Hosszabban elnyúló csökkenő trendre – medve piacra – van kilátás a KBC Equitas elemzői szerint, de a negatív környezetben is megtalálhatják a befektetők a tetszetős lehetőségeket, ha betartanak néhány alapvető szabályt.

 

 Hosszabban elnyúló csökkenő trendre – medve piacra – van kilátás a KBC Equitas elemzői szerint, de a negatív környezetben is megtalálhatják a befektetők a tetszetős lehetőségeket, ha betartanak néhány alapvető szabályt.

 

Csak illúzió, hogy a részvények olcsóvá váltak az elmúlt időszak árfolyamesései után, a fundamentumok alapján hosszabban elnyúlóan csökkenő trend sem elképzelhetetlen, még ha egy darabig ki is tartanak a napokban beállított mélypontok – vélik a KBC Equitas elemzői. A piaci környezet tehát nem lesz ideális a részvénypiacokon, de ez nem jelenti, hogy mindenképpen visszavonulót kellene fújnunk. „A megfelelő stratégiával és kellő körültekintéssel az előttünk álló hónapok is kiváló lehetőségeket tartogatnak. A lényeg, hogy minél szélesebb fókusszal tekintsünk a piacokra, és ne feledkezzünk meg a szigorú kockázatkezelésről" – vélekedik Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője.

 

Borongós kilátások a világgazdaságban

 

A globális gazdasági növekedésre több oldalról is árnyék vetül. A gazdaságpolitika irányítói kénytelenek beismerni, hogy a lassulásért csak részben okolhatók olyan egyszeri sokkhatások, mint a márciusi japán katasztrófa. A vállalati szektorra vonatkozó elemzői profitvárakozások mindezek ellenére még nem estek, így az éles árfolyamesés miatt akár relatíve olcsónak is tűnhetnek a részvények. A KBC Equitas szerint ez a kép téves, ha tényleg elhúzódó lassulás vagy recesszió áll előttünk, akkor a vállalati profitok visszaesése átlendítheti a mérleget a túlértékeltség oldalára, amit a további árfolyamcsökkenések egyensúlyozhatnak kii.

 

A tőzsdék barátságtalan arcukat mutatták az elmúlt hetekben, nemcsak a jelentős esések, hanem az érezhetően megnőtt volatilitás, változékonyság miatt is. A „medve piacok" sajátossága, hogy az emelkedésekhez képest nagyobb kilengésekkel ingadoznak az árfolyamok, az esést meredek emelkedések tarkítják, alaposan próbára téve a befektetők idegeit, akármilyen irányba is kereskednek. „Muszáj a befektetési stratégiánkat a megváltozott körülményekhez hangolni, az ügyfeleinknek nyújtott oktatásaink során ebben is igyekszünk segítséget nyújtani." – meséli Somi András.

 

Körültekintéssel az árfolyamok eséséből is kereshetünk

 

A helyzet kulcsa a szigorú kockázatkezelés, érdemes az előttünk álló időben még szorosabban fogni a gyeplőt, ebben a legnagyobb segítségünkre a technikai elemzés eszköztára lehet. Olyan belépési pontokat keressünk, amelyekben relatíve szűk stop-loss, azaz a veszteségeinket korlátozó megbízásokat tudunk elhelyezni, és a korábbiaknál magasabb várható hozam-kockázat arányra törekedjünk. Ha ennek megfelelően alakítjuk a szabályainkat, akkor ugyan kevesebbszer látunk majd megfelelő beszállási lehetőséget, de kellemetlen veszteségektől óvjuk meg magunkat a csapkodó piacokon.

 

Az előttünk álló hónapokban árfolyamok eséséből profitáló eszközök is helyet kaphatnak a portfóliónkban, a Budapesti Értéktőzsdén a BUX indexre vonatozó határidős kontraktusokkal, technikai daytrade ügyletekkel és short certifikátokkal is játszhatunk az árfolyamesésre. „Két dolgot érdemes fejben tartani: az esések általában rövidebb idő alatt következnek be, mint a hasonló nagyságrendű emelkedések; másfelől a tőkeáttétel felnagyítja ugyan az elérhető nyereséget, de a kockázatokat is, így ezekre a pozíciókra hatványozottan igaz a kockázatkezelés szigorítása"

 

Egyedi vállalati sztorikra kell fókuszálnunk

 

Az általános piaci bizonytalanságok miatt a tőzsdéken a környezetükből kiemelkedő vállalati sztorikat kell keresnünk, azokat a részvényeket, amelyek a gyenge környezetben is képesek erőt mutatni, azaz „recesszióálló" üzleti modellel bírnak, vagy egészen kiemelkedő növekedést nyújtó területen működnek. A vállalati fundamentumokon túl ezek a részvények technikai szemmel is kiemelkednek a környezetükből, erejüket világos jelzésekkel adva a befektetők tudtára .

 

Szemléletes példa lehet a McDonald's, amely a recesszióval terhelt időszakokban rákapcsol, és jelentősen növeli eredményét, ahogy a fogyasztók az olcsó étkezési lehetőségek felé fordulnak. Hasonlóan stabil lehet egy egészségügyi vagy gyógyszeripari vállalat, főként, ha piacvezető szerepet tud betölteni egy speciális területen. Ilyen például a dialíziskezelések és az ehhez szükséges felszerelések terén világvezető német Fresenius Medical Care. A termékeinek végfelhasználói feltehetően nem a konjunktúrától függően veszik igénybe a kezeléseket, a betegállomány viszont folyamatosan nő.

 

„Ez csak kettő a rengeteg hasonló társaság közül, és nyilvánvaló, csak akkor biztosítunk magunknak elegendő esélyt a vonzó egyedi részvények felderítésére, ha nemcsak a budapesti parketten, hanem külföldi tőzsdéken is keresgélünk, azaz minél szélesebb fókusszal tekintünk a világ részvénypiacaira." – vélekedik a KBC Equitas vezető elemzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük