2022.június.28. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megtérülő környezetvédelem – Láthatatlan hőtükör

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13708"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image1.thumbnail_48.jpg" border="0" width="100" height="58" /></a></span>  <p>Bármely épület üzemeltetésének messze legnagyobb tétele az energiafogyasztás. Bár a korszerűbb készülékek kevesebb energiát használnak a korábbiaknál, a világ energiaéhsége folyamatosan nő. Ennek előállítása a globális felmelegedés egyik meghatározó oka, a melegedés miatt üzembe állított légkondicionálók még több energiát követelnek, és már ki is alakult az ördögi kör. </p><p> 

image1.thumbnail 48 

Bármely épület üzemeltetésének messze legnagyobb tétele az energiafogyasztás. Bár a korszerűbb készülékek kevesebb energiát használnak a korábbiaknál, a világ energiaéhsége folyamatosan nő. Ennek előállítása a globális felmelegedés egyik meghatározó oka, a melegedés miatt üzembe állított légkondicionálók még több energiát követelnek, és már ki is alakult az ördögi kör.

 

image1.thumbnail 48 

Bármely épület üzemeltetésének messze legnagyobb tétele az energiafogyasztás. Bár a korszerűbb készülékek kevesebb energiát használnak a korábbiaknál, a világ energiaéhsége folyamatosan nő. Ennek előállítása a globális felmelegedés egyik meghatározó oka, a melegedés miatt üzembe állított légkondicionálók még több energiát követelnek, és már ki is alakult az ördögi kör.

 

Az ablakfelületek fóliázása azoknak a megoldásoknak ez egyike, melyek segítenek kitörni ebből.

Ma már – részben a melegedő klíma, részben a fogyasztói igények miatt – az épületek hűtése rendre többszörösébe kerül, mint a téli fűtésszámla. Mivel ez korábban fordítva volt, a manapság használatos építési technológiák elsősorban a hő benntartására specializálódtak. A kiváló hőszigetelésű „melegházak" hűtése aztán óriási energiatöbbletet kíván, aminek előállítása során további, üvegházhatást okozó gázok szabadulnak fel.

A 17,5 kW alatti teljesítményű split és multisplit készülékek eladása csak a francia klímatechnikai piacon évi 33 százalékkal nő, Magyarországon a növekedés még dinamikusabb. Hazánkban egy meleg nyári nap villamosenergia-igénye körülbelül 5700 megawatt, ami csak a klímaberendezések miatt évente 60 megawattal (60 millió watt) nő.

Megoldást a hővisszaverő fóliák használata jelent, melyek legnagyobb gyártója az amerikai 3M. Egy átlagos épület teljes energiafelhasználásának mintegy 40 százaléka az üvegfelületeken érkező hő kompenzálására fordul, mely 3M épületfóliákkal akár 90 százalékkal csökkenthető. A klimatizálásra fordított költség tehát 36 százalékkal csökkenthető megfelelő fólia applikálásával.

Sokakban él a tévképzet, hogy a fóliás ablak egyet jelent a kívülről fémesen tükröződő felülettel, és a homályos beltérrel. Ezzel szemben a valóság az, hogy az új fejlesztésű 3M Prestige fóliák már egyáltalán nem tartalmaznak fémet, miközben beengedik a látható fény gyakorlatilag egészét a hő és UV-sugarak kizárása mellett.

A hő kinntartását irodák és más munkahelyek esetében jogi okok is indokolják. Az uniós szabályozás ugyanis szorgalmazza az energiatakarékos épületüzemeltetést, miközben a jog szigorúan rendelkezik a munkahelyeken elvárt hőmérséklet-tartományról. Ez utóbbi pontos beállítása egyébként munkáltatói érdek is. Kutatások ugyanis egybehangzóan bizonyítják, hogy 24 oC felett a koncentráció és a munka hatékonysága radikálisan csökken.

A beruházás átlagos megtérülése – lakó és irodaépületeknél egyaránt – nagyjából 1-5 év – miközben a komfort azonnal nő, a rezsi pedig csökken, ami az épület állagától kezdve a használati szokásokon keresztül a tájolásig sok mindentől függ. Nem véletlen, hogy több ismert hipermarket-lánc, pláza és irodaház mellett már az új családi házak is a megtakarítás e formáját választják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.