2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyílt, szabad szoftverek az államigazgatásban is

3 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/42949"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_25.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span> <p>Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára köszöntötte az éves nemzetközi OpenOffice.org konferencia részvevőit a rendezvény plenáris ülésén 2010. szeptember 1-jén, Budapesten, a Parlamentben. A nyílt szabványokat fejlesztő közösségek és támogató vállalatok rangos találkozójának idén először ad otthont Magyarország.

  images 25.thumbnail

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára köszöntötte az éves nemzetközi OpenOffice.org konferencia részvevőit a rendezvény plenáris ülésén 2010. szeptember 1-jén, Budapesten, a Parlamentben. A nyílt szabványokat fejlesztő közösségek és támogató vállalatok rangos találkozójának idén először ad otthont Magyarország.

  images 25.thumbnail

Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára köszöntötte az éves nemzetközi OpenOffice.org konferencia részvevőit a rendezvény plenáris ülésén 2010. szeptember 1-jén, Budapesten, a Parlamentben. A nyílt szabványokat fejlesztő közösségek és támogató vállalatok rangos találkozójának idén először ad otthont Magyarország. Az államtitkár beszédében kiemelte: az új kormány megnyitja az állami – közigazgatási és oktatási – informatika kapuit a szabad szoftverek világa előtt.

Nyitrai Zsolt elsősorban azért méltatta a szabad szoftverek fejlesztőit, mert önkéntes közösségi munkájukkal megalkotott programjaik és megoldásaik az információs szabadság térnyerését és az információs önrendelkezés megvalósítását segítik. A magyar szekció képviselőihez szólva a tapasztalatok teljes körű megosztásában, a minőségbiztosítás, az oktatás és a szakmai megbízhatóság terén egyformán magas szintű támogatás hazai kereteinek megteremtésében, egy sikeres működési modell meghonosításában kért együttműködést.   Aláhúzta: a szakminisztérium az államigazgatás alrendszereiben belátható időn belül lehetővé kívánja tenni, hogy szabad szoftvereken is folyhasson a kormányzati munka.

Az OpenOffice.org Konferencia 2010 rendezvény augusztus 31-től szeptember 3-ig tart, szervezője az ODFA Magyarország, a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség magyar tagozata, fő helyszíne a Közép-európai Egyetem. Az esemény a népszerű szabad szoftver, az OpenOffice.org irodai programcsomag fejlesztőinek és felhasználóinak éves találkozója. A nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó legismertebb közösség idén ünnepli ingyenes, szabadon terjeszthető terméke létrejöttének tízedik évfordulóját.

A konferencia több száz nemzetközi résztvevője között neves magyar és külföldi fejlesztők és döntéshozók találhatók. Az OpenOffice.org támogatói olyan multinacionális vállalatok, mint pl. az Oracle, az IBM, a Novell vagy a Google. Az előadások mellett közösségi programokat is szerveznek a felhasználók, érdeklődők számára.

A szabad szoftverek, a nyílt dokumentum formátum széles körű alkalmazása a világ számos pontján sikeresen bevált gyakorlat. A bevezetés tapasztalatai alapos előkészítés mellett minden esetben igazolták az erőfeszítéseket, és valódi, mérhető költségcsökkentést eredményeztek. E szoftverek térnyerése további, magasan kvalifikált munkaerő számára teremthet munkalehetőségeket Magyarországon is.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.