2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Működik az Ördögkatlan

12 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63264"><img class="image image-preview" src="/files/images/jpg_0.preview.jpg" border="0" width="273" height="160" /></a></span>2012. augusztus 1-én, szerdán újra indultak a fesztiválbuszok, elkezdődött az 5. Ördögkatlan Fesztivál! Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán már minden és mindenki készen állt, a szervezők immár ötödik alkalommal várnak mindenkit, aki legalább egy hétre szeretné elfelejteni a szürke hétköznapokat. Hogy mivel is indult a fesztivál? Lássuk a kínálatot! </p> <p> 

jpg 0.preview2012. augusztus 1-én, szerdán újra indultak a fesztiválbuszok, elkezdődött az 5. Ördögkatlan Fesztivál! Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán már minden és mindenki készen állt, a szervezők immár ötödik alkalommal várnak mindenkit, aki legalább egy hétre szeretné elfelejteni a szürke hétköznapokat. Hogy mivel is indult a fesztivál? Lássuk a kínálatot!

 

jpg 0.preview2012. augusztus 1-én, szerdán újra indultak a fesztiválbuszok, elkezdődött az 5. Ördögkatlan Fesztivál! Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán már minden és mindenki készen állt, a szervezők immár ötödik alkalommal várnak mindenkit, aki legalább egy hétre szeretné elfelejteni a szürke hétköznapokat. Hogy mivel is indult a fesztivál? Lássuk a kínálatot!

 

A nagyharsányi Narancsligetben Petőfi vígeposzának, A helység kalapácsának ősbemutatója volt. Miért ősbemutató? Mert a Fejenagy bezárásával kezdődő és onnan a leghajmeresztőbb kalamajkákig fajuló történetből most zenés vásári komédia kerekedik Ferenczi György jellegzetes, élettel teli és szellemes „népi blues" zenéjével. Nemcsak a vígeposz szövegét használták fel az előadásban, hanem ismert és kevésbé ismert Petőfi-verseket is. A zenész szerint Petőfi, ha élne, Chuck Berry-rajongó lenne. „Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm. Petőfi kőkemény, kegyetlen." – mondta egy interjúban. A történet bármikor játszódhatna – akár Petőfi korában is… bár onnan kilógna a flex és a stilfűrész – mely eszközök azonban szerves részét képezik az előadásnak, mindenesetre vannak olyan dolgok, amik 150 évvel ezelőtt ugyanúgy működtek, mint ma.

A kaposvári Csiky Gergely Színház művészei Szabó Máté rendező vezetésével – a helyiek élénk érdeklődése közepette – két hetet próbáltak a helyszínen egy lerobbant tragaccsal, néhány gólyával és rengeteg pohárral. Mert minden szál a kocsmában ér össze. A főpróbák után, a fesztivál-megnyitó után rögtön kezdődött a premier.

 

Az első napon, augusztus 1-én a fesztivál nagykoncertjeinek sorát immár hagyományként a Quimby nyitotta a nagyharsányi focipályán. Augusztus 2-án, csütörtökön már egész nap várják a programok a fesztiválozókat. Csak néhányat említve az események végtelen hosszú sorából: a három faluban három fantasztikus független előadás az elmúlt évadból: a Kaisers TV, Ungarn Pintér Bélától és Társulatától, a Caligula helytartója és a Scherer Péter-rendezte Vakság Palkonyán. Komoly- és könnyűzenei téren pedig egyedülálló élményekben lehet része annak, aki részt vesz akár az orgonaavatáson Kisharsányban, akár a Mozart-operakalauz első részén, mely a Figaro házasságát járja körbe, akár a nagyharsányi focipályán este a Les Touffes Krétiennes koncertjén, ami a Besh o droMmal együtt ünnepli egy fergeteges bulival 10. szülinapját, vagy a pécsi Punnany Massif különleges koncertjén ropja, avagy Palkonyán Lajkó Félixet és barátait hallgatja.

