2009.05.12 Fidesz az Országgyűlésben érdeklődött az EKG jövőbeli működéséről.

2009.05.12 Fidesz az Országgyűlésben érdeklődött az EKG jövőbeli működéséről.

Az Országgyűlésben elhangzott kérdés és az arra adott válasz:

DR. NYITRAI ZSOLT (Fidesz): "Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr!

Az elektronikus kormányzás alap-infrastruktúráját egy kormányhatározatban megfogalmazottaknak megfelelően létrehozott elektronikus kormányzati gerinchálózat biztosítja; egy olyan informatikai hálózat, amelynek az a feladata, hogy a kormányzati és közigazgatási adatbázisokat, hálózatokat és informatikai rendszereket összekapcsolja a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott kormányzati körnek, valamint a különböző kormányzati szolgáltatások elérhetőségét biztosítsa a civil szféra számára.

Az elektronikus, vagy ahogyan szintén emlegetik, egységes kormányzati gerinchálózat üzemeltetésére kötött szerződés 2009 novemberében – pár hónap múlva – lejár. A szerződés részleteit már aláírása óta némi homály övezi.
Nem ismert, hogy pontosan mely költségvetési szervezetek, milyen szakmai tartalommal, milyen ütemezésben csatlakoztak a gerinchálózathoz. Az sem ismert a széles nyilvánosság előtt, hogy mekkora ellentételezést fizetett a költségvetés a hálózat eddigi üzemeltetéséért.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség felelősséget érez a jövő iránt, ezért érdeklődünk arról, hogy vajon mi várható 2009 novembere után.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, adjon világos tájékoztatást, hogy a szerződés lejárta után milyen módon történik majd a hálózat üzemeltetése.

Az átállás komplex műszaki és jogi tevékenységének kivitelezésére milyen intézkedési tervet dolgoz ki? Milyen ütemezéssel tervezi ön az átállásra való felkészülést? Az átállás milyen formában érinti az intézmények folyamatos működését, az átállási terv kivitelezéséről mikor és milyen formában tájékoztatják majd a bevont intézményeket?"

DR. BAJA FERENC, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: "Elnök Úr!Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr!

Az EKG üzemeltetésére vonatkozó, ez év végén lejáró szerződés az államra nézve igen kedvező feltételekkel jött létre. Az üzemeltetési díj, amely a költségvetést terheli, évente összesen bruttó közel 300 millió forint, amely a hálózat méreteit és a piaci árakat tekintve rendkívül alacsony. A kedvező képet tovább erősíti, hogy a szolgáltató saját forrásból 5 év alatt 12 milliárd forint értékű fejlesztést vállalt, amelyet mára teljesített. A fejlesztések során beszerzett eszközök a szerződés lejártakor állami tulajdonba kerülnek.

Az EKG méreteit jellemzi, hogy a bekötött kormányzati intézményi telephelyek száma 1700 fölé nőtt, a felhasználók száma 90 ezer. Az önkormányzatok oldaláról már több mint 1500 önkormányzat, illetve körjegyzőség csatlakozott a központi rendszerhez, és év végéig terveink szerint valamennyi hatósági feladatot ellátó szerv csatlakozik. A rendszer internetforgalmi csúcsidőben meghaladja a 800 megabit/szekundum sávszélességet, és dinamikusan növekszik. A hálózat üzemeltetésére vonatkozó beszerzési eljárás előkészítése megkezdődött, és terveink szerint június hónapban kiírásra kerül.

Az új kiírás a még gazdaságosabb üzemeltetés érdekében az állami hálózatok további egységesítését tűzi ki célul, összhangban a nemzeti digitális közműtervezet kialakításával, amelynek a kibővített EKG egyik alapelemét fogja képezni.

Az üzemeltetők kiválasztása során csak üzemeltetőt választunk, ami azt jelenti, hogy továbbra is állami tulajdonban maradnak az eszközök, a jelenlegi szerződéshez hasonlóan kedvező feltételeket kívánunk elérni.

Figyelembe véve, hogy az EKG üzemeltetését biztosító eszközök részben már állami tulajdonban vannak, illetve a szerződés lejártakor abba kerülnek, az átállás az üzemeltetőváltás során nem okozhat fennakadásokat, az intézmények folyamatos működését ez nem veszélyezteti. A csatlakozott szervezeteknek a beszerzési eljárás tervezett ütemezése szerint feszített, de gondos tervezés mellett megfelelő idejük lesz az általuk igénybe vett emelt szintű szolgáltatásra vonatkozó szerződéseik megkötésére, amelyek a jogszabály biztosította egyszerűsített módon, egyszerű megrendelés útján valósíthatók meg."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük