Tizenegy európai ország több mint 600 főiskolai és egyetemi hallgatója nyújtotta be ötleteit a Henkel Innovation Challenge elnevezésű nemzetközi innovációs versenyére.

 

 

Tizenegy európai ország több mint 600 főiskolai és egyetemi hallgatója nyújtotta be ötleteit a Henkel Innovation Challenge elnevezésű nemzetközi innovációs versenyére.

 

A versenyben a hallgatók elképzelték, hogy kreatív üzletfejlesztési menedzserként hogy dolgoznának ki egy, a 2050. évre vonatkozó koncepciót a kozmetika vagy a mosó- és háztartási tisztítószerek üzletághoz tartozó Henkel-termékre. A Budapesten megrendezett országos döntőn a tíz legjobb magyar csapat mutatta be ötleteit. A Budapesti Műszaki Egyetem Mano csapata győzött, melynek tagjai áprilisban a brüsszeli nemzetközi döntőn mérik össze képességeiket a többi európai ország nyerteseivel.

A Henkel Innovation Challenge vetélkedőn idén tizenegy európai ország: Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia és Törökország vesz részt. Minden országban külön országos döntőt rendeznek. Az egyes országok győztes csapatai áprilisban a brüsszeli nemzetközi döntőn találkoznak egymással. A 2008 végén másodízben meghirdetett nemzetközi innovációs verseny ismét nagy sikert aratott, tizenegy országban több mint 600 diák nyújtotta be ötleteit.

A vetélkedő témája volt annak a megjelenítése, hogy milyen lesz az élet 2050-ben, és milyen innovatív termékötleteket és üzleti megoldásokat vezetnének be a jövőben. A tíz legjobb magyar csapatot a Henkel meghívta a Budapesten rendezett országos döntőre. A Magyarország különböző részeiről érkező hallgatók a Henkel vezetőiből álló zsűrinek mutatták be ötleteiket és elképzeléseiket. Az ország minden részéről érkeztek hallgatók. A Budapesti Műszaki Egyetem négy, a Budapesti Műszaki Főiskola, a Debreceni Egyetem és a Modern Üzleti Tudományok Főiskola egy-egy csapattal képviseltette magát a döntőben. Döntőbe jutottak olyan vegyes csapatok is, melyek tagjai a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Budapesti Kommunikációs Főiskola, az ELTE és az IBS hallgatói közül kerültek ki.

A magyarországi döntőben résztvevő csapatok kreativitásukkal, tudásukkal és lelkesedésükkel a verseny során rendkívül jó benyomást tettek a zsűrire. A prezentációk hatását rajzok, számítógépes animációk, saját készítésű videók és termékek fokozták. Nagyon jó volt látni, hogy a fiatalok munkáikban különösen nagy hangsúlyt helyeztek a fenntarthatóságra. Olyan termékeket, megoldásokat javasoltak, melyek takarékoskodtak az energiával és a vízzel, újrafelhasználhatóak, és az emberi egészség védelme és a környezet kímélete nagy szerepet játszott a kialakításukban – mondta Deák Ferenc, a vállalat ügyvezető igazgatója, aki részt vett a zsűri munkájában.

A döntőbe jutott magyar csapatok ötletei kivétel nélkül olyan új terméket vagy folyamatot, és a hozzájuk kapcsolódó marketing stratégiát dolgoztak ki, melyeket a jövőben várható nehézségek pl. energia,- vízhiány elhárítására készítettek. A magyar döntőben győzött a BME Mano elnevezésű csapata, melynek tagjai Elekes Kinga, Hajmási Erika és Schall Dóra. A Mano csapat eredeti ötleteivel és magabiztos bemutatójával győzte meg a zsűrit, és munkájuk jutalma egy-egy laptop volt, és a nemzetközi döntőben képviselhetik hazájukat.

A verseny lehetőséget nyújt a hallgatóknak arra, hogy értékes kapcsolatokat építsenek ki egy jelentős nemzetközi vállalattal. A Henkel pedig jól képzett és motivált tehetséges fiatalokat ismer meg Európa különböző országaiban. A hallgatói csapatok mentorai a Henkel vezetői voltak, akik nemcsak az országos döntők helyszínén ismerték meg a versenyzőket, hanem már az előkészítő szakaszban is segítették őket. A verseny során nemcsak új ismeretekre tehettek szert kölcsönösen, hanem személyes kapcsolatokat is kiépíthettek, ahogy ez a tavaly is történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük