Dühös és felháborodott szakmabeliekkel telt meg a Gundel Étterem különterme a 2009. január 14-én, nyolc szakmai szervezet által összehívott tájékoztatón. A téma a standtörvény február 1-jei életbe lépése, pontosabban az ez elleni tiltakozás volt, mely soha nem látott egységbe kovácsolta a vendéglátósokat és a szállodásokat.

Dühös és felháborodott szakmabeliekkel telt meg a Gundel Étterem különterme a 2009. január 14-én, nyolc szakmai szervezet által összehívott tájékoztatón. A téma a standtörvény február 1-jei életbe lépése, pontosabban az ez elleni tiltakozás volt, mely soha nem látott egységbe kovácsolta a vendéglátósokat és a szállodásokat.

A tájékoztatón elhangzott: a napi standolás felér egy napi teljes leltárkészítéssel, mely 500 ezer és 1 millió forint közötti többletkiadást okoz a több sebből is vérző vállalkozásoknak, s a reggeli nyitás előtti elvégzése a gyakorlatban kivitelezhetetlen. Ugyanakkor többletbevételt az államnak nem hoz, a nagymértékben a számlaadás elmulasztásában és a hamis termékek forgalmazásában kimerülő csalásokra pedig szintén nem ad megoldást.

A szakma végső elkeseredésében azt a közös álláspontot fogalmazta meg, hogy – más eszköz híján – készletük szűkítésével (lesz, ahol 50%-os mértékben) tiltakoznak február 1-jétől. Méghozzá, azoknak a gyártóknak a termékeit húzzák majd le az itallapról, amelyek tagjai a standolás újbóli bevezetését a Pénzügyminisztériumnál szorgalmazó Magyar Szeszipari Szövetségnek. Mindezt úgy teszik majd a vendéglátóhelyek, hogy az okokról egységesen tájékoztatják a vendégeket is.

Mivel Ujhelyi István, a Nemzeti Turisztikai Hivatal (volt OIB) elnöke által a napokban benyújtott módosító indítványt a parlament csak a tavaszi ülésszak megkezdése után, azaz február közepén tárgyalja legkorábban a törvényt pedig felfüggeszteni nem lehet, a mostani állás szerint február 1-jétől a modosító sorsától függetlenül standolniuk kell a vendéglátóhelyeknek.

A Magyar Szeszipari Szövetség tagjai, akik kilobbyzták a vendéglősöket szivató és értelmetlenül megdolgoztató törvényt. A vendéglői bojkott őket érinti, az ő termékeiket húőzzak le az itallapról a vendéglősök. Kölcsön szivás kamatostul visszajár. Valószínűleg nem a vendéglősök fognak ebben a vitában rosszul járni. Picit gondolkodni kellett volna, mielőtt demagóg módon valamit meghirdetnek.

Arany Kapu Zrt.

Bacardi – Martini Hungary Kft

Brown-Forman Magyarországi Fióktelep

Bulyáki József

Csalló Kft

Diageo Magyarország Kft.

Győri Likőrgyár  Zrt.

HUNGRANA Kft.

Lakatos Márton

Miskolci Likőrgyár Zrt.

Pernod Ricard Hungary Kft.

Savanya Géza

"SZICSEK " Gyümölcsszesz és Likőr üzem Kft.

Tarpa Manufaktúra Kft.

VÁRDA – DRINK Zrt.

Wein-Berg Kft.

Zwack Unicum Nyrt.

Zsindelyes Pálinkafőzde Kft.

(TP Bulletin/saját info)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük