2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lottóbotrány

3 perc olvasás

aa_76.jpg2015. július 30-án furcsa hír jelent meg a Danas c. belgrádi napilapban. A tévéadásban előbb írták ki a szerb lottóhúzáson a képernyőre a számokat, mint ahogy kihúzták volna őket. Röviddel a hír után az állami szerencsejáték vállalat szóvivője technikai hibáról beszélt, valószínűleg a tévéstúdióban elkövetett vágási hiba történt. Ekkor kezdett a hír országos méretűvé válni, mivel a tévé nézői előtt végig ott volt az „Élő műsor” felirat. Kizárt tehát, hogy bármit is vágtak volna belőle.

   Az ügyet elkezdte a rendőrség vizsgálni. Elemezték a sorsolásról készült felvételt, ahol látszott, hogy az első három szám kihúzása még rendben zajlott, majd megjelent a képernyőn az öt kihúzott szám. Ez után a sorsolás folytatódott és a két golyóban már az előzőleg megjelent szám állt.

   Egész Szerbia arról beszélt, hogy elcsalták a lottósorsolást. Az egész játék átverés, a nyerőszámokat már korábban eldöntötték. A rendőrség hazugságvizsgálatnak vetette alá azt a tizenegy embert, aki részt vett a sorsolás lebonyolításában. A hazugságvizsgálaton mindenki átment. De a botrány már akkora lett, hogy a nyomozás fejleményeiről maga a belügyminiszter nyilatkozott többször is.

   Kiújult újra a szerb-horvát ellentét, miután kiderült, hogy a sorsolási szoftvert egy horvát cégtől vásárolták. A szerb sajtó egyből a „hiteltelen horvát céget” tette felelőssé a történtekért, amire a horvát cég vezetője úgy reagált, hogy „a szerb lottót amatőrök vezetik”, akik ki akarják golyózni a cégét a botrány ürügyén, a szoftverét pedig jogosulatlanul használják.

   Végül is a szerb ügyészség megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. Ennek ellenére  a lottótársaság elnöke beadta lemondását.

*

Mi a helyzet hazánkban? A Szerencsejáték Zrt. minden sorsolási eszközét a Budapest Főváros Kormányhivatala Mechanikai Mérések Osztálya engedélyezi és hitelesíti. A hitelesítési eljárás során több száz próbasorsolást végeznek el, vizsgálják az eszközöket, a nyerőszámok megfelelő matematikai véletlenszerűségét, valamint ellenőrzik a sorsoláshoz használt számgolyók fizikai tulajdonságait is.

   Az ellenőrzéseket követően a számgolyókat leplombálva adják át a lottótársaság számára. A plombát ezt követően kizárólag közjegyző jelenlétében lehet feltörni. A sorsolások után a közjegyző újra lezárja a golyókészleteket. A hitelesített sorsolási eszközöket, illetve megfelelő használatukat, továbbá a sorsolási eseményt a Szerencsejáték Felügyelet is ellenőrzi.

   A fentiekből kiderül tehát, hogy a golyókat soha nem tévesztik szem elől. Ha előveszik őket, ott egy közjegyző, aki biztosítja, hogy két sorsolás között bárki is beavatkozzon a rendszerbe. Ezért ne mást hibáztassunk, ha nem húzzák ki a számainkat.

 

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.