A székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház sajtótájékoztatót tartott közös produkciójuk, Mihály Tamás – Horváth Péter – Pintér Tamás: 56 csepp vér című forradalmi musical bemutatójáról, amely október 23-án lesz az Erkel Színházban.

 

A székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház sajtótájékoztatót tartott közös produkciójuk, Mihály Tamás – Horváth Péter – Pintér Tamás: 56 csepp vér című forradalmi musical bemutatójáról, amely október 23-án lesz az Erkel Színházban.

 

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján a – tíz évvel ezelőtt, a Sportarénában nagy sikerrel debütált – musical annak az igazságnak kíván emléket állítani, hogy a forradalmat szabadságra vágyó fiatal emberek csinálták.

 

A sajtótájékoztatón dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója elmondta, hogy tíz éve dédelgeti magában azt az álmot, hogy színpadra állíthassa az 56 csepp vér című darabot. Nagy öröm számára, hogy a forradalom hatvanadik évfordulóján a Vörösmarty Színház mellett, (lásd: http://euroastra.hu/node/105596) a budapesti Erkel Színház is otthont ad az előadásnak.

 

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója hangsúlyozta, hogy az Operaház több programmal, eseménnyel készül az '56-os forradalom évfordulójára, és ebbe a repertoárba tökéletesen beleillik az 56 csepp vér című musical.

 

Horváth Péter, a darab írója elmesélte, hogyan született meg a mű, és milyen személyes emlékek kötik 1956-hoz.

 

Mihály Tamás, a darab zeneszerzője elmondta, külön örül annak, hogy az Erkel Színház otthont ad az előadásnak, ez „felér egy telt házas stadionnal az én szememben". Ugyanis az édesapja, Mihály András sokáig az Operaház igazgatója volt, ő ott nőtt fel a rengeteg színvonalas előadás között.

 

A sajtótájékoztatón részt vettek a budapesti ősbemutató színészei közül Balogh Erika, aki az Őrnagynét, Miller Lajos, aki Leart és Seress Zoltán, aki a Herceget alakította 2006-ban.

A székesfehérvári előadás színészei közül jelen volt Feke Pál, Kiss Diána Magdolna, Börcsök Olivér, Váradi Eszter Sára, Egyed Attila, Sághy Tamás, Keller János, Kátai István, és az előadásban szereplő két operaházbeli művész, Keszei Bori és Busa Tamás.

 

A szereplők néhány szóban elmondták, hogy mindenkinek van valamilyen személyes érintettsége '56-tal kapcsolatban. A prózai színészek számára szép és nagy kihívás volt az Operaház művészeivel dolgozni, és fordítva.

 

Az előadás két alkalommal, október 23-án és 31-én lesz látható az Erkel Színházban.

 

Montázsfilm a 2006-os ősbemutató és a 2016-os székesfehérvári premier képeiből:

https://www.youtube.com/watch?v=gjgrqQyQHz0

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük