2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Május első vasárnapja: Anyák napja

2 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/12607"><img class="image thumbnail" src="/files/images/anyak1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="94" /></a></span>  <p>Május első vasárnapja Magyarországon is több, mint 80 éve már, az édesanyák ünnepe. Ünnepeljük ilyenkor édesanyánkat, nagymamánkat, ajándékot készítünk, verset mondunk, és megköszönjük azt a sok szeretetet, törődést, gondoskodást, melyet tőlük kaptunk. Május 4.van,  Anyák napja.</p><p>

anyak1.thumbnail 

Május első vasárnapja Magyarországon is több, mint 80 éve már, az édesanyák ünnepe. Ünnepeljük ilyenkor édesanyánkat, nagymamánkat, ajándékot készítünk, verset mondunk, és megköszönjük azt a sok szeretetet, törődést, gondoskodást, melyet tőlük kaptunk. Május 4.van,  Anyák napja.

anyak1.thumbnail 

Május első vasárnapja Magyarországon is több, mint 80 éve már, az édesanyák ünnepe. Ünnepeljük ilyenkor édesanyánkat, nagymamánkat, ajándékot készítünk, verset mondunk, és megköszönjük azt a sok szeretetet, törődést, gondoskodást, melyet tőlük kaptunk. Május 4.van,  Anyák napja.

Az édesanyák megünneplése régi hagyomány már, az ókori Görögországban is voltak hasonló kezdeményezések. Néhány évszázaddal később Angliában, majd az Egyesült Államokban is bevezették. Európában az I. világháborút követően terjedt el, Magyarországon 1925.- óta ünnepeljük.

anyak4.thumbnail2008.-ban már rengeteg lehetőségünk van a köszöntésre, ha a személyes találkozás elé akadály gördülne. Küldhetünk virágot virágküldő szolgálattal, használhatunk telefont, de bizony még interneten keresztül is felköszönthetjük a szeretteinket, hisz küldhetünk emailt, vagy virtuális képeslapot. Mondjuk el édesanyánknak, nagymamáinknak mennyire szeretjük Őket. Emlékezzünk arra, hogy nélkülük nem lehetnénk most itt, és jusson eszünkbe mennyi szeretetet, törődést, gondoskodást kaptunk Tőlük. Ne felejtsük el ezt akkor sem, ha már nem tudjuk személyesen megköszönni, hisz megköszönhetjük mindezt a szívünkben is.

anyak3.thumbnailA tavalyihoz hasonlóan engedjék meg nekem idén is, hogy egy verssel köszöntsem az édesanyákat -köztük enyémet is-, és a nagymamákat.

 

Csorba Piroska: Mesélj rólam

Mesélj anya,

milyen voltam,

amikor még kicsi voltam?

Az öledbe hogyan bújtam?

És tehozzád hogyan szóltam,

amikor nem volt beszédem?

Honnan tudtad, mit kívánok?

Megmutattam a kezemmel?

Mesélj rólam!

Hogy szerettél?

Engem is karodba vettél,

meleg tejeddel etettél?

Akárcsak a testvéremet?

Gyönyörködtél akkor bennem?

Úgy neveztél: kicsi lelkem?

És amikor még nem voltam,

a hasadban rugdalóztam,

tudtad-e, hogy milyen leszek,

milyen szépen énekelek?

Sejtetted, hogy kislány leszek?

Mesélj anya,

mesélj rólam!

Milyen lettem,

amikor már megszülettem?

Sokat sírtam

vagy nevettem?

Tényleg nem volt egy fogam sem?

Ha én nem én lettem volna,

akkor is szerettél volna?

Németh Krisztina

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.