 

Kisharsányban, a focipályán áll a Galapiat Cirque francia cirkuszszínház sátra – melyet a társulat tagjai a helyiek segítségével vertek fel -, hogy a csapat augusztus 2-tól 5-ig minden este elállíthassa a nézők lélegzetét. Risque ZérO című előadásuk nem a veszélyről szól; a műsor maga a veszély. Veszélyezteti a történetet, amit elmesél. Kiteszi magát a misztérium, az érzelmek, a reszketés, a kellemetlenség, a vereség, a sikolyok veszélyének. A csend és néha a túl nagy zaj veszélyének. A Risque ZérO olyan kortárs cirkuszi előadás, ami szuperhősöket vonultat fel egy, a gyermekektől kölcsönzött univerzumban. A társulat egyik tagja, Hélène Hirsinger arról mesélt, miben különbözik a kortárs cirkuszművészet a klasszikus cirkuszi előadásoktól: a kortárs cirkuszban nincsenek állatok, sem különálló cirkuszi számok, ellenben inkább hasonlít színházra: van eleje és vége, története egy előadásnak, de mindenképpen van egy téma, ami köré épül. Ez a téma a Risque ZérO című előadásban: a kockázat. A Galapiat szót a franciák ma már nem használják, a régi francia nyelvben csavargót, csibészt jelentett; ha akarjuk, fordíthatjuk mezítlábasnak is – ami tökéletesen megfelel a társulat életfelfogásának – és az Ördögkatlan Fesztivál hangulatának.

 

A Vylyan Teraszon pedig Böröcz András képzőművész dolgozik napok óta A „Szent hajdan" gyöngyei – Haydn hordói performanszának és kiállításának anyagával. A kiállításmegnyitó – melyen Szemző Tibor és Parti Nagy Lajos működnek majd közre augusztus 2-án, csütörtökön 15. órakor – igazából egy izgalmasnak ígérkező multimédiás előadás lesz.

 

Így indult hát az 5. Ördögkatlan, és hogy folytatódik…? Kedvencek és ínyencek az Ördögkatlan Fesztivál palettáján. Szemerédi Fannival „mazsolázva" csak néhányat említenénk a színes választékból:

 

Les Touffes Krétiennes (FR)

Vidám őrület és könnyed groovy, ez a változó geometriájú bombabanda a tisztán egyszerű rock, a soul vagy éppen a diszkózene ritmusain ráz szét és össze minket; a legcsúcsabb örökzöldeket feldolgozva, állandó touffes-os fűszerezéssel. Egy óriási line-up, aminek hála, koncertjeik soha nem egyformák.

Az idén 10. születésnapját ünneplő zenekar igazi meglepetés bulit rittyent a nagyharsányi focipályára: a Besh o droM zenekarral és a Womboo Orchestrával közösen és persze a tomboló katlanlakókkal együtt fújják el majd a szülinapi gyertyájukat!

 

LA TRESCA (I)

És végre megjöttek a jó hírek: jön a sokak által követelt, kiváló La Tresca, augusztus 5-én láthatjátok őket, a Kiscsillag előzenekaraként!

Akik még nem ismernék őket: az olasz La Trescát 2000-ben alakította néhány jóbarát, akikben a folk-rock és az ír zene szeretete volt a közös pont. Kezdetben jól ismert dalokat és témákat  dolgoztak fel, később saját stílusuk keresésébe és saját dalaik írásába fogtak. Ihletként szülőföldjük és tágabb környezetük legendáit kutatták fel, és nevükhöz híven (tresca – meseszövés) mesélnek a vidéki élet jellegzetességeiről, szokásairól, furcsa figuráiról, akár még az Alpokban talált, jégbe fagyott vadászról, Ötziről is.

Gran Kino: 1989 – Soundtrack (FR)

Az 1989-es év modern történelmünk egyik legfontosabb fordulópontja volt. Ez inspirálta azt a különleges művészeti projektet, amelyben több mint 30 művész vett részt, és akiknek közreműködésével a Gran Kino nevű francia zenekar megkomponálta ennek a kulcsfontosságú évnek a zenéjét.

Bár a színpadon csupán 4 zenész áll, a többi közreműködő művész hangja is megidéződik samplereken keresztül. A vasból készült díszletben zajló koncertet többnyelvű narrációk kísérik. A projektben szerepel egy magyar „művész", Bella Árpád is. Ő volt a határőr szolgálatot teljesítő rangidős tiszt Sopronpusztán, az 1989. augusztus 19-én megrendezett Páneurópai Pikniken. Bár a neve nem szerepel a történelem tankönyvekben és méltatlanul kevesen ismerik, Bella Árpádnak nagyon fontos, szimbolikus szerepe volt a vasfüggöny lebontásában.

