A közönséget is megénekeltették múlt hétvégén a Kodály országa című rendezvénysorozaton Sopronban, és Győrött is örömmel fogadták a bevásárlóközpontban igencsak szokatlan produkciókat. A rendezvényre november 3-án Pécsett, másnap Szegeden várják az érdeklődőket.

 

A közönséget is megénekeltették múlt hétvégén a Kodály országa című rendezvénysorozaton Sopronban, és Győrött is örömmel fogadták a bevásárlóközpontban igencsak szokatlan produkciókat. A rendezvényre november 3-án Pécsett, másnap Szegeden várják az érdeklődőket.

Különleges élményben volt része azoknak, akik ezen a hétvégén a Sopron Plaza vendégeként részesei lehettek a Kodály országa című rendezvénysorozatnak. A Kórus Spontánusz tagjai például a közönséget is bevonták az éneklésbe. A vendégek között, velük együtt adták elő például az Esti dalt Kocsis-Holper Zoltán karnagy vezényletével. Rajtuk kívül a Scarbantia Vonóstrió, az Esterházy Baráti Kör Kamarakórus, valamint a Hangfestő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kisdiákjai örvendeztették meg produkciójukkal a közönséget 2007. október 27-én, szombaton 14.00 -16.00 óra között Sopronban, ahol még a szép számban jelen lévő német ajkú vendégek is örömmel hallgatták a fellépőket.

A rendezvénysorozat másnap a Győr Plazában folytatódott 13.00 – 16.00 óra között. A program a Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola, Kollégium és Felnőttek Középiskolája diákjainak egyéni produkcióival indult: a fiatal tehetségek különböző hangszereken és énekelve adták elő a Mester műveit. A rendezvényen eztán a Rába Dal-és Társaskör lépett fel, majd újra a diákoké lett a színpad: a Kodály Zoltán Általános Iskola kórusa, a Fundamentum Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenész tanulói, a Nádorvárosi Közoktatási Központ, Óvoda és Általános Iskola óvodásai és nebulói, illetve a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ kis- és nagykórusa következett.

A rendezvények házigazdája, Magyar Bálint maga is előadott néhány, Kodály által gyűjtött népdalt, ami további meglepetés volt a közönségnek, hiszen őt korábban egészen más szerepben ismerhették meg a televízióban és a színpadon, és sokan csak most tudták meg róla, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett klasszikus ének szakon.

A több száz embert vonzó esemény a Hangfestő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak közreműködésével egy hatalmas, közös néptáncolással zárult.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Balassi Intézet megbízásából a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége közreműködésével a Miga Film Produkciós Iroda 2007. utolsó negyedévében a Kodály emlékév alkalmából tizenegy állomást érintő rendezvénysorozatot szervez Kodály országa címmel, amely a nagyobb magyarországi városokban, és egy határon túli helyszínen, Galántán zajlik a helyi kórusok bevonásával.

A rendezvénysorozat célja, hogy Kodály-életműve minél több emberhez eljusson, azokhoz is, akikhez hagyományos módon erre kevesebb az esély.

A felkeresett városok bevásárlóközpontjaiban, illetve forgalmas közterein zajló rendezvényeken a felkért helyi kórusok tolmácsolásában több blokkban hangzanak el Kodály-kórusművek. A koncertek szüneteiben felvételről szóló Kodály-zeneműveket hallgathat, valamint egy kivetítőn Kodály életművét bemutató képeket, filmrészleteket nézhet meg a közönség, illetve a Mester életútját és munkásságát bemutató szóróanyagot osztanak szét az érdeklődőknek.

A fellépő kórusok között a rendezvénysorozat utolsó állomásán, Budapesten, a Westend City Centerben kisorsolunk egy három napos utat, amelynek résztvevői Kodály életútjának fontosabb állomásait keresik majd fel a Felvidéken.

A rendezvénysorozat előző és további helyszínei és időpontjai:

október 13-14.: Kecskemét, Szolnok

október 27-28.: Sopron, Győr

november 3-4.: Pécs, Szeged

november 10-11.: Nyíregyháza, Miskolc

november 17-18.: Galánta, Székesfehérvár

december 1.: Budapest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük