Hol koncentrálódnak, milyen tulajdonságok, jellemzők alapján esnek a luxuskategóriába egyes ingatlanok Európa különböző nagyvárosaiban? Az Excelsior Budapest Spa alábbi elemzése néhány konkrét példával is segít bemutatni, hogy hol, milyen jellemzők, szolgáltatások a legkeresettebbek, vagyis hordozzák a legtöbb luxusértéket. Képes-e hazai ingatlan felvenni a versenyt a bemutatott álomlakásokkal?

 

Hol koncentrálódnak, milyen tulajdonságok, jellemzők alapján esnek a luxuskategóriába egyes ingatlanok Európa különböző nagyvárosaiban? Az Excelsior Budapest Spa alábbi elemzése néhány konkrét példával is segít bemutatni, hogy hol, milyen jellemzők, szolgáltatások a legkeresettebbek, vagyis hordozzák a legtöbb luxusértéket. Képes-e hazai ingatlan felvenni a versenyt a bemutatott álomlakásokkal?

A luxus relatív tényező. Az ingatlanok esetében a luxus kategóriába olyan lakásokat, házakat sorolhatunk, melyek olyan egyedi jellemzővel rendelkeznek – elhelyezkedés, szolgáltatások, relatív méret, stb. – amit a piac is elismer és ez az adott ingatlanok árában is megjelenik. Az összehasonlíthatóság érdekében főleg nagyvárosokban, frekventált helyen fekvő, a luxusszállodai színvonalat elérő szolgáltatásokkal rendelkező, magas minőségi és technológiai szintet képviselő lakásokat, lakóprojekteket veszünk górcső alá.

A luxusértékek terén egész Európában hasonlóak a tendenciák: mind a kapcsolt szolgáltatások mennyiségének és minőségének terén, mind a piacra dobott luxusingatlanok számában egyértelműen Nyugat-Európa az irányadó. A közép- és kelet-európai piac az ingatlanok elhelyezkedésében, a felhasznált anyagok minőségében, a nyújtott térérzetben, alapterületben Nyugat-Európa szintjén áll. A szolgáltatások terén ugyan némi lemaradás tapasztalható, de vannak példák a felzárkózásra. Elég csak Budapesten körültekinteni: az Excelsior Budapest Spa minden luxustényező tekintetében felveszi a versenyt nyugat-európai versenytársaival, miközben itthon kimagasló árfekvése jóval kedvezőbb nyugati társainál.

Monaco

Monte Carlo - MonacoMonte Carlo – MonacoA luxusingatlanok a legnagyobb koncentrációban minden bizonnyal Monacoban fordulnak elő. Monte Carlo nagyon sok hírességnek, milliomosnak otthona, így biztosak lehetünk benne, hogy itt nagyon sok luxuskategóriás ingatlant találunk. A hercegség ingatlanjai a legdrágábbnak számítanak Európában, London árait is felülmúlva. A miniállam legnagyobb presztízsű területe a Fontvieille Marina és környéke. A rendelkezésre álló építési terület szűkössége miatt itt főleg sokemeletes apartmanházak állnak. A házakon belül azonban az egyes lakások alapterülete fényűzően nagy. A kínálatban találunk 287 m2-es lakást 9 millió euróért, de ugyanabban az apartmanházban eladó egy 352 m2-es lakás is. Természetesen mindkét lakás teraszai a tengerre néznek. A nagyobbik lakáshoz három hálószoba tartozik, mindegyik külön fürdővel. A házban szállodai szintű szolgáltatások működnek, van fitness és wellness részleg is uszodával, szaunával. Az egyik legismertebb luxusprojekt, az Eden Star mellett – ahol a háromszintes penthouse lakás ára 25 millió euró (6,3 milliárd forint) – több luxus apartmanházat találunk ezen a környéken. A befektetési lehetősége is csak tehetősebbek előtt nyílik meg, mivel az egy hálószobás ingatlanok is egy millió euró környékén cserélnek gazdát, a közepes méretűnek számító 3 hálós, 200 m2-es lakásokért pedig 4,2 millió eurót (1.062 millió forint) számítanak fel. Ezért az összegért kicsit északabbra, Franciaországban komplett chateau-hoz juthatunk.

London

Körképünkben – az európai luxusingatlanok árversenyében Monaco közvetlen vetélytársa – London a következő állomás. A világ egyik pénzügyi és üzleti központjában logikus módon jelentős fizetőképes kereslet mutatkozik a luxusingatlanok iránt is. A keresettebb környékek az üzleti központnak számító City környéke, Chelsea Temze parti részei, illetve a központi kerületek exkluzív részei. Az angol milliomosok korábban a tradicionális házakat, vörös téglás blokkokban épült lakásokat részesítették előnyben, de a külföldi kereslet megjelenésével – amit főleg Közel-Keletről, Indiából, Oroszországból származó üzletemberek, milliomosok, oligarchák támasztottak – az új építésű luxusapartmanok is divatba jöttek. London központi részén nagyon kevés építési telek található, ennek megfelelően az ingatlanok árai az egekben járnak.

