2023.március.27. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kormányzati negyed ? zöld és környezetbarát

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/3976"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ralat.thumbnail.jpg" border="0" alt="Rálátás" title="Rálátás" width="89" height="100" /></a><span style="width: 87px" class="caption">Rálátás</span></span> <p><strong>Hatalmas szakmai érdeklõdés övezte a Kormányzati Negyed tervpályázatának eredményhirdetését. Nem hatalmi, hanem társadalmi jelkép kialakítása a cél, amely egyben új arculatot kölcsönöz Budapestnek- hangzott el a beszédekben</strong>.</p><p>

 rálátásRálátás

Hatalmas szakmai érdeklõdés övezte a Kormányzati Negyed tervpályázatának eredményhirdetését. Nem hatalmi, hanem társadalmi jelkép kialakítása a cél, amely egyben új arculatot kölcsönöz Budapestnek- hangzott el a beszédekben.

 rálátásRálátás

Hatalmas szakmai érdeklõdés övezte a Kormányzati Negyed tervpályázatának eredményhirdetését. Nem hatalmi, hanem társadalmi jelkép kialakítása a cél, amely egyben új arculatot kölcsönöz Budapestnek- hangzott el a beszédekben.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság idén februárban írt ki tervpályázatot a kormányzati épületegyüttes építészeti arculatának kialakítására. A pályázóknak a Nyugati pályaudvar környéke átfogó rendezésére is javaslatot kellett készíteniük.  A nemzetközi bíráló bizottság tagjai július 29-én tartott zárt ülésükön választották ki a gyõztes pályamûveket, melynek alkotóit nem ismerhették.

Az eredményhirdetésen nagy létszámban képviseltette magát az építész szakma, a meghívott vendégeket és a sajtó képviselõit a bíráló bizottság vezetõje, Budapest fõpolgármestere, és a VI. kerület fõépítésze tájékoztatta.

a zöld épületekA zöld épületekGörözdi György kormánybiztos annak jelentõségét emelte ki, hogy barnamezõs beruházásból itt a zöldmezõs megoldás kapott elsõbbséget. A megvalósítás két éve alatt itt 11 minisztérium, irodák, szállodák sora épülhet fel, a további ütemtervekben pedig a Nyugati pályaudvar rekonstrukciója is szerepel. Demszky Gábor fõpolgármester Budapest ügyének nevezte az építkezést, melyhez a tömegközlekedés igényeit is igazítani kell. Az új városkép kialakításában a VI. kerület kapcsolódó részeinek rehabilitációja is kiemelt jelentõségû..

A bíráló bizottság döntését több szempont motiválta. Vizsgálnia kellett az építészeti, gazdasági, a környezeti és városrendezési szempontokat, valamint a megvalósíthatás követelményeit. A kormányhatározatban 2009. május 31.-i határidõ szerepel. A zsûri egyhangú döntése szerint a 17 pályamûbõl a magyar Janesch Péter és a neves japán építész Kengo Kuma közös tervpályázata nyert. Az értékelés szerint ez a pályamû környezettudatos, interaktív kapcsolódást tesz lehetõvé a munkahelyek között és zöld függõkertekkel kialakított megoldása a XXI. századtól is messze mutató üzenetet hordoz.

légi áttekintõ képLégi áttekintõ képAz ünnepi eredményhirdetést követõen majd a gyakorlati megvalósítás vett fel újabb kérdéseket. A minisztériumok megépítése képezi az elsõ fázist,  ezt követné a Nyugati pályaudvar és környéke átalakítása. A tervezõk elképzeléseiben egy központi budapesti Centrál-Park kialakítása is szerepel a helyszínen, mely a befejezõ fázisban valósulna meg.

Tausz Anikó

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.