Talán akkora hőség nem volt, de a megszokott tömeg igen a hétvégi Krisna tudatú hívők által szervezett, immáron XVI. Szekérfesztiválján.

 

Talán akkora hőség nem volt, de a megszokott tömeg igen a hétvégi Krisna tudatú hívők által szervezett, immáron XVI. Szekérfesztiválján.

 

Mint az elmúlt években többször is hírt adtunk (http://www.euroastra.info/node/3198  http://www.euroastra.hu/node/15456) arról, a Krisna tudatú hívek egyik nagy és népszerű ünnepe a Ratha-Yatra, vagyis a Szekérfesztivál. A hatalmas -Londonból érkezett- szekéren Istenségek utaznak, magát a szekeret pedig Krisna tudatú hívők húzzák. A menet közben felkerült ételek -melyeknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük-  felajánlásra kerülnek Istennek, majd később szétosztásra kerülnek a hívek között.

A „szekérkaraván" idén is a Hősök teréről indult, majd az Andrássy úton végighaladva a Vörömarty téren állt meg. Itt a felállított színpadon előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. Az étkező sátrakban az indiai-vegetáriánus menütől kezdve, a fantasztikus édességeken át a rózsavizes limonádéig mindent megtalálhatott a megéhezők, megszomjazók.

Természetesen most sem maradhattak el azok a vásárok, melyeken az eredeti, kézzel készült füstölőket, könyveket, vagy éppen indiai ruhákat vásárolhattuk meg.

A Ratha-Yátrá a Szekerek fesztiválja, Dzsagannátha (Univerzum Ura) tiszteletére rendezik meg évről évre.

 

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük