2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kulturális Örökség Napjai 2007

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5080"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Bp%20Megyehaza.thumbnail.jpg" border="0" alt="Pest Megyei Önkormányzat budapesti Városház utcai épülete, az egykori Megyeháza" title="Pest Megyei Önkormányzat budapesti Városház utcai épülete, az egykori Megyeháza" width="45" height="100" /></a></span> <p>A rendezvénynapok idei tájékoztatóját  a Pest Megyei Önkormányzat Városház utcai épületében, az egykori Megyeházán tartotta tartotta <em>Szűcs Lajos</em>, Pest megye Közgyűlésének elnöke, <em>dr.Mező Tamás</em>, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, <em>Blankenstein Miklós</em> prelátus, a Városmisszió papi felelőse, főszervező,  <em>Gábor Klára</em>, a Kultúrházak éjjel-nappal program szervezője és <em>Pálinkásné Balázs Tünde</em>, Dabas város alpolgármestere. </p><p>

 pest megyei önkormányzat budapesti városház utcai épülete, az egykori megyeháza

A rendezvénynapok idei tájékoztatóját  a Pest Megyei Önkormányzat Városház utcai épületében, az egykori Megyeházán tartotta tartotta Szűcs Lajos, Pest megye Közgyűlésének elnöke, dr.Mező Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Blankenstein Miklós prelátus, a Városmisszió papi felelőse, főszervező,  Gábor Klára, a Kultúrházak éjjel-nappal program szervezője és Pálinkásné Balázs Tünde, Dabas város alpolgármestere.

 pest megyei önkormányzat budapesti városház utcai épülete, az egykori megyeháza

A rendezvénynapok idei tájékoztatóját  a Pest Megyei Önkormányzat Városház utcai épületében, az egykori Megyeházán tartotta tartotta Szűcs Lajos, Pest megye Közgyűlésének elnöke, dr.Mező Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Blankenstein Miklós prelátus, a Városmisszió papi felelőse, főszervező,  Gábor Klára, a Kultúrházak éjjel-nappal program szervezője és Pálinkásné Balázs Tünde, Dabas város alpolgármestere.

Francia földön született húsz éve a gondolat;  minden évben, meghatározott napokon olyan épületek kapui nyíljanak meg az érdeklődők előtt, melyek látogatására egyébként nincs lehetőség.  Az ideát felkarolta az Európa Tanács és mára már Európa 48 országában rendezik meg ezt az épületlátogató eseményt, minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén, ingyenesen. Ez a hétvége, szeptember 15-16. tehát az örökségvédelem ünnepe.

Az Európa Tanács ajánlásai a sikeres rendezéshez; 

-jelezze zászló az eseményben résztvevő épületeket,

-ingyenes legyen a belépés,

-legyenek kijelölt személyek, akik a ház részéről fogadják a látogatókat,

-tartsanak ismertetőket,

-ahol mód van rá, a programok terjedjenek túl az államhatárokon,

-a rendezvény tartalmát, központi témáját, eseményeit a helyiek határozzák meg.

Hazánkban az örökség napjainak szervezője a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága.   A korábban megrendezett napok témái között szerepeltek az Árpád-kori templomok, az oktatási intézmények, a múzeumok, a Zsolnay kerámia, a lélegző örökség, a várak és várromok,  a szocreál építészet.

Az idei magyar program a  Haza és haladás címet kapta,  Kölcsey Ferenc ezen szavaival utalnak a Kulturális Örökség Napjainak központi gondolatára, a reformkor és a klasszicizmus építészetére. Megemlékezünk a kor kiemelkedő személyisége, az első magyar alkotmányos miniszterelnök Batthyány Lajos születésének 200. évfordulójáról és Árpádházi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójáról.  Ebben az évben több mint 650 épület és 200 sétaútvonal került a programok közé.

dabasMi jellemzi ezt az ünnepet?  Az összefogás mindenek előtt, hiszen helyi civil szervezetek, helytörténészek, lelkes szakemberek fogadják, vezetik a látogatókat, ismertetik egy-egy épület, térség jellegzetességeit, stílusát, történetét, az építész alkotói elképzeléseit, az épületben folyó munkát. 

Sok település csatlakozott újonnan ebben az évben is a Kulturális Örökség Napjainak rendezvényeihez, a fővárosban csaknem valamennyi kerület közöttük van.  A vidéki rendezvények egyik résztvevője pl. Dabas, ahol az esemény egybeesik a Dabasi Napok rendezvénysorral… 

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága minden kezelt épületét, a nádasladányi, a lovasberényi, a füzérradványi, a dégi és az edelényi kastélyt is kinyitja, valamint saját székházát, a De La Motte Palotát is a Dísz téren.

