A Svéd Fenntarthatósági Program 2013 keretében idén a Vérmező északi sarkánál környezettudatos szellemben, svéd összefogással, valamint Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával megépült Budapest első kerékpáros szerviz-, információs és találkozópontja. 

 

A Svéd Fenntarthatósági Program 2013 keretében idén a Vérmező északi sarkánál környezettudatos szellemben, svéd összefogással, valamint Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával megépült Budapest első kerékpáros szerviz-, információs és találkozópontja. 

 

A Svéd Fenntarthatósági Program keretében idén Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, számos svéd vállalat, valamint Budapest Főváros Önkormányzata a Vérmező északi sarkában kerékpáros szerviz-, információs és találkozópontot alakított ki.

A kerékpáros találkozópont kiépítésének célja a forgalomnak erősen kitett, elhanyagolt állapotú, környezetétől elszakadt parkrész visszakapcsolása a városi életbe, valamint a fenntartható életmód népszerűsítése a városi kerékpáros kultúra támogatásával.

 

A környezettudatos szellemben megújult parkrészen önkiszolgáló kerékpárszerelő állomást, kerékpárpumpát, ivó kutat, térképet és kerékpáros információs táblát helyeztek el. A tervezés és a kivitelezés során nem csak társadalmi szempontból törekedtek a fenntarthatósági alapelvek figyelembevételére, hiszen az anyaghasználat és az energiafelhasználás is ezt a szemléletet tükrözi. A kerékpáros ponton épült továbbá egy, a hely hangulatához illeszkedő installáció is, amely az újrahasznosított kerékpáralkatrészek használatával az értéknövelő újrahasznosítás jelentőségét hivatott hangsúlyozni. Az installáció alapanyagai a partnervállalatok dolgozói gyűjtéséből, valamint további felajánlásokból származnak.

 

A Svéd Fenntarthatósági Program Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint a Magyarországon működő svéd vállalatok által támogatott Svéd Fenntarthatósági Programsorozat fő célja a környezettudatos élet- és gondolkodásmód népszerűsítése, valamint a fenntartható városi környezet kialakítása.

 

Ennek keretében 2010 óta minden évben sor kerül egy fenntarthatósági konferenciára. A legutóbbi – SymbioCity-Smart City című – konferencián 2013 februárjában svéd és magyar szakértők az okos energia- és költséghatékony megoldások, valamint az intelligens építészet és tájépítészet kérdéskörét vitatták meg a Green House irodaházban. Az eseményt Ewa Björling, Svédország kereskedelmi minisztere és dr. Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára nyitotta meg.

 

A fenntartható városi környezet kialakításának céljából Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködésben 2011-ben megépült Magyarország első öko-játszótere a Margitszigeten, majd 2012-ben a Lánchíd budai hídfőjénél található park újult meg (lásd: http://euroastra.hu/node/65419) környezettudatos szellemben.

 

A program elemeként jelent meg 2011-ben és 2012-ben az „Ökosodj!" kiadvány, melyet 60.000, majd 75.000 példányban nyomtattak ki és juttattak el ökoiskoláknak, valamint a Metropol újságon keresztül a nagyközönségnek.

 

A Svéd Fenntarthatósági Program fő partnerei az Electrolux és az Ericsson, további partnerei a HAGS, a Metropol, a Skanska, valamint a Volvo Autó Hungária svéd vállalatok.

A kerékpáros pont tervezésében és kivitelezésében együttműködő partnerek az S-TÉR Kft., a Főkert Nonprofit Zrt., a Green City Tanács képviseletében a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft., valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának ötödéves mesterszakos tájépítészmérnök-hallgatói.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük