2010. ovember 18-án, csütörtökön délben néhány hónapra elhallgattak a Mátyás-templom harangjai. Nyolc nap múlva a két történelmi harangot kiemelték a toronyból és Passauba szállították. Az immár áthangolt, megtisztított harangok négy új társukkal 2010. december 16-án érkeztek vissza Budapestre, a Mátyás-templom elé.

2010. ovember 18-án, csütörtökön délben néhány hónapra elhallgattak a Mátyás-templom harangjai. Nyolc nap múlva a két történelmi harangot kiemelték a toronyból és Passauba szállították. Az immár áthangolt, megtisztított harangok négy új társukkal 2010. december 16-án érkeztek vissza Budapestre, a Mátyás-templom elé.

A plébánia 2008-ban elnyerte a Norvég Alap támogatását a „A történelmi harangok rekonstrukciója és lengéscsillapító szerkezet elhelyezése a Mátyás-templomban" című pályázatára. A norvég támogatás mellett a projekt megvalósulásához nagyban hozzájárult a Budavári Önkormányzat, amely átvállalta a pályázati önrészt.

Az elmúlt héten újabb támogatót kaptak a harangok: Gerencsér László, a Hérosz Zrt. elnöke mintegy 6 millió forintot adományozott a Plébániának. A Hérosz Építőipari Zrt. ezzel magára vállalta a több száz éves harangok, valamint újonnan öntött társaik ki- és beemelésének előkészítési és lebonyolítási költségeit.

A harangok Passauba szállítását, majd mind a hat harang Budapestre szállítását a DHL Freight vállalta, ezzel támogatva a világörökség részét képező templom és harangjainak megújulását.

A három új harang a passaui Rudolf Perner harangöntöde műhelyében készült idén nyáron.

A harangok az Úr Krisztus, valamint Isten szolgái, XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére készültek. Méretük: 200, 155 illetve 117 cm átmérő, súlyuk 45, 19, illetve 15 mázsa.

A templom már meglévő két harangja Szent Károly és a Szentháromság tiszteletére lettek felszentelve. Az 1891-ben öntött Szent Károly-harang 180 cm átmérőjű, súlya 32 mázsa, míg a templom legrégebbi, 1723-ban öntött Szentháromság-harangja 105 cm átmérőjű, súlya: 800 kg.

A három új, valamint a két történelmi harang mellett Rudolf Perner ajándékaként – az eddigi lélekharang felváltására – érkezik egy Szent Margit tiszteletére öntött, 110 kg-os kisharang is, hogy a lélekharang is tökéletes zenei összhangban szóljon nagyobb társaival.

A harangok szobrászati díszítése és feliratai

Krisztus-harang
Három domborműve: Madonna a gyermek Jézussal, Keresztrefeszítés, Világbíró Krisztus. Fent töviskoszorú fut körbe, amelyet a mottó fölött golgotavirág-motívum fog össze. Lent szőlőinda húzódik végig, amelyben a mottó alatt madarak bújnak meg. A szobrászati díszítés Szőnyi Endre szobrászművész munkája.
Sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem jövendők, sem erősségek, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat minket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van.
Ajánlás: Az üdvösség 2010. és XVI. Benedek pápa kormányzásának 6. évében a Budavári Főtemplom közössége Varjú Imre plébános vezetésével az Isteni Megváltó, az Úr Krisztus tiszteletének szentelt engem, hogy megfeleljek mindenkinek, aki reményének okáról kérdezi.

Szent Károly-harang
Isten dicsőítésére, hazánk Nagyasszonya templomába, I. Mátyás király tornyából szólítom a híveket.
Védszentem Borromei Szent Károly bíbornok.
Fölajánlott és fölszentelt Hornig Károly báró, veszprémi püspök. Walser Ferencz öntött Budapesten, 1891.

XII. Piusz-harang
Három domborműve: XII. Piusz pápa jellegzetes, széttárt karú gesztusával; Mária mennybevétele; Piusz pápa címere. Szabó Tamás szobrászművész alkotásai.
Isten! Isten! Isten! Bár zengene minden szívben e kimondhatatlan név, minden jog, igazságosság és szabadság forrása! 1956. XI. 10.
Ajánlás: Az Angyali Pásztor, XII. Piusz pápa tiszteletére és közbenjárása kiesdésére öntetett engem a Budavári Főtemplom közössége Varjú Imre plébános vezetése alatt a megváltás 2010., XVI. Benedek pápa kormányzásának 6. évében.

II. János Pál-harang
Három reliefje: II. János Pál pápa 2000 nyarán megáldja a Szent Korona másolatát; a templom főoltárának Mária-szobra, amelyet 2000. augusztus 15-én ezzel megkoronáztak; II. János Pál pápa címere. Lebó Ferenc szobrászművész alkotásai.
Ne féljetek az igazságtól! Ne féljetek a jövőtől! Ne féljetek, ha a szeretet áldozatot követel! Ne féljetek odaszentelni az életeteket! Ne féljetek az árral szembe menni! Ne féljetek a szenvedéstől és a haláltól! Ne féljetek befogadni Krisztust!
Totus Tuus
Egészen a tiéd vagyok és mindenem a tiéd.
Befogadlak mindenembe. Add nekem szívedet, Mária!
Ajánlás: II. János Pál pápa hősi tanúságtételének emlékezetére öntetett engem Varjú Imre plébános és a budavári hívek közössége az Úr 2010., XVI. Benedek pápaságának 6. évében.

Szentháromság-harang
Goss mich Antoni Zechenter in Ofen Anno 1723.
DEO Uni In Essentia Trino In Personis Patri, Filio et Spiritui Sancto D. D.
Anno MDCCXXIII Post Urbem Incineratam Ipso Die Paschatis 28. Martii Hanc Campanam R. P. Stephanus Dinarich Provinciae Austriae Societatis JESU Provincialis F. F.

Szent Margit-harang
Díszítése: Árpád-házi Szent Margit alakja egy 1500 körül készült fametszet alapján.
Margit imái vezekelve szállnak
Örülj, vigadj magyar haza,
hogy Krisztus hozzád ily kegyes,
van már, ki érted szólana,
és üdvös pártfogást szerez.

Az új harangok érkezés után 30 napos közszemlére kerültek a templom bejárata előtt. A Perner cég az ünnepek elmúltával, januárban kezdi meg a harangok beépítését a Mátyás-toronyba. Ennek során teljesen új, tölgyfa harangszékeket készítenek, amelyekben a négy nagyobb harang mellett egy-egy elleninga gondoskodik arról, hogy harangozás közben ne terheljék a tornyot a hatalmas tömegek lengése által keltett vízszintes irányú erők.

A régi és új harangok együttes megszólalására 2011 tavaszáig, valószínűleg húsvétig kell várni.

Az eseményről készült videó Videótárunkban megnézhető.

Magyar Kurír

Képek: Török Viktória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük