2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Negyedével nőtt a Vodafone Csoport mobilinternet-szolgáltatásokból származó bevétele

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52302"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_89.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>Az adatforgalomból származó árbevétel 24,5%-kal<sup>(</sup><sup>*</sup><sup>)</sup> 1,5 milliárd GBP-re nőtt, ami a Csoport szolgáltatásokból származó bevételének 13,7%-át jelenti. Az okostelefon-penetráció növekedése magasabb szintű mobilinternet-használatot generál a piacainkon: Európában a mobilinternetből származó árbevétel 44,2%-kal<sup>(</sup><sup>*</sup><sup>)</sup>, míg az AMAP-térségben 52,7%-kal<sup>(</sup><sup>*</sup><sup>) </sup>nőtt.<em>Időközi vezetőségi beszámoló a 2011. június 30-al záródó negyedévre vonatkozóan.</em><strong> <br /></strong></p> <p><strong> </strong>

images 89.thumbnailAz adatforgalomból származó árbevétel 24,5%-kal(*) 1,5 milliárd GBP-re nőtt, ami a Csoport szolgáltatásokból származó bevételének 13,7%-át jelenti. Az okostelefon-penetráció növekedése magasabb szintű mobilinternet-használatot generál a piacainkon: Európában a mobilinternetből származó árbevétel 44,2%-kal(*), míg az AMAP-térségben 52,7%-kal(*) nőtt.Időközi vezetőségi beszámoló a 2011. június 30-al záródó negyedévre vonatkozóan.

 

images 89.thumbnailAz adatforgalomból származó árbevétel 24,5%-kal(*) 1,5 milliárd GBP-re nőtt, ami a Csoport szolgáltatásokból származó bevételének 13,7%-át jelenti. Az okostelefon-penetráció növekedése magasabb szintű mobilinternet-használatot generál a piacainkon: Európában a mobilinternetből származó árbevétel 44,2%-kal(*), míg az AMAP-térségben 52,7%-kal(*) nőtt.Időközi vezetőségi beszámoló a 2011. június 30-al záródó negyedévre vonatkozóan.

 

  • A Csoport adatforgalomból származó bevétele +24,5%-kal(*) 1,5 milliárd GBP-re nőtt; az európai okostelefon-penetráció 19,5%-os (2011 első negyedévében 13,6%-os volt)
  • A csoportszintű árbevétel +1,5%-kal(*) nőtt – ha nem számítjuk a mobil végződtetési díjak csökkentését, akkor a növekedés +3,9%(*)
  • Erőteljes árbevétel-növekedés Indiában: +16,8%(*), Törökországban: +32,1%(*) és a Vodacomnál +7,8%(*); javuló eredmény Németországban: +0,2%(*) és az Egyesült Királyságban: +1,7%(*)
  • Dél-Európában továbbra is nehéz gazdasági körülmények: Olaszországban -1,5%-kal(*), Spanyolországban pedig 9,9%-kal(*) romlott a szolgáltatásokból származó árbevétel az árcsökkentések miatt
  • A szabad cash flow 1,3 milliárd GBP a folyamatos tőkebefektetések után is, ami teljesíthetővé teszi az osztalékterveket
  • A nettó adósságállomány 23,1 milliárd GBP-re csökkent az SFR-ben lévő érdekeltségek értékesítéséből származó 6,8 milliárd GBP-s bevétel után; 4,0 milliárd GBP-s részvényvisszavásárlási program kezdődött, 10%-ban már végre is hajtottuk (1)
  • A Polkomtel értékesítésének bejelentése megtörtént; megegyezés további 33%-os részesedés megvásárlására a Vodafone Essar Limited-ben
  • Az éves előrejelzés megerősíthető

 

 

A 2011. június 30-al záródó negyedévben

millió GBP

Éves változás

Tervezett (%)

Előző időszakhoz képest (%)

Csoportszintű árbevétel

11 659

+3,5

+2,3

A Csoport szolgáltatásokból származó árbevétele

10 858

+2,6

+1,5

Európa

7 607

+1,2

(1,3)

Afrika, Közel-kelet és a Csendes-óceán térsége

3 159

+5,8

+8,7

Tőkeberuházás

1 207

+15,9

 

Szabad cash flow

1 255

(29,0)

 

 

 

Vittorio Colao, a Vodafone Csoport vezérigazgatója hozzátette:

„Jól kezdtük az évet. Nagyon jó eredményeket értünk el a dél-európai gazdaságoknál tapasztalt nehéz makrogazdasági helyzet, valamint a mobil végződtetési díjak csökkentése ellenére is. A legfontosabb területeken – a mobiladat-szolgáltatások, a vállalati szektor és a fejlődő piacok esetében – ismét komoly árbevétel-növekedést értünk el. Földrajzi szempontból kiterjedt jelenlétünknek, valamint a javuló piaci pozíciónknak köszönhetően nagyon jók a kilátások a pénzügyi év hátralevő részére." 

 

 

ÜZLETI ÁTTEKINTÉS

 

A Csoport

 

A csoportszintű árbevétel 3,5%-kal 11,7 milliárd GBP-re nőtt, a Csoport szolgáltatásokból származó bevétele pedig 1,5%-kal(*) 10,9 milliárd GBP-re emelkedett. Ha nem számítjuk a mobil végződtetési díjak csökkentésének hatását, akkor a Csoport szolgáltatásokból származó árbevétele 3,9%-kal(*) nőtt.

 

Európában a szolgáltatásokból származó árbevétel 1,3%-kal(*) csökkent, ami 0,5 százalékpontos romlás az előző negyedévben tapasztalt eredményhez képest. A mobil végződtetési díjak csökkentésének hatása nélkül Észak-Európában továbbra is erős bővülést figyelhetünk meg: Németországban 4,0%-os(*) növekedés (ha beleszámítjuk a mobil végződtetési díjak csökkentését is: 0,2%-os(*) növekedés), míg az Egyesült Királyságban 5,3%-os(*) növekedés (ha beleszámítjuk a mobil végződtetési díjak csökkentését is: 1,7%-os(*) növekedés). Továbbra is a makrogazdasági nehézségek nehezítik meg a helyzetünket Dél-Európában. Olaszországban 1,5%-kal(*) csökkent a szolgáltatásokból származó árbevétel. Spanyolországban 9,9%-os(*) csökkenést figyelhetünk meg az előző időszakhoz képest a szolgáltatásokból származó árbevétel esetén: itt a folyamatos makrogazdasági nyomás mellett az árcsökkentések is éreztették hatásukat.

 

Afrikában, a Közel-keleten és a Csendes-óceán térségében (Africa, Middle East and Asia Pacific – AMAP) a szolgáltatásokból származó árbevétel 8,7%-kal(*) nőtt, ami 3,1 százalékpontos lassulást jelent az előző negyedévhez képest. Ez elsősorban annak tudható be, hogy most először került be a Vodafone Hutchison Australia eredménye az előző időszakhoz képest számított eredménykimutatásba. A főbb piacokon továbbra is erőteljes bővülést láthatunk: Indiában (+16,8%(*)) egyre inkább stabilizálódnak a piaci árak, a Vodacom (+7,8%(*)) pedig továbbra is vezető pozícióban van a dél-afrikai piacon a mobil adatszolgáltatások területén. A többi AMAP-piacon 1,5%-ra(*) csökkent a bővülés üteme, főként amiatt, mert a Vodafone Hutchison Australia árbevétel-csökkenést volt kénytelen elkönyvelni az új-zélandi árbevételt érintő hálózati nehézségek és a mobil végződtetési díjak csökkentése miatt.

