2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

(Most) a világ leggyorsabb processzora a SUN UltraSPARC T2

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/4237"><img class="image thumbnail" src="/files/images/T2-left-new.thumbnail.jpg" border="0" alt="Sun T2 processzor" title="Sun T2 processzor" width="100" height="96" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Sun T2 processzor</strong></span></span> <p>A Sun Microsystems Inc. augusztus 7-én bejelentette az UltraSPARC T2 lapkát, amely a világ leggyorsabb, kereskedelmi forgalomban kapható mikroprocesszora. Ez az elsõ processzor az iparág történetében, amely egyetlen lapkán nyolc magot tartalmaz és 64 végrehajtási szálat támogat. Kimagasló szálankénti energiahatékonyságával az UltraSPARC T2 új kategóriát teremt a nagyteljesítményû processzorok világában.</p><p>

 sun t2 processzorSun T2 processzor

A Sun Microsystems Inc. augusztus 7-én bejelentette az UltraSPARC T2 lapkát, amely a világ leggyorsabb, kereskedelmi forgalomban kapható mikroprocesszora. Ez az elsõ processzor az iparág történetében, amely egyetlen lapkán nyolc magot tartalmaz és 64 végrehajtási szálat támogat. Kimagasló szálankénti energiahatékonyságával az UltraSPARC T2 új kategóriát teremt a nagyteljesítményû processzorok világában.

 sun t2 processzorSun T2 processzor

A Sun Microsystems Inc. augusztus 7-én bejelentette az UltraSPARC T2 lapkát, amely a világ leggyorsabb, kereskedelmi forgalomban kapható mikroprocesszora. Ez az elsõ processzor az iparág történetében, amely egyetlen lapkán nyolc magot tartalmaz és 64 végrehajtási szálat támogat. Kimagasló szálankénti energiahatékonyságával az UltraSPARC T2 új kategóriát teremt a nagyteljesítményû processzorok világában.

Az UltraSPARC T2 az elsõ processzor, amely egyetlen lapkán belül valósítja meg a kiszolgálórendszerek legfontosabb funkcióit: az adatfeldolgozást, a hálózati és biztonsági funkciókat, a lebegõpontos mûveleteket, az I/O-kezelést, valamint a gyorsított memória-hozzáférést. A processzor a többszálas feldolgozások terén kiemelkedõ Solaris operációs rendszer számára is erõteljes támogatást biztosít. A többféle komponens egyetlen szilíciumlapkára való integrálása nemcsak költségmegtakarítást, de teljesítménynövelést és gazdaságos energiafelhasználást is eredményez, fokozott megbízhatóság mellett.

A nyílt megoldások iránti hagyományos elkötelezettségéhez igazodva a Sun az UltraSPARC T2 processzorhoz kapcsolódó szellemi tulajdont is nyílt forráskódú licenc alapján fogja kiadni. Ma nincs olyan vállalat a világon, amely a Sunnál több programkódot terjesztett volna nyílt forráskódú rendszerben. A Sun ennek megfelelõen bétaprogramot indít az OpenSPARC T2 közösség számára, továbbá dokumentációt ad ki azzal a céllal, hogy a szoftver- és eszközfejlesztõk megismerkedhessenek ezzel a nagyteljesítményû architektúrával.

?Nem csak az a szenzáció, hogy az új processzor megduplázza az elképesztõen sikeres UltraSPARC T1 teljesítményét, ráadásul a CPU órajelének növelése vagy a gyorsítótár méretének megnégyszerezése nélkül, hanem az, hogy kompakt, gazdaságos energiafelhasználású, nagymértékben integrált, teljesen új fajtájú eszközök létrehozását teszi lehetõvé. Ez jóval túlmutat a szervereken, útválasztók, kapcsolók, a távközlési infrastruktúra, gyógyászati képalkotó rendszerek, ipari nyomtatás és még számtalan egyéb eszköz új generációját alapozva meg." – magyarázta David Yen, a Sun mikroelektronikai részlegének ügyvezetõ alelnöke. Az UltraSPARC T2 révén a CMT-technológia (lapkára integrált többszálas technológia) sebességét és méretezhetõségét sokkal szélesebb felhasználási körben alkalmazhatjuk."

Az új generáció tovább erõsíti az UltraSPARC processzorcsalád vezetõ pozícióját az energiahatékonyság területén. Az UltraSPARC T2 processzor a Sun forradalmian új, CoolThreads elnevezésû CMT-technológiájára épül, ezért beéri szálanként mindössze 2 watt teljesítménnyel. A négymagos Intel Xeon ugyanakkor 30 wattot, az IBM négyszálas Power6 processzora pedig 35 wattot fogyaszt szálanként. Az UltraSPARC T2 tehát új normákat jelöl ki a környezetbarát informatika és a hatékonyság terén. A processzoripar legalacsonyabb fogyasztása mellett kétszer annyi mag, tizenhatszor annyi szál, négyszeres átbocsátóképesség, továbbá lapkán belüli hálózati és biztonsági funkciók bizonyítják ezt. Eredmények: UltraSPARC T2 processzorok használatával az ügyfelek akár több millió dollárt is megtakaríthatnak, figyelembe véve a lenyûgözõ teljesítményt, illetve az adatközpontok hûtéssel és helyigénnyel kapcsolatos költségeit.