A Magyar Nukleáris Társaság szervezésében a paksi atomerőmű, a KFKI kutatóreaktora munkatársai várják az érdeklődőket.

Különleges látnivalót jelent egyes társasházak értékes belső kiképzése, ezek bemutatására is lesznek példák. 

A kultúrházak  sem maradnak ki idén a programokból, 90 közösségi művelődési központ fogadja akár késő éjszakáig az érdeklődőket, ahol bemutatják az épületet, s a település épített örökségéhez kapcsolódó rendezvényt is szolgáltatnak. 

Két budapesti színház, a magyar Színház és a Vígszínház szervez kulisszabejárást és főpróba-megtekintést, utána pedig kísérőműsort.

Külön programokkal várja látogatóit a budapesti Kiscelli Múzeum és történeti emlékhelyként a Pesti Vármegyeháza a Városház utcában, amely épület a reformkor kiemelt emléke, számos érdekes látnivalóval, történeti személyiségek nyomaival.

Új színt jelent ebben az évben a Bécsből indult Városmisszió katolikus kezdeményezés; egyazon időben templomok nyitják meg kapuikat a missziós hétre, s késő éjszakáig várják az érdeklődőket, így kapcsolódva a Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez.  A „Nyitott Templomok Éjszakája" szeptember 15-én 18 órától kezdődik, 38 hazai templom megnyitásával. 

A Városmisszió kezdeményezés kijelölt partnervárosa idén,  Párizs, Lisszabon és Brüsszel után Budapest lett.

A szeptember 16-22. között zajló missziós hetek nyitó és záróeseményei, miként az előző rendező városoknál, nálunk is olyan nagyszabású megmozdulások, amelyekre az egész város hivatalos. Kiemelt szerepet kap a kortárs építészet, képző- és iparművészet szakrális alkotásainak bemutatása, kamara-hangversenyekkel, épület-ismertetéssel egyetemben.  A Városmisszió zenés családi délutánnal, majd Soul és Gospel zárógálával  fejeződik be 22-én a WestEnd Bevásárlóközpont tetőteraszán, egyidőben a Zeneakadémia nagytermében zajló záróhangversennyel, és a Kontakt ifjúsági záróbulival a Bakáts téren.

Erdő Péter  bíboros levélben üdvözölte a missziós városokból, a környező országokból és távoli helyekről érkező hívő látogatókat, akik reménye szerint értelmes, önzetlenségre bíztató közösséget teremtenek az emberek között.  Camillo Ruini bíboros XVL. Benedek pápa különleges küldöttjeként vesz részt a szeptemberi budapesti Városmisszió kongresszuson és rendezvényeken.

http://www.magyarkurir.hu/

A rendezvénybe bekapcsolódik a Párbeszéd Háza, ahol vezetett séta zajlik majd jezsuita szerzetesekkel és Bikfalvi Géza levéltárossal,  a jezsuiták Mária utcai rendháza és temploma első alkalommal nyílik meg ilyen módon a nagyközönség előtt.  Templomuk ad helyet a Templomok éjszakája c. programnak, mely 15-én a templomtoronyból felhangzó fanfáros nyitánnyal kezdődik, s a Crescendo Akadémia hangversenyével, sok más zenei csemegével várja a látogatókat.  A Színház és Filmművészeti Főiskola volt hallgatói báljának is a Párbeszéd Háza ad helyet.

A programok részletei:   

http://parbeszedhaza.hu/main.php?folderID=1844

A határon túli helyszínek között található a zentai csata emlékhelye, Fraknó vára és az orawkai lengyel fatemplom.

A rendezvénynapok országos megnyitó ünnepsége Sárospatakon, a Református Kollégium épületében lesz szeptember 14-én.  A megnyitót követően a megjelentek lovas bandérium kíséretében vonulnak a városon át a Szent Erzsébet házban folytatódó programhoz.

Részletes információk:

http://www.oroksegnapok.hu/

http://www.koh.hu/

http://www.ehd.coe.int/

http://www.jep.coe.int/

http://www.coe.int/

http://www.europanostra.org/

http://www.nka.hu/

http://www.pestmegye.info.hu/

http://www.vigszinhaz.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.