 

Szentkétség – rockzenés irodalmi skizó

'korántsem véletlen karambol, mikor összecsendül két pohár
isten és sátán a szentkétség, isznak isznak micsoda vétség"

(Krausz Tivadar: Miből lesz a cserebogár?)
A rock-szívű irodalmár, Beck Zoli (30y) és Artner Szilvia Sisso (Snoblesse Oblige) műsora a kettősségekről, a kétségekről, a velünk élő Dr Jekyll-ről és Mr Hyde-ról, miközben elhangzik egy kisebb Szentimentálé koncert és meg kell a szívnek szakadni. Nagyharsány, Narancsliget…. kihagyhatatlan!

Szentháromság (Artner-Beck-Háy)

moderált irodalmi és rockzenés szövetség egy felvonásban

Beck Zolival és (tavaly előtti díszvendégünkkel) Háy János íróval a rock zene és irodalom kapcsolatáról beszélget nyilvánosan Artner Szilvia Sisso a MaNcs újságírója, kritikus. A téma a költészet, a zene, a kísértés, a legnagyobb szentek élete, a realista utópiák, az áldozathozatal, a nők, a férfiak és a táguló világegyetem. Közben lezajlik egy irodalmi rock koncert melynek keretében a 30y Szentimentálé dalain kívül Háy János megzenésített versei is felhangzanak, valamint író és rockzenész egymás műveit dolgozza fel nyilvánosan. Így a nézők betekintést nyerhetnek az alkotási folyamatba, az írás és zeneszerzés műhelytitkaiba. A végén pedig bele is szólhatnak a Szoborpark amphiteátrumában.

JUHÁSZ GÁBOR és GYÉMÁNT BÁLINT

lemezbemutató koncertje a Vylyan Teraszon

„Már több mint húsz éve budapesti vagyok, történetem van itt. Sőt, hosszú történeteim. Szeretem a Városliget nyugalmát, a fürdőket, a romkocsmák nyüzsgését, a budai hegyek hullámzását" – vallja a lemezről Juhász Gábor, aki egyben alkotó- és előadótársa, Gyémánt Bálint fővároshoz fűződő történeteinek egyik kulcsfigurája is. Gyémánt ugyanis Juhász Gábor tanítványaként, az ő hatására lett jazz-muzsikus.

A Budapest című lemezen szerepel mindkét gitáros egy-egy Budapesten keletkezett jelentős kompozíciója (New Folder, Hope), valamint több, a város egy-egy jellegzetes részét (Városliget, Dorottya utca) megidéző új szám. Továbbá két témába vágó Cseh Tamás- átdolgozás (Budapest, Születtem Magyarországon), és Budapest-ihlette improvizációk is helyett kaptak a lemezen

 

WOMBO ORCHESTRA (FR)

Szédületes karneváli dzsessz, amelyben New Orleans összeborul a legsúlyosabb hiphoppal, a big bandek világa a fiesztákéval. Kihagyhatatlan francia őrület!

Az elképesztően sodró és felvillanyozó energiát az igazi mediterrán fieszta vidám hangulatával ötvöző, a jazz finomságát a felvonuló zenekarok erejével, a hiphop lüktető szövegeit a francia sanzonok bájával ötvöző zenekar minden fellépése a szó legszorosabb értelmében vett Élmény.

A fúziós rézbandaként akár a tengerparton, akár a legpatinásabb koncertteremben szédületes koncerteket nyomó zenekar nem csak hangzásában olyan, mint a legelragadóbb cirkuszi mutatvány, hanem külsőségeiben is, hiszen egy olyan csapatról van szó, amely a legkisebbtől a legnagyobb rézfúvósig minden felvonultat, legyen az a picike zsebtrombita vagy akár a zenészét a dereka körül körbetekeredő, majd az égbe nyúló, megszólaltatni is iszonyatos erőbevetést megkövetelő szuzafon, miközben hajlongnak, táncolnak, mulattatnak, megőrülnek, s nyomják, csak a nyomják az elképesztően jó és pezsgő karneváli jazz-t.

S ez az őrült banda 4 napig vendégeskedik majd nálunk, a legváratlanabb helyeken és időben felbukkanva!

 

Fuhun – Dresch Mihály lemezbemutató koncert

A jazzt a magyar népzenével ötvöző, szaxofont, fuvolát és furulyát egyforma virtuozitással fújó Dresch Mihály feltalált magának egy új hangszert.

A fából készült, de szaxofonbillentyűkkel működő szerszámot megálmodója a furulya és a Hunnia szavakat összegyúrva keresztelte fuhunnak. A gyönyörű palkonyai Malomparkban megrendezett koncerten a Dresch Quartet mellett négy népzenész is közreműködik majd.

 

Szellemírók és 30 Y pólógyár

A 3OY kedvenc költőinek és íróinak illusztrációi élő festés keretében kerülnek keretbe a szabad ég alatt. A hangszórót a zen-ek, a festékszórót Bodó Márton tartja. Mindeközben a zenekar teljes legénysége tettre készen várja, hogy kedvencük portréját rászitázza a pólódra… úgyhogy készülj és hozz magaddal!

 

MOZART – operakalauz

Ritka a tehetségeknek olyan együtt állása a zenetörténetben, amikor egy vérbeli opera komponista megtalálja egy kortársában az épp hozzáillő librettistát. Olyan írót, aki nemcsak kiszolgálja a komponista elképzeléseit, hanem egyben irodalmi értéket is hoz létre, s így zene és szöveg egyenlő rangon jelenhet meg a színpadon. Mozart három legismertebb olasz nyelvű operájában – Figaro házassága, Don Giovanni, Cosi fan tutte – épp ez a helyzet. Ez a három opera négy év leforgása alatt készült el és mindhárom opera librettistája Lorenzo da Ponte. Mozart legnagyobb sikereit ennek a három operájának köszönhette és a mi koncertsorozatunk is ezt a három operát fogja górcső alá venni négy kiváló fiatal opera énekes segítségével. Olyan összefüggések után kutatunk ebben a három operában a beszélgetős koncertek alatt, amelyekre egy szokványos opera előadása alatt nincs lehetősége a hallgatónak. Hiszen lehetőségünk nyílik visszaismételni egy-egy részt, ráérősen kutakodhatunk a zenei szövet és énekszólamok összefüggésében és egy jelenetet többféleképpen is „kipróbálhatunk". A mozarti opera-színpad bebarangolására hívjuk a hallgatóinkat. 

Nagyharsány: Figaro házassága

Kisharsány: Don Giovanni

Palkonya: Cosi fan tutte

Zongorázik-vezényel-mesél: Dinyés Dániel – zeneszerző, zongoraművész

Énekelnek: Szolnoki Apollónia, Herczenik Anna, Kiss Tivadar, Cseh Antal – operaénekesek

 

Templomi koncert kicsiknek és nagyoknak – Kővári Eszter Sára és barátai koncertje

Augusztus 2-án 11.00 órakor régi ismerősöket köszönthetünk a palkonyai Szent Erzsébet templomban. Kővári Eszter Sára, Kerek István és faragó Béla már többször felléptek nálunk, sőt az Ördögkatlan „előzményében", a pulai Bárka Kikötőben. Programjukra mindig az jellemző, amit idei koncertjük címe is sugall: hidat vernek múlt és jelen közé, és azt mutatják fel, ami minden igazi kortárs művész célja kell legyen: klasszikus is, kortárs is a mai nézőt-hallgatót szólítja meg.

Ezt tükrözik az elhangzó művek, íme néhány cím a tervezett programból:

Bach: Magnificat : Quia respexit…

Bach: Hegedű szonáta részletek (d és h moll)

Mozart: Exultate Jubilate I, II, III. tétel

Jenkins: Requiem – Lacrimosa – Pie Jesu

Faragó Béla – Altató – Ave Maria

Sradella – Pieta Signore

Gounod: Ave Maria

Schubert: Ave Maria

 

 

www.ordogkatlan.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.