Áttörést jelent az architektúratervezésben, hogy az UltraSPARC T2 processzor korábban elképzelhetetlen szintet valósít meg a szerverfunkciók egyetlen lapkára történõ integrálásával:

  • Rendkívüli feldolgozási teljesítmény – A nyolc mag és a magonkénti nyolc szál kimagasló átbocsátóképességet biztosít, amit világrekordnak számító teszteredmények is igazolnak. A SPECint_rate2006 tesztprogram 78,3 pontos eredményt mutatott, a SPECfp_rate2006 értéke pedig 61,5 volt. Az UltraSPARC T2 processzor kétszer annyi szálat kezel, mint a Sun UltraSPARC T1, pedig már a T1 is világrekord részesévé vált a közelmúltban, amikor tíz Sun Blade T6300 szervermodul 8253.21 értéket ért el a SPECjAppServer2004 JOPS@Standard alkalmazásszerver-teszten.
  • Hálózati funkciók – Két darab virtuálisan megtöbbszörözhetõ, többszálas, 10 gigabites sebességû Ethernet-port beépített adatcsomag-osztályozással a gyors hálózati hozzáféréshez illetve a szerverek közötti kommunikációhoz.
  • Biztonsági funkciók – Nyolc kriptográfiai gyorsítóegység és összesen 10 független funkció a szüntelenül bõvülõ biztonsági követelmények valamint az NSA által jóváhagyott algoritmusok támogatásához, amellyel a biztonsági funkciókat teljesítményveszteség nélküli valósítja meg a processzor.

 ?  Számítási képességek – Nyolc lebegõpontos egység teszi kihasználhatóvá a CMT-technológia elõnyeit a nagy számításigényû tudományos alkalmazások területén is; egyúttal az egylapkás SPECfp_rate2006 és SPEC OpenMP tesztek alapján is világrekorder.

?  I/O-kezelés – A nyolcsávos, az ágazatban szabványként elfogadott PCI Express I/O-egység egyebek mellett gyorsítja a streamingalkalmazásokat, az adatbázisok olvasását és írását, valamint az adatmentési mûveleteket.

  • Memória-hozzáférés – A Quad memóriavezérlõk másodpercenként több mint 50 gigabájt memóriaforgalmat tesznek lehetõvé.
  • Szoftvertámogatás – A többszálas mûködésre optimalizált Solaris remekül kihasználja a sokszálas processzort, ami nyílt és gazdaságos virtualizációt tesz lehetõvé.

A Sun most gyártásba kerülõ új UltraSPARC T2 processzora több rugalmasságot kínál a szerverkonszolidáció és virtualizáció terén, mint bármely más processzor ebben a termékkategóriában, amivel jelentõs energiamegtakarítási lehetõséget kínál az adatközpontok számára. Az a tény, hogy akár 64 különbözõ logikai tartomány mûködhet egyetlen processzoron belül, példa nélküli hatékonyságjavulással kecsegtet, hiszen sok, fizikailag elkülönülõ rendszert lehet összevonni egyetlen UltraSPARC T2 processzoros platformon.

Sun – A nyílt forráskódú megoldások vezetõje

A OpenSPARC T1 forráskód letöltéseinek száma ma már 5400 felett jár. A Sun most azon dolgozik, hogy az UltraSPARC T2 processzor forráskódját is az OpenSPARC közösség rendelkezésére bocsássa. A Sun az alábbiakkal támogatja a fejlesztõi közösség munkáját az OpenSPARC T2 processzorral kapcsolatban:

  • Fejlesztõi kézikönyv – Szoftverportok, operációsrendszer-portok és eszközök fejlesztése OpenSPARC T2 projektekhez.
  • Mikroarchitektúra-specifikáció – Az OpenSPARC T2 hardverblokkok jellemzõinek és funkcióinak részletes leírása, amelynek segítségével a hardver- és rendszertervezõk új, innovatív alkalmazásokat hozhatnak létre.
  • OpenSPARC T2 bétaprogram – A program korai hozzáférést biztosít korlátozott számú hardvertervezõ illetve eszközfejlesztõ számára, hogy mielõbb elkezdhessenek dolgozni a szerverfunkciókat integráló CMT-processzorral. A program céljai között szerepel az OpenSPARC T2 közösség kialakulásának elõsegítése is, továbbá az, hogy a hibafeltárási folyamat felgyorsításával a technológia már az elsõ kiadáskor minél tökéletesebb legyen.

Rendszerszintû felhasználás

A Sun tervei szerint az UltraSPARC T2 processzorra és a Solaris 10 operációs rendszerre épülõ Sun Fire szerverek 2007 második felében jelenhetnek meg. Az UltraSPARC T2 architektúra már licencelhetõ.

 www.sun.com/T2

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.