A Lancelot Place-ban 6 millió fontot is elkérnek egy apartmenért, miközben a Chesham Street-en 8,38 millió angol fontot kérnek egy penthouse-ért (ez utóbbi csaknem 2,8 milliárd forintnak felel meg). Ezek a lakások mind szállodai szolgáltatásokat kínálnak a vásárlóknak. A Knightsbridge nemrég elkészült luxusprojektjében a szomszédos Hyatt szállodával kötött szerződés alapján a hotel biztosítja a tulajdonosok számára a szobaszervizt, a takarítást, ruhatisztítást, színházjegyek beszerzését. A luxust természetesen itt is magas áron mérik, a projekt penthouse-a 18 millió fontért kelt el, ez átszámítva 6,1 milliárd forintot jelent. Londonban azonban ez még korántsem a legdrágább lakás. A One Hyde Park luxus penthouse-a 2007 tavaszán – a tervezőasztalról! – 100 millió angol fontért cserélt gazdát (ez közel 34 milliárd forint). A tulajdonos a katari külügyminiszter, Hamad sejk, aki az Al Jazeera televízió csatorna tulajdonosa. A 2009-re felépülő projekthez a terroristatámadásnak is ellenálló biztonsági rendszerek mellett fitness és wellness részleg is tartozik, a fenti emeletekről pedig remek kilátás nyílik London központjára és a Hyde Parkra. A teljes szállodai szolgáltatást a Knightsbridge mintájára a közelben álló Mandarin Oriental hotel biztosítja. A kényelmi szolgáltatások mellett személyes titkárnő és iroda is a tulajdonosok rendelkezésére áll. A One Hyde Park a maga nemében egyedülálló Londonban, és már a legdrágább Manhattan-i penthouse-ok szintjén áll.

Moszkva

Az orosz milliomosok fizetőképes kereslete a luxusingatlanok iránt odahaza is megmutatkozik. Moszkvában a használt és újépítésű luxusingatlanok egyaránt keresettek, ami a beruházókat újabb projektek indítására sarkalja. A moszkvai luxuslakások piacán a biztonsági szolgáltatások nagy hangsúlyt kapnak, a 24 órás biztonsági szolgálat, videós megfigyelő lánc, körbekerített terület sok projekt szerves része a szokásos fitness-wellness szolgáltatások mellett. A szállodai szintű szolgáltatások még nem igazán terjedtek el. Érdekes megjegyezni, hogy a kevéssé fejlett infrastruktúra miatt a drága luxusprojektek esetében is kiemelik a kábel TV, az Internet, a légkondicionáló meglétét, illetve a házközponti vízszűrő rendszert. A luxuskategóriában hirdetett ingatlanok ára ugyan általában kicsivel a nyugat európai szint alatt áll, de a pénz elköltése itt sem lehet gond: egy exkluzív luxus ingatlanban található 1500 m2-es lakás saját lifttel és fitness-részleggel, egyéni kúttal és vízszűrővel 30 millió dollárba kerül, ami átszámítva 5,1 milliárd forintot jelent.

Prága

A cseh főváros luxusingatlan-kínálata nem tud lépést tartani az egyre növekvő kereslettel, ami főleg a külföldi befektetők részéről mutatkozik meg. A luxusprojektek piaca 2006-ban 12-15 százalékos áremelkedést regisztrált, ami változatlan gazdasági környezet esetén még legalább 2-3 évig ki fog tartani. A piac kiforratlansága miatt a luxusértékek főleg az ingatlan elhelyezkedésében, a felhasznált anyagok és design elemek minőségében jelentkeznek, a szolgáltatások skálája és minősége egyelőre nem éri el a nyugat-európai színvonalat. A fejlődő prágai luxusingatlan-piac egyik kiemelkedő projektje a Prága belvárosában található Liliová 8. A XIX. századi felújított épületben található 34 lakásos projektben 7-8 ezer euró (1,8-2 millió forint) közötti áron kínálják a lakások négyzetméterét. Az eddigi legdrágábban eladott lakás 2005-ben 885 millió forintért cserélt gazdát Prágában.

Románia és Bulgária

A román és bolgár luxusingatlan-piac még gyerekcipőben jár, a kereslet egyelőre csak lassan növekszik. A trend egyértelmű: amint a befektetők felfedezik a két országban rejlő lehetőségeket, és a gazdasági fellendülés megindul, a fizető képes kereslet is megérkezik. Az első luxusprojektek az idén 1,5 millió forintnak megfelelő négyzetméterárral indulnak.

Budapest: nagyon kedvező ár-érték arány

Prága esetéhez hasonlóan Budapestre is jellemző, hogy miközben a színvonal általában közelít a nyugaté-európaihoz, az árak esetében sokszoros különbséggel találkozunk. Bár egyértelmű, hogy ez a tényező nem a legfontosabb döntési szempont egy potenciális luxusingatlan-vásárló szemében, egy befektető szempontjából azonban ez azonban nem mellékes körülmény. Az egymillió forintos négyzetméterár fölött induló projektek jellemzően a Vár környékén találhatóak, ilyen az Anjou Residence, de találunk a pesti Belvárosban is ilyen árfekvésű projektet (pl. Palazzo Dorottya) A csaknem félszáz, jelenleg fejlesztés alatt álló, luxuskategóriába sorolt projektek mezőnyében egyértelműen az Excelsior Budapest Spa emelhető ki. E projekt esetében ugyanis egyszerre található meg valamennyi releváns luxustényező: egyedülálló dunai panoráma, jellemzően 200 négyzetméter feletti lakásméretek, 2 hektáros saját park az épület körül, luxusszállodai szolgáltatások, gyógyvízből táplálkozó welness-fitness részleg, unikális technikai, technológiai megoldások. Nem véletlen, hogy a 2008 végére elkészülő épület lakásai ma már 10 ezer eurós négyzetméterenkénti ár felett érhetők el, nem kis részben a nyugaton hasonló szolgáltatások mellett még mindig magasabb árhoz szokott külföldi érdeklődőknek köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük