2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Képtolvajok

2 perc olvasás
van gogh 10.
az ellopott festmény

Néhány hónappal ezelőtt betörtek a hollandiai Singer Laren Múzeumba és ellopták Vincent van Gogh „A nueneni plébánia kertje” című, 6 millió eurót (2 milliárd forintot) érő festményét. A hollandiai múzeumok zárva voltak a koronavírus járvány miatt. A művész Nuenenben 1883-1885 között élt, számos alkotását ott készítette. (Van Gogh nueneni korszakából láthattunk néhány festményt a 2007-es budapesti Szépművészeti Múzeum kiállításán.) Nemrég vettek őrizetbe DNS-teszt alapján két gyanúsítottat, de a kép a mai napig nem került elő.

Az első nagy értékű képrablás 1911-ben történt, amikor Vincenzo Perugia, Párizsban dolgozó olasz vendégmunkás ellopta a Louvre-ból a Mona Lisát. Nem nyereségvágy vezérelte, úgy vélte, Leonardo da Vinci remekművének Itáliában a helye, nem egy „idegen” országban. A festmény csak két év múlva került elő, miután a tolvaj tárgyalásokat kezdett az eladásáról a firenzei Uffizi képtár igazgatójával,

A képlopás lassan a bűnözők jól jövedelmező iparágává vált. Szakértő szervezők irányítják a tolvajt, a csomagolót, az egymást nem ismerő szállítókat, a képek „pihentetőit”, az orgazdákat, végül a megrendelőket, vagy a feketepiac szereplőit. Óvatosak, mert a lopást követő órákban már értesülnek a múzeumok, képtárak, műgyűjtemények, képkereskedők, aukciós házak a bűncselekményről.

A XX. század legnagyobb festmény lopása Budapesten történt 1982-ben. Két Raffaello, két Tintoretto, két Tiepolo és egy Giorgione festményt loptak el a Szépművészeti Múzeumból. A lopás megrengette a világot, de legalábbis a médiákat.

A Szépművészeti Múzeum külső tatarozása miatt az épületet beállványozták. A riasztóberendezés egyik infraérzékelője elromlott, ezért kiiktatták a rendszerből. Szerencsére találtak ujjlenyomatokat, néhány órával később már az Interpol 194 tagállama kereste a hozzá tartozó személyeket. Az olasz csendőrség meghatározta két büntetett előéletű olasz állampolgár, a nápolyi camorra tagjának személyazonosságát.

Hosszú, szívós, országokon átívelő nyomozás eredményeként lettek meg végül a felbecsülhetetlen értékű műtárgyak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.