2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarország legnagyobb teljesítményű hőszivattyúja a Pannon székházban – Az épület innovatív megoldásai hamarosan elkészülnek

3 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/12533"><img class="image thumbnail" src="/files/images/szekhaz_big_1.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Pannon székház - látványterv" title="Pannon székház - látványterv" width="100" height="71" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Pannon székház - látványterv</strong></span></span> <p>Megadott ütemben halad a Pannon új irodaépületének 2007 júliusában kezdett építése, így 2009 első negyedévében megtörténik az átadás. Április közepére szerkezetkész állapotba került az épület, és megkezdődtek a gépészeti és elektromos szerelési munkák.</p><p>

 Pannon székház - látványtervPannon székház – látványterv

Megadott ütemben halad a Pannon új irodaépületének 2007 júliusában kezdett építése, így 2009 első negyedévében megtörténik az átadás. Április közepére szerkezetkész állapotba került az épület, és megkezdődtek a gépészeti és elektromos szerelési munkák.

 Pannon székház - látványtervPannon székház – látványterv

Megadott ütemben halad a Pannon új irodaépületének 2007 júliusában kezdett építése, így 2009 első negyedévében megtörténik az átadás. Április közepére szerkezetkész állapotba került az épület, és megkezdődtek a gépészeti és elektromos szerelési munkák.

Ezek végeztével az épület üzemelése lehetővé válik, azaz működésbe lép többek között a kiemelkedő környezetvédelmi megoldást jelentő geotermikus hőszivattyúkra alapozott hűtési-fűtési rendszer. Magyarország legnagyobb megújuló energiaforrását alkalmazó hőnyerő rendszere 180 darab, 100 méterre fúrt hőszonda segítségével biztosítja a hideg-meleg vizet az épület hőmérsékletének szabályozásához. Ez egyben Európa hetedik legnagyobb ilyen jellegű projektje.

Hazánk egyik legnagyobb zöldmezős beruházásával a Pannon Magyarországon új irodatípust teremt. Az új irodaépület a benne dolgozó emberek interaktivitását és az alkotó munkát segíti. Az itt megvalósuló új munka-koncepcióban minden a széles körű kommunikációt, az információk megszerzését és megosztását szolgálja majd. Ennek érdekében építészetileg és a belső terek kialakítását illetően is eltér a hagyományos irodaépületektől. A koncepciót a legkorszerűbb technológiák támogatják, melyek az interakciót szinte bárhonnan lehetővé teszik.

Pannon székház - Átrium - látványtervPannon székház – Átrium – látványtervA Pannon a székház tervezésekor és építésekor is hű marad elkötelezettségéhez, amely a leginkább környezettudatos hazai társaságok egyikévé teszi: az új irodaépület organikusan épül be a természetbe. Az épület a nyolchektáros völgy területének mindössze 7,55 százalékát foglalja majd el a megengedett 30 százalék helyett. A terület 69 százalékát megőrzik zöldterületként, bár az előírás mindössze 40 százalék lenne.

Néhány adat az épületről:

Magyarország legnagyobb teljesítményű (1 MW) teljesítményű megújuló földhő energia hasznosításával működő hőszivattyúja, Európa 7. legnagyobb ilyen jellegű projektje!

Telek területe: 7,7 Ha

Beépítettsége: 7,5%

Zöldfelület: 70%

Bruttó területek:

Irodaház és IT: 26.500 m2

Garázs: 8.400 m2

Parkolóhelyek:

Garázs: 300 db

Felszíni: 300 db

A vasbetonszerkezet építésének főbb adatai:

Alapozás: 6.000 m3 beton, 800 tonna acél

Szerkezet: 16.000 m3 beton, 2.500 tonna acél

Átrium acél tetőszerkezete:

75 tonna acél

Homlokzat:

Irodaház: 11.500 m2 – 60% üveg, 40% kő burkolat

Átrium: 1.000 m2 – 100% üveg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük