekedni kell itt is a funkcionális kialakításra (pl. asztal és székek elférjenek), ne egy hosszú, keskeny kilépõ legyen.

Az itt felvillantott tényezõk egy ideális elrendezésû átlaglakás alap ismérvei. A gondosan megtervezett projektek lakásaiból a vevõk nyugodt szívvel válogathatnak, mert ez annak a jele, hogy a beruházó hosszú távú sikerre rendezkedik be a hazai piacon.    

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.