KolozsvárKolozsvár

A Malév a nyári menetrendtől naponta két saját járatot biztosít Budapest és Erdély legfontosabb gazdasági és kulturális központja, Kolozsvár között. A nemzeti légitársaság a járatokat saját Fokker 70-es, és a Carpatair-től bérelt Saab2000-es típusú repülőgépekkel üzemelteti 2008. március 30-tól.

 KolozsvárKolozsvár

A Malév a nyári menetrendtől naponta két saját járatot biztosít Budapest és Erdély legfontosabb gazdasági és kulturális központja, Kolozsvár között. A nemzeti légitársaság a járatokat saját Fokker 70-es, és a Carpatair-től bérelt Saab2000-es típusú repülőgépekkel üzemelteti 2008. március 30-tól.

A Malév napi két kolozsvári járata – egy délutáni és egy éjszakázó – jól kapcsolódik a légitársaság nyugat-európai menetrendi hullámához. A kedvező menetrendnek köszönhetően jelentősen lerövidül a távolság a romániai város és vonzáskörzete, valamint Budapest, illetve Európa nagyvárosai között, elősegítve ezzel Erdély további turisztikai, gazdasági és kulturális fejlődését. A Malév elsősorban üzleti-, és átszálló utasokra számít ezen a vonalán, továbbá a turista forgalom élénkülésével is számol.

A Malév utasai a magyar nemzeti légitársaság és a Carpatair 2005-ben indult code-share együttműködésének köszönhetően már eddig is utazhattak Malév-repülőjeggyel az erdélyi városba, de csak a romániai partner által üzemeltett járatokon. Románia EU-s csatlakozásával nyílt meg a lehetősége annak, hogy a Malév saját üzemeltetésű járatot nyithasson a térségbe.

Románia a Malév egyik legfontosabb stratégiai piaca, ahová jelenleg négy célállomásra – Bukarest, Temesvár, Marosvásárhely és Kolozsvár – hetente 56 járatot üzemeltet. A légitársaság romániai járatait az elmúlt évben több mint 177 ezer utas vette igénybe, 12%-al több mint az előző évben, a bruttó jegybevétele pedig 2007-ben elérte a 19%-os növekedést. A térségben rejlő lehetőségeket jól jellemzi a 2006-ban megnyitott marosvásárhelyi járat fejlődése, amely 2007-ben 90%-os utas- és 75%-os bevétel-növekedést könyvelhetett el.

Kolozsvár és vonzáskörzete

Kolozsvár közvetlen vonzáskörzetéhez 2,472 millió ember tartozik. Ebben a térségben alakult a külföldi beruházók által alapított román vállalatok 10%-a, és ide áramlott a beruházott tőke 6%-a. A magyar vonatkozású beruházások ugyancsak jelentősek, egyedül Kolozs megyében mintegy 117 millió USD regisztrált tőkével 512 magyar vállalatot alapítottak a legkülönbözőbb iparágakban. A magyar és a nemzetközi terjeszkedés szakmai előrejelzések szerint a következő években is tovább folytatódik.

A vonzáskörzet több nemzetiségű történelme, várai, kastélyai, természeti szépségei várhatóan a turizmus számára is egyre erősödő vonzerőt jelentenek. Kolozsvár emellett Nyugat-Románia és az erdélyi magyarság legnagyobb kulturális, oktatási központja is. A városban mintegy 100 ezer diák, köztük sok külföldi is tanul, többek között a nemzetközi színvonalú Babes/Bolyai egyetemen.

Menetrend

A Malév kolozsvári járatai a nyári menetrend szerint:

Budapest – Kolozsvár (Minden nap)

MA  864         1345   1540          F70

MA  868          2320   0115+1      Saab2000

 

Kolozsvár – Budapest (Minden nap)

MA  865          1625   1625          F70

MA  869          0625   0625          Saab2000 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük