2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Koktélok névadói

2 perc olvasás

manhattan_koktel_980x480.jpg

Manhattan koktél

Közeleg az év vége, ilyenkor, ami az italokat illeti, kicsit többet engedünk meg magunknak. De nem csak sört, bort, pálinkát iszunk, olykor koktélt is Tekintsük át néhány fontosabb koktél nevének eredetét. És ha már itt tartunk, az összetételét is.

   White Lady. Gin, triple sec, citromlé. Díszítése citrom- vagy narancsszeletke. Alkoholtatalma max. 30 %. Az amerikai szesztilalom idején (1920-1933) nem volt tanácsos az utcán, vagy más nyilvános helyen szeszről beszélni. A titkosrendőrök éberen figyeltek. Ezért a gint whíteladynek nevezték.

   Martini-koktél. Grépfrút, száraz gin, piros vermut. Díszítése vékony uborkaszelet, rózsalevél. James Bond kedvelt itala. Alessandro Martini torinói borász és borkereskedő 1863-ban kitalált egy vermutot, amely világhírű lett, A világ szeszes ital márkái között a negyedik helyet foglalja el.

   Bishop-koktél.  Skót whisky, vermut, triple sec, citrom, vagy narancslé. Egy Dickens regényalak, a viktoriánus korszakban élt David Wondrich püspök (bishop) kedvenc italáról nevezték el. Annak idején gyümölcslével erősen hígítva puncsnak nevezték.

   Manhattan.  Bourbon whiskey, vermut, keserű angosztura (gyógynövény). Manhattan sziget New York egyik kerülete a Hudson-folyó torkolatánál  Itt található a Central Park a Broadway és a Wall Street, az Egyesült Államok pénzügyi központja. Gondolom a brókerek kedvenc itala lehetett, innen nyerte a nevét.

   French 75.  Gin, pezsgő, cukorszirup, citromlé. Amerikai katonák kedvenc itala volt a második világháborúban.  A nevét onnan kapta, hogy szerintük az agyra gyakorolt hatása olyan volt, mint egy M-75 mm-es Winchester a dzsungelharcban, a Fülöp-szigeteken a japánok ellen.

   Southside-koktél. Gin, lime-lé, cukorszirup, menta, szóda. New York olasz negyedében (Southside)  kapható az eredeti minőségben.  Al Capone és bandája állítólagos legkedvesebb itala volt, tőle származik a koktél elnevezése.

   Franklin-koktél.  Gin, vermut, olívalé, olívabogyó. A legenda szerint Franklin Delano Roosevelt, az Egyesült Államok 32. elnöke, akit négyszer (!) választottak meg (1933-1945), ezzel ünnepelte a prohibíció végét. Azzal nyerte meg az első elnökválasztását, hogy megígérte a szesztilalom megszüntetését.

   Kentucky-koktél.  Woodford Reserve konyak, marokkói menta, cukor. A jeget  az Északi-sarkkörről hozatják hozzá. A Kentucky Derby lóverseny tradicionális itala közel egy évszázada. Egy koktél ára 800 dollár, kb. 200.000 forint. Kedves egészségükre!

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.