RálátásRálátás

Hatalmas szakmai érdeklõdés övezte a Kormányzati Negyed tervpályázatának eredményhirdetését. Nem hatalmi, hanem társadalmi jelkép kialakítása a cél, amely egyben új arculatot kölcsönöz Budapestnek- hangzott el a beszédekben.

 RálátásRálátás

Hatalmas szakmai érdeklõdés övezte a Kormányzati Negyed tervpályázatának eredményhirdetését. Nem hatalmi, hanem társadalmi jelkép kialakítása a cél, amely egyben új arculatot kölcsönöz Budapestnek- hangzott el a beszédekben.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság idén februárban írt ki tervpályázatot a kormányzati épületegyüttes építészeti arculatának kialakítására. A pályázóknak a Nyugati pályaudvar környéke átfogó rendezésére is javaslatot kellett készíteniük.  A nemzetközi bíráló bizottság tagjai július 29-én tartott zárt ülésükön választották ki a gyõztes pályamûveket, melynek alkotóit nem ismerhették.

Az eredményhirdetésen nagy létszámban képviseltette magát az építész szakma, a meghívott vendégeket és a sajtó képviselõit a bíráló bizottság vezetõje, Budapest fõpolgármestere, és a VI. kerület fõépítésze tájékoztatta.

A zöld épületekA zöld épületekGörözdi György kormánybiztos annak jelentõségét emelte ki, hogy barnamezõs beruházásból itt a zöldmezõs megoldás kapott elsõbbséget. A megvalósítás két éve alatt itt 11 minisztérium, irodák, szállodák sora épülhet fel, a további ütemtervekben pedig a Nyugati pályaudvar rekonstrukciója is szerepel. Demszky Gábor fõpolgármester Budapest ügyének nevezte az építkezést, melyhez a tömegközlekedés igényeit is igazítani kell. Az új városkép kialakításában a VI. kerület kapcsolódó részeinek rehabilitációja is kiemelt jelentõségû..

A bíráló bizottság döntését több szempont motiválta. Vizsgálnia kellett az építészeti, gazdasági, a környezeti és városrendezési szempontokat, valamint a megvalósíthatás követelményeit. A kormányhatározatban 2009. május 31.-i határidõ szerepel. A zsûri egyhangú döntése szerint a 17 pályamûbõl a magyar Janesch Péter és a neves japán építész Kengo Kuma közös tervpályázata nyert. Az értékelés szerint ez a pályamû környezettudatos, interaktív kapcsolódást tesz lehetõvé a munkahelyek között és zöld függõkertekkel kialakított megoldása a XXI. századtól is messze mutató üzenetet hordoz.

Légi áttekintõ képLégi áttekintõ képAz ünnepi eredményhirdetést követõen majd a gyakorlati megvalósítás vett fel újabb kérdéseket. A minisztériumok megépítése képezi az elsõ fázist,  ezt követné a Nyugati pályaudvar és környéke átalakítása. A tervezõk elképzeléseiben egy központi budapesti Centrál-Park kialakítása is szerepel a helyszínen, mely a befejezõ fázisban valósulna meg.

Tausz Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük