2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mobilitási Hét: legyen az utca ismét az embereké

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/3096"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mobilitasihet.thumbnail.jpg" border="0" alt="Mobilitási Hét" title="Mobilitási Hét" width="100" height="65" /></a></span> <p> Budapest Fõváros Önkormányzata immár 6. éve vesz részt a Mobilitási Hetet rendezõ városok nemzetközi versenyében.</p><p> 

 mobilitási hét

 Budapest Fõváros Önkormányzata immár 6. éve vesz részt a Mobilitási Hetet rendezõ városok nemzetközi versenyében.

 

 mobilitási hét

 Budapest Fõváros Önkormányzata immár 6. éve vesz részt a Mobilitási Hetet rendezõ városok nemzetközi versenyében.

 

 A kezdeményezést az Európai Unió Környezetügyi Fõbiztosa, a magyar minisztériumok, nemzetközi szakmai szövetségek és hazai civil szervezetek egyaránt támogatják. Budapestet az a rendkívüli elismerés érte, hogy a résztvevõ 1500 város, fõváros között a 2005. évi versenyben a harmadik, a 2006-évi versenyben a második helyezést ért el, s megkapta az Európai Unió Green Award diplomáját, amelyet Sztavrosz Dimasz, az EU környezeti biztosa adott át.

Idén szeptember 16. és 22. között rendezi meg a Fõvárosi Önkormányzat az Európai Mobilitási Hetet és a Nemzetközi Autómentes Napot. A Fõvárosi Közgyûlés ennek kapcsán tárgyalja június 28-án Hagyó Miklós fõpolgármester-helyettes elõterjesztését, amely javasolja a Budapest csatlakozási szándékát kifejezõ idei Mobilitási Hét Kartájának aláírását. A Kartát a Közgyûlés pozitív döntését követõen Demszky Gábor fõpolgármester írja majd alá a Fõvárosi Önkormányzat nevében.

Hagyó Miklós, a fõváros környezetvédelméért is felelõs fõpolgármester-helyettese tájékoztatása szerint a Budapesten megrendezésre kerülõ Mobilitási Hét programjait a "LEGYEN AZ UTCA AZ EMBEREKÉ!" központi jelmondattal összhangban szervezzük meg. Minden napján egy-egy téma köré – pl: KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS, ÉSSZERÛ AUTÓHASZNÁLAT, KERÉKPÁROZÁS, MOBILITÁS ÉS BEVÁSÁRLÁS – rendezett programokon vehetnek részt az érdeklõdõk. A Mobilitási Hét keretében számos szórakoztató és izgalmas akcióra is sor kerül, így például a környezetkímélõ hibrid-autók bemutatójára, vagy az ún. Eljutási Versenyre, amelynek során négy csapatnak kell különbözõ közösségi közlekedési eszközökkel eljutnia a célállomásra.

A fõpolgármester-helyettes hozzátette: a Karta értelmében a Fõváros egy vagy több olyan maradandó intézkedést fog megvalósítani, amely elõsegíti az egyéni autóhasználat helyett a környezetkímélõ, fenntartható városi közlekedésre való áttérést. ?Az idei év központi témájához való kapcsolódás különleges formája, hogy az állandó intézkedések közül legalább egy azt célozza, hogy az utak egy részét visszaadjuk a gyalogosok, a kerékpárosok és a közösségi közlekedés számára."

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.