2024.június.21. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MÁV SZIMFONIKUSOK: Zenében utazunk

5 perc olvasás
<span class="inline left"><span class="inline left"><a href="/node/10124"></a><a href="/node/10124"><img class="image thumbnail" src="/files/images/CarloPonti.thumbnail.jpg" border="0" alt="Carlo Ponti Jr." title="Carlo Ponti Jr." width="100" height="100" /></a></span><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Carlo Ponti Jr.</strong></span></span>  <p>2008. február 20-án, szerdán este fél 8-kor lesz a MÁV Szimfonikusok Erdélyi bérletének soron következő hangversenye a Zeneakadémián a következő programmal: </p><p>

carlo ponti jr.Carlo Ponti Jr. 

2008. február 20-án, szerdán este fél 8-kor lesz a MÁV Szimfonikusok Erdélyi bérletének soron következő hangversenye a Zeneakadémián a következő programmal:

carlo ponti jr.Carlo Ponti Jr. 

2008. február 20-án, szerdán este fél 8-kor lesz a MÁV Szimfonikusok Erdélyi bérletének soron következő hangversenye a Zeneakadémián a következő programmal:

Bartók: Román népi táncok,

Beethoven: I. (C-dúr) zongoraverseny és

Csajkovszkij: IV. szimfónia.

Közreműködik: Adriano Jordão,

Vezényel: Carlo Ponti Jr.

 A MÁV Szimfonikus Zenekar Erdélyi Miklós bérletének hangversenye a szólisták révén tarthat igényt különleges érdeklődésre, hisz a műsor méltán népszerű remekművekből összeállított siker-program.

  bartók bélaBartók BélaBartók Béla Román népi táncok című alkotása 1915-ben készült zongorára.

  Adriano Jordão zongoraművész

adriano jordão zongoraművészAdriano Jordão zongoraművész

Adriano Jordão, portugál zongoraművész 1946-ban született Angolában. Zongora tanulmányait hazájában kezdte, 1967-ben ösztöndíjjal egy évig az Egyesült Államokban tanult. 1969-ban a lisszaboni Nemzeti Konzervatóriumban szerezte meg művészdiplomáját. A következő években több hazai és nemzetközi zongoraversenyen szerepelt sikerrel, a legszebb eredmény 1. díj a párizsi Nemzetközi Debussy Versenyen. Ettől kezdve a világ minden részén koncertezett, többek között New York Párizs Athén Róma, Salzburg, Brüsszel Luxemburg Frankfurt, Helsinki, Moszkva, Szentpétervár, Prága, Bukarest, Caracas, Bogota, Rio de Janeiro, Tokio, Peking, Sanghaj, Új-Delhi, Hong-Kong, Washington és Boston hangversenytermeiben. Partnerei voltak, sok más között Alain Lombard, Végh Sándor, Claudio Scimone karmesterek, híres énekesek, mint Ilena Cotrubas, Peter Schreier, Hamari Júlia. Több rangos nemzetközi fesztiválon vett részt, a Casa de Mateus Zenei Fesztiválnak húsz éven keresztül volt művészeti igazgatója. Kitüntették a Francia Becsületrenddel és a Máltai Lovagrend Érdemkeresztjével. Kiemelkedően sokat vendégszerepelt Európában és az Egyesült Államokban. Zongoraművészi tevékenysége mellett hivatásos diplomataként Brazíliában szolgálja hazáját, a koncertezéssel azonban nem hagyott fel.

carlo ponti jr.Carlo Ponti Jr.

Carlo Ponti Jr. Híres művészcsaládból származik: apja a nemrég elhunyt világhírű olasz filmrendező, Carlo Ponti, édesanyja Sophia Loren filmszínésznő. Kisgyermek korában kezdett zongorázni, és szép sikereket ért el: díjat nyert többek között a Claude Kahn Versenyen, a Francia Rádió Zongoraversenyén és a Párizsban megrendezett Nemzetközi Bach zongoraversenyen. Karmesteri tanulmányait az Egyesült Államokban, a Connecticut állambeli Hartford Egyetem zene fakultásán kezdte, majd a Los Angeles-i Columbia Egyetemen szerezte meg mesterdiplomáját. Egyetemi tanárai mellett Zubin Mehta, Andrej Borejko és a Bécsi Zeneakadémián, Leopold Hager irányításával tökéletesítette tudását. Miután vendégkarmesterként nagy sikerrel mutatkozott be 2000-ben, Moszkvában az Orosz Nemzeti zenekar társkarmesterévé szerződtették. 2001-ben San Bernardino Szimfonikus Zenekar (USA) vezető karmestere lett, megbízását egészen a 2009/2010 évad végéig meghosszabbították. Vendégkarmesterként vezényelte a Szlovák Filharmonikus Zenekart, a Strasbourgi Filharmonikusokat, a Maggio Musicale Zenekart (Firenze) a Luxemburgi Filharmonikusokat, a Cseh Nemzeti Zenekart, fellépett Oroszországban (Nyizsnij Novgorod)

Olaszországban Fenice Színház, /Velence/ és Bari Szimfonikus Zenekar, Németországban (Köln, Jena, Bréma), az amerikai kontinensen (Winnipeg, Arkansas), Spanyolországban (Musica de Villena Nemzetközi Zenei Fesztivál). Carlo Ponti különös elhivatottságot érez a fiatal tehetségek támogatása iránt. Rendszeresen szervez mesterkurzusokat fiatal karmesterek számára, és gyakran vezényel olyan vezető ifjúsági zenekarokat, mint az Amerikai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, UCLA Philharmonia és a Fiatal Muzsikusok Alapítványának Zenekara az Egyesült Államokban. Több rangos zenei fesztivál visszatérő vendége és különösen szívesen hívják nemzetközi ifjúsági zenekarok élére

A MÁV Szimfonikusok Következő mesterbérlet hangversenye

2008. április 3. Sosztakovics Est

Ünnepi nyitány Op. 96,

II. Gordonkaverseny,

V. szimfónia Op. 47,

Km.: Varga Tamás,

Vezényel: Kovács János

A MÁV Szimfonikus Zenekar, illetve, ahogy külföldön ismerik, a MÁV Symphony Orchestra alapításától eltelt több mint hat évtized alatt Magyarország egyik legrangosabb zenei együttesévé vált. Rendszeres hangversenyeinek nagyszámú és hűséges közönsége van évtizedek óta a Zeneakadémián, valamint a Művészetek Palotájának megnyitása óta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az országban mindenki, aki nyomon követi a magyar komolyzenei élet híreit, tudja, hogy ez az együttes a 3 TENOR egyik hangversenyén közreműködött, 1999 januárjában, Tokióban, nem kisebb karmester, mint James Levine a New York-i Metropolitan Opera főzeneigazgatójának vezényletével.

Megszervezte az Unokák és nagyszülők hangversenyei sorozatot a Stefánia palotában, a Zene-Tér-Kép házikoncerteket, és a várandós kismamák részére a Szeretethang sorozatot.

 A Szeretethang foglalkozásokat Ácsné Székely Edit, a MÁV Szimfonikusok fuvolaművésze és Dr. Kokas Klára zenepedagógus, Kodály Zoltán tanítványa vezetik.
A sorozat második foglalkozására március 6-án, csütörtökön 17 órakor, a zenekar próbatermében (Budapest, VIII. Múzeum utca 11.) kerül sor.

Csajkovszkij: IV. szimfónia – 3. tétel Vezényel: Gál Tamás 1998.10.20

MÁV Szimfonikus Zenekar

 http://www.mavzenekar.hu/index.php?lang=hu

Simon Éva

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.