Az önkéntes pénztári szektor 21%-át tömörítő független és munkáltatói önkéntes pénztárak és szövetségeik elfogadhatatlannak tartják a kormány elképzelését, mely szerint a munkáltatói hozzájárulást 2010 januárjától külön adó sújtaná.

Az önkéntes pénztári szektor 21%-át tömörítő független és munkáltatói önkéntes pénztárak és szövetségeik elfogadhatatlannak tartják a kormány elképzelését, mely szerint a munkáltatói hozzájárulást 2010 januárjától külön adó sújtaná.

 

  Tagszervezeteink körében végzett felmérésünkre alapozva számításokat végeztünk. Ez alapján biztosak lehetünk abban, hogy a tervezett szigorítás esetleges hatályba lépésével a munkáltatók háromnegyed része felfüggesztené az önkéntes pénztárakba teljesített eddigi befizetést.

Ez azt jelenti, hogy a szektor 150 milliárd forintra tehető éves bevétele jövőre 40 milliárdra zsugorodna. Számításaink szerint – abból kiindulva, hogy a munkáltatók a jelenlegi gazdasági helyzetben a jelenlegi kerettel gazdálkodnak – a tervezett szigorítás a költségvetés számára maximum 10 milliárd forint adóbevételt jelenthetne.

A Kormánynak és a Parlamentnek azt kell mérlegelnie, hogy megfizeti-e azt az árat, amely a néhány milliárdos költségvetési pluszbevétel 2,2 millió önkéntes pénztári tag és családjuk bizalmának elvesztésével jár.

A pénztártagok és Magyarország érdekeit szem előtt tartva azt javasoljuk, hogy a hosszú távú megtakarításon alapuló önkéntes pénztár kerüljön ki a cafeteria elemei közül. Meggyőződésünk, hogy az öngondoskodás legnagyobb intézményének nincs helye a munkavállalókat megillető, bankjegyként funkcionáló kényelmi juttatások között.

Tisztelettel megfogalmazzuk azt a kérésünket is, hogy a 2010. évre vonatkozó adótörvények tárgyalása során az önkéntes pénztárakra vonatkozó szabályokat a mai formában (nyugdíjpénztár esetében dolgozónként havi 30 ezer forint, egészségpénztár esetében havi 20 ezer forint) tartsák fenn.

Mi, a pénztárak és szövetségek vezetői testületei úgy látjuk, hogy a hosszú távú öngondoskodást segítő önkéntes pénztár tagjaink számára azt a tartalékot biztosítja, amihez akár az elégtelen egészségügyi ellátás, akár a nyugdíj kiegészítése esetén biztonsággal lehet nyúlni.

Az elmúlt másfél évtizedes tevékenységünk biztosíték arra, hogy a jövőben is maradéktalanul betöltsük a törvény preambulumában meghatározott legfontosabb küldetésünket, a mindenkori állami ellátások kiegészítését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük