A MÁV Szimfonikusok a Zeneakadémián kezdték a hónapot, majd elindul az "Unokák és nagyszülők hangversenyei" sorozat, amelynek programja ezúttal az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódik. Természetesen folytatódnak a kamarazenei sorozatok, a szombat délelőtti, eddig ismétlő koncerteket tartalmazó Varga László-bérlet pedig új hangversennyel jelentkezik.

 

A MÁV Szimfonikusok a Zeneakadémián kezdték a hónapot, majd elindul az "Unokák és nagyszülők hangversenyei" sorozat, amelynek programja ezúttal az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódik. Természetesen folytatódnak a kamarazenei sorozatok, a szombat délelőtti, eddig ismétlő koncerteket tartalmazó Varga László-bérlet pedig új hangversennyel jelentkezik.

 

Október 20.

Emlékkoncert

Zeneakadémia, 19.30

Október 20-án az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett emlékkoncerten hallhatják a MÁV Szimfonikus Zenekart a Zeneakadémián. A 19.30 órakor kezdődő hangversenyen Neszlényi Pfeiffer Judit 1956 hősei emlékére írt Kantátája hangzik majd el, Antal Mátyás vezényletével. Az előadáson jelen lesz a Los Angelesben élő zongoraművész-zeneszerző és több egykori forradalmár társa is. Kevesen tudják, hogy a pesti forradalomban a 22 esztendős Judit, akkori Zeneakadémista növendék kezében volt a magyar zászló, s amikor a rádiónál eldördült az első lövés, a mellette álló és a Judit kezét fogó 19 éves fiatalember életét oltotta ki. Az évfordulón a zenemű segítségével ezek a forradalmi napok, Judit és forradalmár társainak élményei elevenednek meg

 

Október 22.

Hangverseny az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából

Unokák és nagyszülők hangversenyei 1.

Magyar Nemzeti Múzeum, 10.00 és 11.30

A MÁV Szimfonikus Zenekar 1994-ben indította útjára ifjúsági bérletét; a hangversenyek helyszíne néhány éve a Nemzeti Múzeum, amely szépségével, illetve történelmi vonatkozású látnivalóival alkalmat ad arra, hogy a zene kapcsán a magyar történelmet is érintsük. Az idei sorozatban ez a szempont különös hangsúlyt kap azáltal, hogy a koncert egy nappal az 56-os forradalom 60. évfordulója előtt lesz. Ehhez kapcsolódik a hangverseny műsora is, amely Beethoven Egmont – nyitányával indul. Ez egy emblematikus mű, egyrészt témája miatt: egy elnyomott nép fellázad más országból érkezett elnyomói ellen; harca elbukik, de a végső győzelem az övé lesz. Másrészt azért, mert a Magyar Rádió a forradalom leverését követő napokban – nem lévén más hanglemez az ideiglenes stúdióban – állandóan ezt a zeneművet játszotta. A program további részét magyar zeneszerzők uralják: Bartók Erdélyi táncok, Weiner Leó Divertimento, valamint Farkas Ferenc A furfangos diákok c. műve (pontosabban ez utóbbi részlete) hangzik majd el. A két koncertet a Zeneakadémia fiatal karmester hallgatója, Haraguchi Shoji vezényli.

 

Október 29.

Varga László-bérlet 2.

Olasz Kultúrintézet, 11.00

Az elmúlt évek sikereire való tekintettel az idei évadban kiteljesedik a zenekar Varga László-bérlete: az első előadás után már nem ismétlő koncerteknek, hanem új műsoroknak, illetve közreműködőknek ad otthont az Olasz Kultúrintézet szombat délelőttönként. Októberben Mariusz Smolijt köszönhetjük a karmesteri pulpituson, aki az elmúlt években számos lemezfelvételen dirigálta az együttest. Ezek főleg a 20. század első felében született – és többnyire Amerikában tevékenykedő – magyar zeneszerzők műveit rögzítette. Rózsa Miklós 1940-ben került Hollywoodba és minden idők egyik legsikeresebb filmzene szerzője lett, közel száz művet alkotott. Zádor Jenő nevéhez 140, részben hangszerelés, részben önálló filmzene fűződik. Mindketten azon fáradoztak, hogy a filmtől független koncertzenében is maradandót, illetve félreérthetetlenül magyar zenét alkossanak. Az ő egy-egy művük: a Ben Hur – szvit és a Csárdás rapszódia, valamint Grofé Grand Canyon – szvitje hangzik el a koncerten. Az előadást Gershwin egyik legismertebb műve, az Egy amerikai Párizsban teszi teljessé, amelyben az amerikai jazz-t és az európai impresszionista zenét sikerült abszolút egységbe kovácsolni.

 

Október 29.

Kamarazenei bérlet 2.

Olasz Kultúrintézet, 17.00

Folytatódik a MÁV Szimfonikusok nagy sikerű kamarazenei koncertsorozata Tarkó-Nagymengyi Dóra, a zenekar II. hegedű szólamvezetője irányításával. Ezúttal Beethoven Esz-dúr zongorás trióját, valamint zongorára és fúvósokra írt Esz-dúr kvintettjét hallhatják.

 

http://mavzenekar.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük