2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megéri megőrizni

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/12598"><img class="image thumbnail" src="/files/images/cimkep.thumbnail_9.jpg" border="0" alt="Nevelj baromfit! - Plakát az átkosból..." title="Nevelj baromfit! - Plakát az átkosból..." width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Nevelj baromfit! - Plakát az átkosból...</strong></span></span> <p>A hazai agrárium csakis a baromfi- és sertéságazattal együtt képzelhető el. A szakmai képviseletek és a tárca vezetői kerekasztal beszélgetésen vitatták meg az ágazat esélyeit.</p><p>

 nevelj baromfit! - plakát az átkosból...Nevelj baromfit! – Plakát az átkosból…

A hazai agrárium csakis a baromfi- és sertéságazattal együtt képzelhető el. A szakmai képviseletek és a tárca vezetői kerekasztal beszélgetésen vitatták meg az ágazat esélyeit.

 nevelj baromfit! - plakát az átkosból...Nevelj baromfit! – Plakát az átkosból…

A hazai agrárium csakis a baromfi- és sertéságazattal együtt képzelhető el. A szakmai képviseletek és a tárca vezetői kerekasztal beszélgetésen vitatták meg az ágazat esélyeit.

„Kis piac, sok szereplővel" jellemezték az érdekeltek az ágazat helyzetét, annak az óhajuknak adva hangot, hogy csak olyan vállalatok részesülhessenek támogatásban, ahol az üzleti tisztesség a vezérelv.

baromfifarm letenyénBaromfifarm LetenyénA konferencián Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a magyar agrárdiplomácia álláspontját ismertette, felvázolva a támogatás lehetőségeit. Azokról a tendenciákról szólt, amelyek az ágazat mozgásterét a jelenben meghatározzák.

génkezelt, előkopasztott tyúk -kanadából. ezt azert nem ...Génkezelt, előkopasztott tyúk -Kanadából. Ezt azert nem …A magyar agrárdiplomácia azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unióban most zajló felülvizsgálat nem eredményezheti a mezőgazdasági támogatásokra 2013-ig már elhatározott összeg csökkentését.

tyuk.thumbnailA mezőgazdasági termelésre negatív befolyásoló tényezők hatottak, így a madárinfluenza, mely átmenetileg fogyasztói bizalomvesztéssel is járt, de a problémák gyökere a takarmányárak robbanásszerű növekedésében keresendő.

Az ágazatok korszerűsítése elengedhetetlen a versenyképesség megőrzése szempontjából, bár ezt a kérdést a foglalkoztatás oldaláról is vizsgálni kell. Előreláthatóan kedvezően alakul az idei takarmánytermés hazánkban, idén mintegy 16 millió tonna gabona betakarítása prognosztizálható.

kakas.thumbnailA helyzet reális felmérésének tükrében fogalmazható meg az ágazat támogatási rendszere.

Közös cél a baromfi- és sertés terméktanácsok mozgásterét elősegíteni. A múlt évben a Baromfi Terméktanács 1,5 milliárdos, a Vágóállat és Hús Terméktanács 2 milliárd Ft.- támogatásban részesült.Az állattenyésztők előrehozott kifizetéssel jutottak hozzá a 2007. évi haszonállat támogatáshoz, mely csak 2008-ban lett volna esedékes.

pulyka.thumbnailA biztonságos takarmányellátás érdekében az állattartók 300.000 tonna kukoricához kedvezményes feltételekkel juthatnak hozzá. A termelés- elsősorban az állattartás- forgóeszköz igényeinek biztosítására az Új Magyarország Agrár Forgóeszköz Hitelkonstrukció keretében mintegy 20 milliárd Ft.- hitelkeret áll rendelkezésre, 1-200 milliós összegekre legfeljebb öt éves futamidővel, kétéves türelmi idő lehetőségével.

A jövő terveiben a mezőgazdasági üzemek korszerűsítéséhez nemzeti hatáskörben nyújtott kedvezményes hitel és lízing-támogatási konstrukció kidolgozása várható beruházásokra igényelhető állami támogatásra. Közösségi agrármarketing támogatások elnevezéssel készül keret a mezőgazdasági termékeket előállítók és feldolgozók részére a piaci ismeretek bővítésére, a fogyasztók jobb tájékoztatása céljára. Kiemelt jelentőségű a fogyasztói bizalom erősítése, a minőségi hazai termékek folyamatos reklámja.

A szalmonella mentesítés terén a közeljövőben EU-s társfinanszírozással megvalósuló támogatási rendelet megalkotása várható.

Ezt a kérdéskört is érintette hozzászólásában dr. Süth Miklós, földművelésügyi és vidékfejlesztési szakállamtitkár, országos főállatorvos.   Jövő év elejétől kizárólag szalmonella mentes tojás forgalmazható. Hangsúlyozta, hogy a hazai élelmiszerbiztonsági előírásoknak az Unió követelményeivel összhangban kell érvény szerezni.

Tausz Anikó

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.