 

Az adatforgalomból származó árbevétel 24,5%-kal(*) 1,5 milliárd GBP-re nőtt, ami a Csoport szolgáltatásokból származó bevételének 13,7%-át jelenti. Az okostelefon-penetráció növekedése magasabb szintű mobilinternet használatot generál a piacainkon: Európában a mobilinternetből származó árbevétel 44,2%-kal(*) nőtt, míg az AMAP-térségben 52,7%-kal(*).

 

A vállalati szektorból származó árbevétel 1,7%-kal(*)(2) nőtt: Európában +0,7%-os(*) volt a növekedés, míg az AMAP térségben +12,9%-os(*)(2). Ebben a szegmensben az adatforgalomból származó árbevétel a vállalati szektornak nyújtott szolgáltatásokból származó árbevétel 21,2%-át tette ki a magasabb okostelefon-penetrációnak és az internet-használatnak köszönhetően. A Vodafone Global Enterprise esetén továbbra is lendületes a fejlődés: sikerült új ügyfeleket szerezni, s 4%-os(*) bővülést elérni a szolgáltatásokból származó árbevételt illetően.

 

Az üzenetküldésből származó 1,3 milliárd GBP-s árbevétel 5,3%-kal(*) nőtt. Ezen a területen Európában 6,9%-os(*) növekedés volt tapasztalható. 

 

A vezetékes szolgáltatásokból származó 0,9 milliárd GBP-s árbevétel 6,4%-kal nőtt, ami a Csoport szolgáltatásokból származó árbevételének 8,3%-át tette ki. Jelenleg 8,6 millió vezetékes ügyfelünk van, amelyen belül 6,2 millió szélessávú szolgáltatásra fizet elő.

 

Az 1,2 milliárd GBP értékű tőkebefektetések 0,2 milliárd GBP-vel haladják meg az előző év tőkeberuházásait, elsősorban a németországi LTE-beruházásoknak (Long Term Evolution), valamint a Vodacom hálózatfejlesztésének betudhatóan.

 

Az 1,3 milliárd GBP-s(3) szabad cash flow 0,5 milliárd GBP-vel nőtt éves összehasonlításban, elsősorban a működő tőke alakulása és a magasabb tőkeráfordítások miatt. A 2,8 milliárd GBP-s részvényvisszavásárlási program befejeződött a negyedév során, s egy újabb, 4,0 milliárd GBP értékű részvényvisszavásárlási programot kezdtünk el. A negyedév során összesen 0,8 milliárd GBP-t költöttünk részvényvisszavásárlásra.

 

A nettó adósság 2011. június 30-án 23,1 milliárd GBP volt, amelyet az SFR-ben lévő részesedésünk értékesítéséből származó 6,8 milliárd GBP-s bevétel csökkentett.

 

A negyedév végét követően jelentettük be, hogy megegyezésre jutottunk az Essarnak a Vodafone Essar Limited-ben lévő 33%-os részesedésének megvásárlásával kapcsolatosan. Ennél a tranzakciónál a teljes pénzkiáramlást nagyjából 5,5 milliárd USD-re becsüljük (3,4 milliárd GBP), amelyből 4,2 milliárd USD-t (2,6 milliárd GBP) már le is rendeztünk: 1,2 milliárd GBP-t 2011. június 1-én fizettünk ki, míg 1,4 milliárd GBP-t 2011. július 1-én. 

 

Megállapodásra jutottunk a Polkomtelben lévő 24,4%-os érdekeltségünk értékesítéséről is, körülbelül 0,9 milliárd eurós (0,8 milliárd GBP) értékben (adózás és ügyleti költségek megfizetése előtti összeg).

 

 

Megjegyzések

A (*)-gal jelölt összegek a dokumentumban olyan növekedést jelölnek, amelyek éves összehasoníltás szerint értelmezendők mind a fúzió és vállalatfelvásárlási tevékenységeket, mind pedig a valutaárfolyamokat tekintve.

(1) 2011. július 21-ig bezárólag.

(2) A Vodacom Csoport nélkül mindkét időszakban.

(3) 100 millió GBP összegű adóügyi kifizetés előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.